1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Helen Allik: Eestis valmistatud ööriided on tunduvalt paremad, kui Hiinast pärit ööriiete taolised asjad!
Helen Allik: Eestis valmistatud ööriided on tunduvalt paremad, kui Hiinast pärit ööriiete taolised asjad!

Helen Allik: Eestis valmistatud ööriided on tunduvalt paremad, kui Hiinast pärit ööriiete taolised asjad!

Kui viimati arutlesime selle üle, kui palju meil on Eestis meessoost disainereid, siis nüüd küsiks – kui palju luuakse meie oma Eesti ööriideid?

Pikalt mõtlemata vastaks, et vähe! Kuid Helen Allik päästab selle olukorra. Helen on rõõmsameelne ning kena Eesti neiu, kes unistab suurelt ning loob suuri asju. Juba väiksena uuris ta vanaema õmblusmasina kõrvalt, kuidas see töö käib ning ei kahelnudki, et temast saab ühel päeval moedisainer.

Helen ei karda välja öelda, et Eesti ööriided on paremad, kui Hiina ööriide taolised asjad ning muidugi hindab ta oma tööd kõrgelt.

Kui kannaksime kõik ka Eestis loodud noore disaineri ööriideid, siis on väike tee selleni, et meid katakski vaid Eesti oma disain!

Meil on Eestis palju disainereid, kes disainivad riideid ja aksessuaare, kuid ööriiete tegijaid on vähe. Kust tuli idee hakata disainima ööriideid?

Idee sündis puhtalt egoistliku praktilise vajaduse tulemusel. Mu õde oli kord külas ja laenasin talle magamiseks oma pidžaama. Hommikul ise boyfriendi vanas nässakas T-särgis ärgates leidsin, et kindlasti on selliseid tüdrukuid peale minu veel palju, kellel samasugune ilusate ööriiete puudus on. Nii see alguse saigi!

Kas olete kuskil õmblemist ja disaini õppinud või võtsite kätte ja hakkasite looma?

Olen õppinud Euroülikoolis moedisaini, kuid seda, et tahan moekunstnikuks saada, teadsin ma juba viiesena vanaema õmbluslaua nurgas istudes. Jälgisin tema kõrvalt õmbluseprotsesse ning üritasin nukuriideid õmmelda.

Palun kirjeldage ühe ööriiete komplekti loomise protsessi?

Korraga valmib terve kollektsioon, mitte pelgalt üks komplekt. Kollektsiooni valmimise esimeseks sammuks on idee. Üritan kokku panna ülipraktilised komplektid koos võimalikult suure annuse nunnudusega. Kui tunne on õige, läheb tegevuseks: joonistan kavandid, ostan kangad ja teen esimesed näidised. Seejärel tuleb põnevam osa – pildistamised ja moedemmid. Show ajal oma töö, vaeva ja pisaratega valminud kollektsiooni laval nähes tuleb uhke ema tunne peale küll!

Eestis on üpris keeruline oma disainiga inimesteni jõuda, kui kaua teil läks selleks aega?

Leidsin Eesti moeturul suhteliselt nõrgalt esindatud nišši – mugavad, kuid samas atraktiivsed ööriided, nii et inimesteni jõudmine läks lihtsalt. Headest asjadest teadupärast alati räägitakse ja jagatakse positiivseid kogemusi sõpradega.

Milline on teie arvamus – kas naised valivad endale piisavalt ekstravagantseid ööriideid?

Oleneb, milline on ööriide eesmärk. Liigne ekstravagantsus ei sobi igaühele, kuid armas, stiilne ja seksikas ööriietus võiks kõigil olemas olla, ükskõik, kas üksi või mitmekesi voodis olles.

Kui palju mehed hindavad naiste ööriietust ja julgevad oma naisele neid teilt tellida?

Kogemustele toetudes võin öelda, et mehed ei hinda öösel naiste seljas mitte mingisugust riietust. Samas külas või hotellis olles, üksi magades või õhtul kodus diivanil peaks ikka midagi seljas olema ja midagi, mis kannaks nime, kodudress, ükskõik kui neoonvärvi või blingiv – on lihtsalt rõve. Tüdrukud, kandke parem siidiseid pidžaamasid. Mehed tellivad oma naistele ööriideid üsna julgelt, suurusega eksimise võimalus on võrreldes pesuga väga väike, samas on ööriided tunduvalt intiimsemad ja personaalsemad kingitused, kui näiteks raamat või taignarull.

Miks on just teie loodud ööriided erilised võrreldes poest saadavatega?

Eestis disainitud ja õmmeldud ööriided on ilmselgelt ainulaadsemad ja kvaliteetsemad, võrreldes Hiinast pärit uneriietelaadsete toodetega.

Milliseid kollektsioone olete loonud ja kas olete nendega ka üles kuskil astunud?

Nüüdseks olen teinud kolm kollektsiooni ja neid ka alati laval näidanud. Järgmine ööriiete kollektsioon tuleb välja novembris, saab olema seni parim ja näitan seda Tartus. Hoidke silmad ja kõrvad lahti koha ja kuupäeva osas!

Kust ostate ööriieteks kangad?

Ostan kangaid Eesti suurematest kangapoodidest ja ladudest ning tellin erinevatest e-poodidest.

Millise inimesena ennast kirjeldaksite?

Lisaks sellele, et olen loomulikult ilus, tark ja andekas – olen ka väga impulsiivne ja emotsionaalne, aga teisiti ilmselt kunstnik olla ei saakski. Üks meeskodanik imestas kord: “Sa oled moekunstnik?! Ei usu! Sa oled ju nii tore..!”

Mida sooviksite Eesti naistele öelda või soovitada?

Armastage ja hellitage iseennast ning lubage endale aegajalt veidi luksust. Ilusad asjad ja mõnus tegevus on head nii kehale kui hingele, need teevad sind õnnelikuks ning õnnelikke inimesi on lihtne armastada nii endal kui teistel. Meestel soovitan Eesti naisi rohkem hinnata, neid mitte iseenesestmõistetavalt võtta ja tihemini ilma mõne tähtpäeva või muu pealesunnitud teguri mõjul naisi hellitada.

Milline oli viimane hea uudis, mida kuulsite?

See, et selline lugu minust ilmub!

Kui soovid ka endale ööriideid tellida, võta Helen Allik Sleepweariga ühendust Facebooki teel!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews