1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. Eelmisest aastast alates on Tallinn saanud lisaks 1100 lasteaiakohta
Eelmisest aastast alates on Tallinn saanud lisaks 1100 lasteaiakohta

Eelmisest aastast alates on Tallinn saanud lisaks 1100 lasteaiakohta

Eelmisest aastast alates on Tallinn saanud lisaks 1100 lasteaiakohtaTallinna linn on munitsipaallasteasutuste arendamise programmi 2013-2021 „Lasteaiakoht igale lapsele“ rakendamisest alates 2013. aasta jaanuarist loonud umbes 1100 uut lasteaiakohta.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart märkis, et 2014. aastaks on suudetud kindlustada lasteaiakoht praktiliselt kõigile 3–7aastastele, kui vanem seda soovib. „Programmi rakendamisest alates on toimunud positiivsed muudatused lasteaedade ootejärjekordade dünaamikas,“ rõhutas Kõlvart. „Järjepidevalt on vähenenud laste arv, kes soovitud aastal lasteaiakohta ei saa.“

Kui toetuda Tallinna Haridusameti analüüsidele, siis jäi näiteks 2012. aastal puudu umbes 1500 ja 2013. aastal umbes 1000 lasteaiakohta ning sel aastal vaid umbes 440 lasteaiakohta.

„Praegu oleme jõudnud olukorda, kus munitsipaallasteasutustes on vabu kohti ja soovijatele võimalus praktiliselt koheselt lasteaiakohta pakkuda. Näiteks käesoleva aasta septembrikuu seisuga oli Tallinna munitsipaallasteasutustes 380 vaba kohta,“ selgitas Kõlvart.

Järgnevatel aastatel mõjutab vajadust lasteaiakohtade järele peamiselt Tallinna linna demograafiline olukord. Lisaks tuleb arvestada Tallinna lähiomavalitsustes toimuvat ning selle võimalikku mõju lasteaiakohtadele. „Programmi perioodil ehk aastatel 2013-2021 on kavandatud umbes 4900 uue koha loomine,“ tõdes abilinnapea. „Nõudlus lasteaiakohtade järele kasvab Tallinnas ennekõike perioodil 2013-2017, sest prognoosi põhjal väheneb alates 2017. aastast kuni 7-aastaste laste arv ja siis tuleb lasteaiakohtade loomine muuta võimalikult paindlikuks.“

Tallinnas on paindlikkuse saavutamiseks kasutatud võimalust luua olemasolevates munitsipaallasteasutustes kohti juurde ja lisatud olemasolevate lasteaedade juurde moodulrühmi. Moodulrühma näol on tegemist ajutise, kuid väga kiire lahendusega, mis sobitatakse olemasoleva lasteaiahoonega ja ümbrusega.

25. septembri seisuga oli vabu kohti järgmistes lasteaedades: Kajakas, Maasikas, Mesipuu, Ojake, Pääsupesa, Pirita Kose, Sitsi, Taime, 26. Lasteaed, 9. Lasteaed, Allika, Asunduse, Endla, Heleni Kool, Järveotsa, Kihnu, Kivila, Kristiine, Kullatera, Kuristiku, Laagna Rukkilill, Mooniõied, Männimudila, Pallipõnn, Pääsusilm, Sinilind, Südameke, Vesiroos, Vikerkaar, Lehola, Lepatriinu, Lepistiku, Liivaku, Liivamäe, Lille, Lindakivi, Linnupesa, Loitsu, Läänemere, Mahtra, Meelespea, Muhu, Tammetõru, Mutionu, Männi, Männikäbi, Paekaare, Pallasti, Priisle, Päevalille, Raadiku, Raku, Rukkilille, Rõõmupesa, Seli, Sikupilli, Suur-Pae, Sõbrakese, Terakese, Tuule, Tähekese, Unistuse, Vindi, Vormsi, Ülemiste ja Ümera lasteaias.

1. oktoobri 2014. seisuga on Tallinnas 130 munitsipaallasteasutust. Tallinna linnavalitsuse tänasel istungil anti ülevaadelinnavolikogu 4. aprilli 2013 määruse „Tallinna koolieelsete munitsipaallasteasutuste arendamise programm 2013-2021 „Lasteaiakoht igale lapsele”” täitmisest.

Head Uudised GoodNews