1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Ellu sallid on loodud mõeldes meie kodumaale ning selle rikkusele!
Ellu sallid on loodud mõeldes meie kodumaale ning selle rikkusele!

Ellu sallid on loodud mõeldes meie kodumaale ning selle rikkusele!

Ajalugu kannab endas mustreid, mis väljendasid inimeste tundeid, unistusi ning soove, tikiti ja kooti justnagu loitsud kokku, uskudes, et nii tekib vägi, mis kaitseb. Kauneid mustreid loodi nii rahvariietele, sallidele, mis olid pidurõivaste hinnatuim osa ja tekkidele, patjadele – kõikjale kuhu sobis.

Selliseid mustreid on kootud stiliseeritud kujul ka Ellu salli toodetesse. Ellu salle saab kasutada nii kauni õlarätina, uhke voodikattena, kui soojaandva pealistekina. Läbi oma toodete soovivad Ellu sallid anda edasi seda imelist, kirevat, mitmekesist ja rikkalikku mustrite ilu, mis on kui kallistus mõnest meile kaunist kandist.

 

Uurisimegi Helen Vaksi käest, kust sai alguse maagiliste ajaloomustrite tänapäeva toomise idee…

Teie tooted on seotud rahvuslike käsitöökirjadega, kust sai alguse selline idee? Kas Teil on nende piirkondade ja kirjadega ka isiklik seos?

Idee sai alguse armastusest rahvusmustrite vastu. Kindlasti pani mind ka missioonitunne stiliseeritud kujul mustreid kujundama, kududes  salle ja tutvustades seda rikkalikku mustriilu, mida meie esiemad on loonud. Kõige isiklikum suhe on mul Hiiumaa sõbaga, minu juured on sealtkandis pärit.
Samuti on olnud väga palju häid emotsioone kinkinud kevadel loodud beebitekk- Uneingel, mis sündis koos Epp Maria Kokamäega. Olen äärmiselt õnnelik huvitava koostöö eest erinevate inimestega, mis on olnud inspireeriv ja mille tulemusena on taas päevavalgust näinud vanad kudumise tavad ja mustrid. Arvan, et ei liialda, kui ütlen, et kõik, kes on Ellu sallidega koostööd teinud teevad läbi oma tegevuse suure kummarduse meie esiemadele, kes läbi kaunite sõbade, rättide, rahvariiete on meile nii palju ilu kinkinud.

Millal ja kuidas sai alguse selline käsitööline ettevõtmine?

Ellu sallid said alguse kolm aastat tagasi meeste tantsupeol “Elementaalne”, kui nägin sõbade ehk sallide vajalikust nii rahvatantsijatel kui külastajatel. Väga kurb oli vaadata, kuidas kaunid rahvariided kaeti värviliste jopede ja teiste juhuslike rõivastega. Olles ise aastaid tantsinud rahvatantsu, teadsin, et pidulike rahvariiete juurde kuulus ka sõba. Nii idee sündiski. Võtsin jalge alla pika ja põhjaliku töö mööda muuseume, raamatukogusi, arhiive ning mitmeid kohtumisi paljude omaala spetsialistidega, kes minu ettevõtmist igati toetasid. Ja kuna suhtun suure austusega Eesti rahvamustritesse, siis soovisin, et kõik mustrikirjad, mis kaunistavad Ellu salle, on nii-öelda tõesed ja pärinevad vastavast piirkonnast.

Mis on siis sõba?

Sõbad ehk suurrätt olid õlgadel kantavad pidulikud kolmnurksed, ruudu või ristkülikujulised villased auväärsemad kehakatted. Neid kaunistati mustritega, mis väljendasid inimeste tundeid, unistusi ning soove. Mustrid tikiti ja kooti justnagu loitsud kokku, uskudes, et nii tekib vägi, mis kaitseb kandjat.

Teil on palju erinevaid tooteid, milline on tootevalik ja kuidas kirjeldaksite üldist stiili?

Ellu sallide mustrid pärinevad Lõuna-Eestist, Põhja-Eestist, Lääne-Eestist ja Lääne-Eesti saartelt. Ehk siis – iga inimene leiab oma kauni kandi “kallistuse” salli näol. Tootevalikusse kuuluvad sõbad, sallid, voodikatted ja beebitekid. Sallidesse on kootud geomeetrilisi ja lillemotiive, toonid on enamjaolt mahedad.

