1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. GALERII I Seitse põhjust, miks rinnaga toitmine on oluline!
GALERII I Seitse põhjust, miks rinnaga toitmine on oluline!

GALERII I Seitse põhjust, miks rinnaga toitmine on oluline!

Ida-Tallinna Keskhaigla eestvedamisel tähistati 5. augustil ülemaailmset rinnaga toitmise nädalat toreda perepiknikuga. Ürituse eesmärk oli tunnustada imetamist ja jagada rahvusvahelist  sõnumit – rinnaga toitmise toetamine aitab kaasa mitmete keskkonna ja kliimamuutuste probleemide lahendamisele.

Toimunud piknikust võttis osa paarkümmend peret, kes hetkel toidavad oma last rinnaga. Koos emade ja rinnalastega oli üritust nautima tulnud ka pere suuremad lapsed ja isad. ITK imetamisnõustajad viisid läbi toredaid imetamisteemalisi ühismänge ja jagasid nõu, kuidas last rinnaga toita. Füsioterapeut Triin Jeršov rääkis emadele, kuidas oma keha sünnitusjärgselt saab taastada ja milliseid harjutusi saab igaüks selleks kodus teha.

Põhjuseid lapse rinnaga toitmiseks on mitmeid. Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemand- imetamisnõustaja Helena Kirst toob välja seitse huvitavamat fakti, miks on imetamine ema, lapse ja tervema planeedi jaoks tähtis:

  • Rinnapiim on naturaalne. See on keskkonnasõbralik, kuna seda toodetakse ning kasutatakse ilma reostuse, pakendamata ja jäätmeteta. Näiteks kahe aasta jooksul miljoni lapse kunsttoiduga toitumisel kulub umbes 150 miljonit tonni kunsttoidu purki.
  • Rinnapiim on nagu looduslik imerohi. Pole vaja osta kalleid ravimeid ja toidulisandeid, kuna rinnapiimas on kõik vajalik lapse jaoks olemas.
  • Rinnaga toitmine kaitseb nii emade, laste kui ka kogu Maa tervist. Naistel, kes imetavad on väiksem risk haigestuda rinna- ja munasarjavähki, saada kõrgvererõhktõbi, diabeet või rasvuda. Lapsed on kaitstud nakkushaiguste eest. Neil on väiksem tõenäosus haigestuda hilisemas elus diabeeti. Väiksem võimalus ülekaalu tekkeks ning rinnapiima saanud lapsed on intelligentsemad.
  • Riikides, kus rohkem rinnaga toidetakse lapsi, on madalamad tervishoiukulud – inimesed on tervemad ning ei vaja nii palju ravi. Rinnaga toitmiste arvu suurendamine võib ära hoida aastas 823 000 alla 5-aastase lapse surma ning naistel umbes 20 000 rinnavähist põhjustatud surma.
  • Rinnaga toitmine aitab kaasa vaesuse vähenemisele, pakkudes kaitset kõige haavatavamatele lastele ja nende peredele. Samuti eriolukorras, kus toit ei ole nii kättesaadav. Rinnapiim on kõigile kättesaadav ja tasuta.
  • Imetamine aitab vähendada välisõhu reostust, sest transporti ei ole vaja ja liiklusest tulenevat heitgaasi ei tekitata.
  • Rinnaga toitmine vähendab siseõhu reostust, sest piimapulbrite/lahuste valmistamiseks ning  söögiriistade pesemiseks ei ole vaja kütust.

Rinnaga toitmise edendamine ja toetus on väga päevakohane. ITK naistekliinik alustas 18 aastat tagasi imetamisnõustamise pakkumisega ja alates sellest ajast on nõudlus abi järele vaid tõusnud. Nõustaja juurde tulevad pered, kes vahel oma imetamise eesmärkide saavutamiseks teevad spetsialistide toel tööd vahel isegi mitmeid kuid.

VAATA GALERIID!
Fotod: Raigo Pajula

Head Uudised GoodNews