1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Eesti väljapanek võitis Londoni moenädala IFS-l peaauhinna
Eesti väljapanek võitis Londoni moenädala IFS-l peaauhinna

Eesti väljapanek võitis Londoni moenädala IFS-l peaauhinna

Eesti väljapanek võitis Londoni moenädalal toimunud International Fashion Showcase’i peaauhinna.

17. veebruaril kuulutati pidulikul galal Somerset House’is Briti Nõukogu ja Briti Moenõukogu korraldatud International Fashion Showcase’I võitjaks Eesti väljapanek.

International Fashion Showcase (IFS) on Briti Nõukogu ja Briti Moenõukogu poolt 2012. aastal algatatud projekt, mille raames tutvustatakse läbi väljapanekute erinevate riikide andekamaid ja innovatiivsemaid disainereid. IFS on ajastatud just Londoni moenädalale, et tuua tõusvate disainitalentide väljapanekud moeaasta tippsündmust külastavate ajakirjanike, sisseostjate ja blogijate fookusesse. Emerging Talent Award 2013 auhinna, juveliir Dominic Jones’i loodud skulptuuri andis Eesti disaineritele üle žürii esimees, USA Vogue’i toimetaja Sarah Mower.

“Eesti väljapanek jättis kõigile žüriiliikmetele kustumatu mulje. Meid võlus näituse puhul eelkõige see, et kogu tervik kajastas Eesti ja Eesti disainerite loomingut kõige ehedamal kujul ja silmnähtavalt oli selle saavutamiseks tehtud väga palju tööd,” sõnas Sarah Mower preemiat üle andes.

Briti Nõukogu ja Briti Moenõukogu koostöös välja antav auhind on üks olulisemaid tunnustusi, mis Eesti moedisaineritele ja Eesti disainile laiemalt osaks on saanud. „Talentidest Londonis puudus ei ole ja disaineril seal läbi lüüa on väga raske. Just seetõttu oli meile oluline Showcase´il väga tugeva kontseptsiooniga esineda. Võit 27 riigi hulgas on tunnustuseks ühelt poolt Eesti disainerite kõrgele tasemele ja teiselt poolt hädavajalik, et oluliste inimeste – meedia, sisseostjate ja blogijate – tähelepanu saavutada“, selgitab Eesti Disainikeskuse juht Jane Oblikas.

“Võita selline tunnustus maailma ühel olulisemal moenädalal, on märk sellest, et olen ajanud oma töödega õiget asja ja saanud kinnitust, et see on tee, mida mööda edasi liikuda,” kommenteeris võitu disainer Kristina Viirpalu. “Kontaktid, mis said loodud ja võit selliselt ürituselt annavad suure eelise edasiseks arenguks välisturgudl. Kindlasti on mul plaan oma loominguga Londonisse tagasi tulla,” lisas ta.

Otsuse teinud žüriisse kuulusid moemaailma juhtivad eksperdid nii moetööstuse,- ajakirjanduse kui ka loomingulisest valdkonnast. Žürisse kuulusid sel aastal Anna Orsini (British Fashion Council), Julian Roberts (British Council), Mandi Lennard (Mandi Lennard PR), Maria Lemos (Rainbowwave), Oriole Cullen (V&A), Penny Martin (The Gentlewoman), Sarah Mower MBE (Contributing Editor Vogue US; BFC Ambassador for Emerging Talent), Tamsin Blanchard (The Telegraph), Tristan Weber (Royal College of Art).

Eesti väljapaneku “FreshEst presents: Ministry of Creative Affairs” mainekas kunstigaleriis Horse Hospital korraldas Eesti Disainikeskus koostöös Eesti Saatkonnaga Londonis. Näitus on Eesti Disainikeskuse algatatud Eesti disainerite ekspordiplatvormi FreshEst kolmas välisprojekt.

Väljapanekul esitlevad oma värsket loomingut neli Eesti disainerit: Kadri Kruus (nahast aksessuaarid), Kristina Viirpalu (naisterõivad), Karl Annus (puidust prilliraamid) ja Kristian Steinberg (meesterõivad). Näituse müstilise ja põhjamaise väljapaneku kujunduse autor on London Saint Martins’i moekooli magistrant Helen Sirp.

Head Uudised GoodNews