1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Endla Murd: Kui materjal tekitab sinus soovi midagi luua, siis see just ongi õige tunne
Endla Murd: Kui materjal tekitab sinus soovi midagi luua, siis see just ongi õige tunne

Endla Murd: Kui materjal tekitab sinus soovi midagi luua, siis see just ongi õige tunne

Endla Murd on Pärnus elav laulupedagoog, kes avastas endas kire valmistada ehteid ning tuunida riideid. Sellega on ta jõudnud nii kaugele, et on teinud näituse Saksamaal ja butiigi pisikeses Pärnu linnas. Endla soovib inimestesse süstida julgust ning seda teeb ta isegi oma igapäevatöös. Endla unistuseks on luua oma butiigi kõrvale Pärnusse armas kohvik.

Palun rääkige, mis või kes viis teid disainini?

Mulle on alati meeldinud mäng kangaste ja värvidega. Õmmelnud olen juba aastaid. Esialgu ostsin erinevate disainerite tooteid. Hiljem selgus, et minu peas tekkivad ideed vajavad teostust. Algul tegin riideid iseendale. Lõpuks aga kuhjus ideid nii palju, et pidin need realiseerima ka teiste tarbeks. Mulle on meeldinud miksida vana ja uut. Palju huvitavat materjali saab taaskasutusest. Vahva on vaadata seda mängu – enne ja pärast. Hetkel  on tulnud palju huvitavat moemaailma. Kui mina alustasin, siis tundsin puudust just erinevatest lisanditest riiete peal ja kombineeritud elementidest. Vaatan praegu rõõmuga, et mõned ideed, mis moodi on tulnud, teostasin mina aastaid tagasi. Kui rääkida ehtedisainist, siis sai kõik alguse samamoodi nagu riietega. Minu põhiloominguks on fantaasiaehted.

Kuidas tundsite, et see on teile õige valdkond ning milliseid tundeid tekitas ja tekitab teis disainiga tegelemine?

Riiete ja ehetega mängimine on olnud naiste pärusmaa juba aastasadu. Kui materjal tekitab sinus soovi midagi luua, siis see just ongi õige tunne. Taaskasutusvaldkond on hetkel ääretult populaarne ja elukeskkonda säästev. Loodame, et nii jääbki ja järjest rohkem tuleb see trend erineva vanusega inimeste sekka. Kui juba rõivaste kiirtootjad võtavad ideid käsitöölistelt, siis on see ainult teretulnud. Disainiga tegelemine on looming ja ääretut rõõmu pakkuv nauding.

Alustasite ehete tegemisega ning hiljem hakkasite riideid tuunima, mis on teile kõige südamelähedasem?

Siin võiks küsida, et milline laps on peres kõige armsam. Ikka kõik on südamelähedane. Üks täiendab teist ja tihti sünnib ehetest mõni riidelisand ning vastupidi.

Esimene näitus leidis aset Saksamaal, palun rääkige sellest lähemalt?

Selle kohta võiks öelda, et ükski prohvet pole kuulus omal maal. Kuna ma olin juba kõik oma kinga- ja saapakarbid ehteid täis teinud, oli neid vaja hakata realiseerima. Kuidas aga teada saada, kas neid keegi ka ostaks – oli vaja korraldada näitus! Õigemini minu kunstnikust sõbranna Saksamaal tegi ettepaneku korraldada tema kunstistuudios minu ehete näitus. Nii see toimuski Plochingeni linnas, Saksamaal.

Kuidas kirjeldaksite ise oma disaini, kust tuleb inspiratsioon?

Inspiratsioon tuleb küll igalt poolt – unes näed mingit elementi, materjali kokku pannes ja värve valides. Seisab riie sinu silme ees ukse küljes, käid sellest mööda kümneid kordi ja siis järsku tekib idee. Vaatad mingeid pilte, mingi detail tekitab sädeme ja nii edasi…

Millistele inimestele on teie tooted ning disain suunatud?

