1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis näeb noorte aksessuaaridisaini paremikku
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis näeb noorte aksessuaaridisaini paremikku

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis näeb noorte aksessuaaridisaini paremikku

Mirja Pitkäärt
Mirja Pitkäärt

Alates 11. oktoobrist saab ETDM-i trepigaleriis vaadata näitust “Mini-KAAMOS”, kus on esindatud meie noorte aksessuaaridisaini paremik.

Eesti moe suurprojekt KAAMOS startis möödunud sügisel Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis näitusest ja raamatust koosneva tervikuga. Peale publikumenukat esmaesitlust toimus KAAMOS-e jätkunäitus veebruarikuus, Londoni moenädala raames. Teekonnal kogutud auhinnad (grand prix ja kuraatori auhind Londonist, kujunduspreemiad nii näitusele kui raamatule Eestist) ei ole meelitanud projekti algatajaid loorberitele puhkama – KAAMOS-e värske ja kammerlikum vaatus võtab luubi alla Eesti noored aksessuaarimeistrid. Jäävad ju ehted, kingad, kotid, kübarad ja kindad enamasti moedisaini suurvormide varju.

 

Mari Masso
Mari Masso

Nii otsustati koostada vaid aksessuaaride näitus ja välja anda stipendium noorele aksessuaaridisainerile.

Konkursile laekus 47 tööd, millest rahvusvaheline žürii valis välja 20. Kõik on toiminud mõnusalt vabas vormis – ei mingeid kohmakaid statuute ega suurejoonelisi loosungeid. Oluline, et disain kõnetaks, kutsuks endaga dialoogi.

KAAMOS aksessuaari-eri tõestab, et meil on peale kasvamas põlvkond, kes suudab oma ideed tõlgendada ka võrdlemisi universaalselt mõistetavasse disainikeelde. Eesti noore aksessuaaridisaini tugevuseks on kindlasti materjali – olgu selleks siis nahk, metall, puit või tekstiil – tundmine sügavuti, disainilahendused ongi kasvanud loomulikult välja materjalitunnetusest. Väljavalitud tööde puhul ei ole esteetika või tehniline teostus maksnud lõivu funktsionaalsusele, tegu on ilusate ja heade asjadega, mis tahavad saada kandjaga sõbraks.

Stella Soomlais / Toomas Thetloff
Stella Soomlais / Toomas Thetloff

Näitusel osalevad: Aive Pajo, Anneli Alton, Annika Kedelauk, Kadi Paasik, Kadri Kruus, Karolin Kõrge / Harri Kaplan, Kersti Teenu, Kärt Ojavee, Kärt Põldmann, Kätlin Kaljuvee, Kätrin Beljaev, Mari Maripuu, Mari Masso, Maria Sidorenko, Mirja Pitkäärt, Riina Õun, Sille Sikmann, Sofja Makarova, Stella Soomlais / Toomas Thetloff, Urmas Lüüs

KAAMOS stipendium antakse üle juba sel reedel ETDM-is.

Näitus ETDM-i trepigaleriis on avatud 2. Novembrini.

Head Uudised GoodNews