Palun kirjeldage natukene Ellu salle, kas nad on praktilised, millisele inimesele ja mis sündmusele sobivad või on igapäevaseks kasutamiseks ning mis materjaliga tegu on?

Ellu sallid on puuvillasest, polüestri ja linasest lõngast. Need sobivad nii igapäevaseks kasutamiseks, kui ka pidulikemal puhkudel, hästi sobib laulu- ja tantsupidudele.

Kas valmistate kõik tooted ise või on teil meeskond selleks?

Salle kootakse kudujate poolt spetsiaalsetel masinatel.

Millised on teie kliendid, kellele on tooted suunatud?

Minu sõbad ja sallid on mõeldud kõigile – naistele, lastele, meestele ja isegi beebidele. Alguses ma arvasin, et minu toode on suunatud pigem laulu-ja tantsukooridele, kuid tänaseks on suur rõõm tõdeda, et inimesed kaunistavad nendega nii oma kodusi, ennast ja oma lapsi. Meie inimesed peavad väga lugu oma maa mustritest.

See on suur ettevõtmine, kas olete pigem ettevõtja või käsitöö harrastaja?

Olen käsitööd armastav ettevõtja.

Kust tuleb inspiratsioon ja ideed sallideks?

Inspiratsiooni saan huvitavatest materjalidest, mida olen kogunud arhiividest ja kohtumistest omaala asjatundjatega. Ideid sünnib pidevalt!

Kuidas sünnivad sõled? Mis materjaliga tegu on ja kus need valmistatakse?

Sõled valmivad käsitööna. Ja ikka nii nagu vanasti – punslitega lüüakse muster, vahel graveeritakse mõni kaunis mustrikiri.

Teie looming on väga rahvusliku hõnguga, milline inimene ise olete?

Iga disaineri looming räägib disainerist endast.

Millises seisus on Teie arvates Eesti disain, kas Eesti inimene eelistab eestimaist?

Mina julgen küll öelda, et Eesti inimesed eelistavad eestimaist. Nii minu garderoobis, kui minu kodus leiab palju Eesti disainerite loomingut. Ja nähes, kuidas Eesti ilusate mustritega kaunistatud tooteid armastavad ka teised rahvused, siis jääb vaid uskuda, et Eesti disainil on helge tulevik.

Kas Ellu sallide näol on tegemist ühe teie unistuse täitumisega?

Nii võib öelda küll. Olen tänaseks suutnud läbi oma sallide äratada ellu sõbade kandmise traditsiooni. Ja on ütlemata hea meel, et minu looming ja meie maa mustrid on jõudnud ka väljaspoole Eestit. Kuna iga salliga on kaasas tooteleht, mis tutvustab toote ajalugu, siis usun, et olen saanud ka meie maa tavasi ja kombeid laiemalt tutvustada.

Kas tulevikus on plaanis ka laieneda ja Eesti piire ületada?

Ellu sallide kõrvale sai eelmisel aastal loodud Ellu kaubamärk. Selle kaubamärgi alt sünnivad sallid teiste maade rahvuslike mustritega sõbad nagu Kruunu, Hirvi, Perinnen jne. Salle võib leida  nii Rootsist, Norrast kui Soomest. Peab mainima, et soomlased väga armastavad ja peavad lugu ka meie maa mustritest. Hea näide sellest on Helsingi kesklinna käsitööpood, kes väga soovib müüa just Eesti mustritega kaunistatud salle.

Kas eelistate lugeda häid või halbu uudiseid ning milline oli viimane hea uudis, mida lugesite?

Eks hea uudisega on ikka hea päeva alustada. Mõni aeg tagasi jäi mulle silma, et Tallinna Lennujaamas avati Eestit tutvustav Visit Estonia värav. Hea võimalus Eestit külastavale inimesele ja ka eestlastele endile, täita ooteaeg informatiivsete ja huvitavate lugudega meie eri valdkondades tegutsevate inimestega, kes on oma loominguga jälje jätnud või andnud oma osa meie maad tutvustades.

Info, kust saab teie tooteid endale soetada? 

Ellu salle saab soetada www.ellusallid.ee või kodulehele olevate edasimüüjate käest.

Olen veendunud, et just tänu sellistele ettevõtmistele püsib meie rahvus ning selle väärtus!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews