1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Ehtekunstnik Merilin Tõnisoja pälvis Roman Tavasti nimelise stipendiumi
Ehtekunstnik Merilin Tõnisoja pälvis Roman Tavasti nimelise stipendiumi

Ehtekunstnik Merilin Tõnisoja pälvis Roman Tavasti nimelise stipendiumi

SONY DSC9. detsembri õhtul kuulutas Eesti Rahvuskultuuri Fondi Roman Tavasti allfondi halduskogu välja 2014. aasta stipendiaadi, kelleks osutus noor ehtekunstnik Merilin Tõnisoja. Stipendiaadi väljakuulutamine leidis aset Eesti Kaubandus-Tööstuskojas toiminud näitus-vastuvõtul, kus olid üheks õhtuks väljas kõik konkursile laekunud võistlustööd.

Merilin Tõnisoja esitas konkursile kaks tööd, milleks olid ühte sarja kuuluvad James Bondilikud mansetinööbid nimega „Memory“. Titaanist ja hõbedast valmistatud mansetinööbid on funktsionaalselt kasutatavad USB mälukaardina. Tõnisoja ütles, et inspiratsioon ehete loomiseks tuli sellest, et teda hämmastab ikka ja jälle see kui erinevad on inimeste mälestused ühest ja samast sündmusest, kuidas täpselt inim-mälu toimib ning kui kiiresti areneb tehnoloogia. Ehtekunstnikuna nägi ta head võimalust ühendamaks kunsti ja tehnoloogiat.

Roman Tavasti fondi halduskogu liige, kunstiajaloolane ja Eesti kultuuridiplomaat Saksamaal, Harry Liivrand ütles, et Merilin Tõnisoja mansetinööbid olid tänavuaastase valiku vormikultuurilt võrreldamatult parim, kaasaegseim ja kõige innovaatilisem töö. Mansetinööpi paigaldatud salakarbike USB kaardiga mõjub nagu argipäevase ehtekunsti vormi võtnud James Bondi tarkvara – iga tehnofriigist (aga mitte ainult) mehe unistus. Traditsioonilise tarbekunsti, moodsa tehnoloogia ja teaduse vaimukas minimalistlik ja funktsionaalne süntees, n.ö. mehele suunatud nutika disaini parim näide.

Halduskogu liige, Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunstiosakonna juhataja, ehtekunstnik Kadri Mälk lisas, et tegemist on nutika leiuga – mälu varrukast võtta! – titaanist, hõbedast ja mälupulgast konstrueeritud mansetinööbid. Tehnoloogiliselt hästi läbi mõeldud teostus. Anodeeritud titaani pisut popilik värvispekter on kindlasti selle töö üks trumpe.

Stipendiumile kandideerimiseks esitas avalduse kokku üheksa ehtekunstnikku ja disainerit, kellest kõik leidsid halduskogu liikmete poolt äramärkimist. Roman Tavasti fondi halduskogu esimees Eivor Maiväli ütles, et konkurss liigub soovitud suunas ning iga aastaga täidab üha rohkem oma eesmärki, milleks on leida uusi ja huvitavaid toodetavate ehete disaini-ideid ja uudseid tehnilisi võtteid ehete teostamiseks.

Roman Tavasti nimelist stipendiumi on välja antud 1998. aastast. Detsembris 2010 moodustati stipendiumi haldamiseks Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde Roman Tavasti allfond, mille tegevust juhib halduskogu. Halduskogusse kuuluvad Harry Liivrand (kunstiajaloolane, Eesti kultuuridiplomaat Saksamaal), Kärt Summatavet (ehtekunstnik, Aalto Ülikooli teadur), Kadri Mälk (ehtekunstnik, Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonna juhataja), Tamara Luuk (kunstiajaloolane), Andrus Rumm (ehtekunstnik, Roman Tavasti stipendiumi laureaat 2001), Janno Siimar (Velveti disainiagentuuri loovjuht), Eivor Maiväli (Roman Tavasti kullassepafirma tegevjuht) ja Arvi Tavast (Tavastite perekonna esindaja).

1000 euro suurusega stipendiumi eesmärgiks on leida uusi ja säravaid inimesi, kes suudavad ja tahavad panustada ehte- või märgidisaini ning -tootmise arendamisesse. Iga-aastasele stipendiumile on oodatud kandideerima kõik, kes tunnevad, et just neil on pakkuda midagi uut – olgu selleks mõni uus ja silmapaistev ehe, hea disainiidee või kavand, enneolematu tehniline võte ehete või märkide valmistamiseks või mõni muu selle valdkonnaga haakuv idee. Konkursile esitatud valmisehete juures hinnatakse ka nende tootmiskõlblikkust.

Stipendium antakse üle Eesti Rahvuskultuuri Fondi pidulikul tänuüritusel Mustpeade majas 14. detsembril 2014.

Head Uudised GoodNews