1. Avaleht
  2. Huvitavat
  3. EI TAHA MÕJUDA VIHASE JA DOMINEERIVANA? Punase rõiva kandja mõjub vihase ja domineerivana
EI TAHA MÕJUDA VIHASE JA DOMINEERIVANA? Punase rõiva kandja mõjub vihase ja domineerivana

EI TAHA MÕJUDA VIHASE JA DOMINEERIVANA? Punase rõiva kandja mõjub vihase ja domineerivana

Punane2Mehed väga tihti punaseid riideid ei kanna, aga mõnikord kannavad. Nüüd selgub Inglismaal tehtud teadusuuringust, et kui mees mõnd punast riietuseset kannab, siis mõjub see teistele üsna täpselt samamoodi, nagu oleks mehel nägu punane ehk siis punast kandvat meest tajutakse vihase või agressiivsena.

Durhami ülikooli teadlased eesotsas Rob Bartoniga näitasid 50-le meessoost ja 50-le naissoost katseisikule eri värvi T-särkides meeste pilte. Neid mehi, kes kandsid punast särki, tajusid katseisikud vihasemate ja agressiivsematena kui neid, kes kandsid sinist või halli särki. Meessoost katseisikud tajusid punast särki kandvaid mehi ka teistest domineerivamatena. Samas kui naissoost katseisikud neid teistest domineerivamatena ei tajunud.

Bartoni sõnul on katsetulemustel paralleele looduses toimuvaga, sest ka loomadel tähendab punane värv tihti agressiivsust ning ka see, et inimesed võivad vihastades näost punaseks minna, on arvatavasti eellastelt päritud hoiatussignaal. Mõnelgi loomaliigil tõlgendavad aga isased punast värvi üksteise välimuses kui domineerimise märki.

Barton ja kaasautorid kirjutavad ajakirjas Biology Letters, et inimesed võiksid ehk edaspidi hoolsamini mõelda, millistes sotsiaalsetes olukordades tasub punast kanda ja millistes mitte. Mõnedes olukordades tuleb agressiivse või domineerivana paistmine kasuks, teistes aga hoopis kahjuks. Bartoni uurimisrühm on muide varem välja selgitanud, et kui spordivõistkond kannab punaseid vormirõivaid, siis tõstab see nende võitlusvõimet ja heidutab vastaseid. Seetõttu on nad soovitanud kehtestada punaste spordirõivaste kandmise kohta selged reeglid, et vältida ühele meeskonnale teise ees ebaõiglase eelise andmist.

TerviseLeht-logo-1024x333

Terviselehe saab tellida SIIN!

Allikas: Terviseleht, ERR Novaator

Head Uudised GoodNews