Inimestele, kes tahavad ja julgevad olla isikupärased. Kes tunnevad rõõmu eristumisest ja naudivad seda, on parasjagu julged ja väikese kiiksuga. Kes tahavad midagi huvitavat, rõõmsavärvilist ja pilkupüüdvat. Tahavad rõõmustada, üllatada ja julgustada teisi.

Kuidas sündis Endla disainistuudio butiik Pärnu linnas, kui hästi ja kiirelt inimesed selle omaks võtsid?

Peale Punase Torni näitust sain teada, et on võimalik rentida ruumi MaarjaMagdaleena gildis. Nii kapist välja tulingi. Ennem olin proovinud, et kas inimesed minu tooteid üldse vajavad, ühes toredas kaupluses ja korraldanud näitusi. Selliselt see sündiski ja fänne hakkas järjest kogunema. Läheb juba neljas aasta ja kui ei tahetaks, ega siis ei oleks ka mõtet teha. Mulle meeldib, kui inimesd sisenevad ruumi ja vaikselt naeru kihistama hakkavad. See on kõige suurem kompliment. Vahel on mõne riide pärast tüli ka tekkinud, et kes omale saab, sest iga eksamplari on ju vaid üks.

Kas tegelete disainiga igapäevaselt või on see pigem hobi?

See on ikka minu suur hobi, sest igapäevast leiba teenin muusikaga tegeledes.

Eesti inimene ei julge tihti disainitud ning erilisi riideid kanda, kuidas teie sellesse suhtute?

Kuna minu erialaks on hetkel  õpetamine, siis saan seda edukalt ka selles vallas kasutada. Julgustan olla eriline ja isikupärane. Inimene tahab seda tihtipeale, aga julgusest jääb puudu. Kui selle tõkke ületab, on kõik õnnelikud. Eeskuju on ka hea asi.

Millise inimesena ennast kirjeldaksite, kas butiigi näol on täitunud üks teie unistusi?

Olen vast otsiva ja uudishimuliku natuuriga. Mind huvitab ja paelub kõik uus ja teistmoodi. Meeldib eksperimenteerida, otsida, leida, mängida ja lõbustada ennast huvitavate ideede teostamisega. Ilmselt küll on üks mu unistusi täitunud.

Millest unistate tuleviku vaadates?

Oma väikesest butiigist armsa kohvikuga, kuid millal see teoks saab – ei tea. Pärnus on vaid suvel hooaeg kahjuks.

Kui kerge või raske on Eestis olla disainer ning tegeleda loominguga, kas sellega on võimalik leiba teenida?

Ma arvan, et kui oled nime teinud, siis tuled toime. Kui elad väikelinnas on leiva teenimine raskem. Kogu aeg pead ennast promoma ja käima üritustel. tegema näitusi ja moeshow’sid. Internet ja veebilehekülg on head abimehed ning samuti sotsiaalvõrgustik.

Kas on veel midagi, mis pakub teile naudingut peale disaini?

Jah, selleks on minu põhitöö. Olen laulupedagoog ja käin oma õpilastega tihti välismaal laulukonkurssidel ja võtan osa sealsest žürii tööst. Korraldame ka Pärnus Rahvusvahelist konkurssi “Kuldleheke”, mis sellel aastal oli arvult 4-s. Tahaks rohkem lugeda ja spordiga tegeleda, aga kahjuks pean alati tegema valikuid.

Kas eelistate lugeda häid või halbu uudiseid ning milline oli viimane hea uudis, mida lugesite?

Ikka häid. Olen selline totaalne rõõmurull. Viimane hea uudis: Endla Disain kutsuti üritusele “Keep 38 “, mis toimub 12 oktoobril Telliskivi Loomelinnaku mustas saalis. Olge kohal!

Info, kust saab Endla Disain tooteid endale soetada: www.endladisain.ee ja FB kodulehelt Endla Disain, Pärnust Maarjamagdaleena
gildist Uus tn.5

Head Uudised GoodNews