1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Hiiumaal elab Moe Muusa, kes disainib rõivaid ja peab poodi!
Hiiumaal elab Moe Muusa, kes disainib rõivaid ja peab poodi!

Hiiumaal elab Moe Muusa, kes disainib rõivaid ja peab poodi!

Disainer nähtavaks, moe muusa, peapiltMoe Muusa kannab endas vaimset ja kunstilist tähendust. Hiiumaa Moe Muusa taga peitub aga üks Eesti disainer, kes alustas rõivaste re-use disainiga ning on arenenud nii, et õmbleb nüüd juba otsast lõpuni riideid.

Lisaks riiete disainimesele peab Moe Muusa ka Hiiumaal poodi. Hiiumaal elava moe kohta ütleb aga Moe Muusa, et selle väikse saare peal on hoopis teised väärtused olulisemad, kui mood.

Saage Teiegi tuttavaks Moe Muusaga…

Kes või mis on Moe Muusa?

disainer nähtavaks, moemuusa 5Alustame sellest, et kes või mis on muusad? Muusad olid kunstide ja hiljem ka teaduste ning üldse vaimsete tegevuste kaitsejumalannad. Inimest, keda muusad inspireerisid, austati rohkem kui preestrit.

Seega võin selle nimetuse iseendasse isiksustada väikestviisi moedisaini ja õmblemise valdkonnas, kuna loomulikul teel on see suund minust ellu ärganud ning tahan sellega inspireerida ka teisi.

Kuidas sündis selline disainisuund, mida Moe Muusa endas kannab?

Re-disaini ajaloos ma ei ole väga tugev ning täpselt ei oska ma öelda kus, millal ja kuidas see on sündinud. Minu ateljees aga sündis see lihtsalt sellisest mõistlikust vaatenurgast, et kuidas kasutada ära see, mis meile on kõige kättesaadavam ning millest saab luua midagi, mis kõlbab vahest pareminigi, kui täiesti uus asi. Peamiselt sündis see siiski nägemustest, kuidas üks või teine asi ümberkehastus teiseks – veelgi paremaks asjaks minu silmis. Minu jaoks on taaskasutatav iga materjal, loomaks uut eset, millel on inspireeriv mõju näiteks materjali enda või ka selle mustri ja tekstuuri näol.

Miks otsustasid hakata re-disainima, mitte algusest lõpuni riideid valmis õmmelda?

Kuna ma ei ole omandanud erialast kutset õmblejana, siis hakkas alguses julgus sellise monteerimise töö peale paremini, tänu millele on minu oskused arenenud sinnamaani, et olen edasi liikunud rõivaste algusest lõpuni õmblemise juurde.

Esimest osa kollektsioonist New Vintage Collection võib näha minu facebooki lehel “Moe Muusa” ning kollektsiooni teise osa avaldan jaanuaris 2014, kus on juba märksa rohkem kleite näidata. Enne ma pole oma loometeel võtnud otsuseid vastu nii nagu praegu seda teen. Olen vaadanud, kuhu inspiratsioon mind suunab. Lõpuks suunas see mind kindlate otsuste tegemiseni arendada välja oma rõivabränd, mis on siiski tihedalt seotud re-disainiga.

Milline oli Hiiumaal oleva poe sündimislugu, kuidas tuli otsus luua pood?

disainer nähtavaks, moemuusa 9Olen alati olnud ablas stiilsete rõivaste ning üldse stilistika valdkonnas, seega hakkas tänu siinsetele huvitavatele second hand poodidele kogunema huvitavat kraami, mis ilmselgelt enam minu isiklikku garderoobi ei mahtunud ning tekkis tung seda jagada seljuhul teistega.

Leidsin endale sobiva realiseerimis koha, lisasin juurde kontseptsiooni ning andsin hagu laiematele otsingutele lahedate riiete, aksessuaaride ja jalanõude osas, mis võiks olla minu haaremis.

Nii sisus, kui ka välimuses on minu tegutsemise ajal toimunud palju muudatusi ning kindlasti olen veel enda väljakujunemise tee alguses, kuid nagu algselt on ka praegune idee poe pidamise puhul koguda kokku ilusad ja head asjad, mis jäävad minu teele ning leida neile kõige armastusväärsem omanik.

Mille poolest Moe Muusa erineb teistest disaineritest? Milline on Sinu lugu?

Viimasel ajal olen mõelnud, et oluliselt teistest eristumine ei olegi ju mingi põhimõte ega eesmärk, kuna tänapäeva kõrge konkurentsiga disainimaailmas ongi seda aina raskem ja raskem teha. Kui seda teha teadlikult, siis võibolla eristungi selle poolest, et ma ei ürita pingeliselt teistest eristuda ning lähen kaasa vooluga, jäädes iseendaks ning luues siiski midagi, mis tuleb minust.

Tähtis on see, et ma teostan oma idee selles fantastilisuses, kuidas see mulle kuvandub, olgu see siis seekord sarnane või erinev teistest disaineritest. Disainer on üldse üks hiiglama uhke nimetus ning ma ei ole enam kindel, millisel ajahetkel see ühele tegijale kinnistub.

Enda koha pealt ütleksin, et võib-olla nüüd kaugelt hakkab midagi kuvanduma alles.

Moe Muusa stuudios toimub ka e-poe piltide pildistamine, palun räägi sellest lähemalt?

disainer nähtavaks,moemuusa 8Oma püsimatutes eluviisides olen siiski leidnud huvitavamaid võimalusi oma varamu arhiveerimiseks ning reklaamimiseks erinevatest koostöödest kohalike fotograafidega erinevates asukohtades. Kuna minu viimases stuudios ei olnud olud siiski piisavalt vastavad, siis pildistamine ei ole jäänud minu põhitegevuseks. Samuti toimib minu veebimüük e-poest pisut erinevalt, minu koduleheküljel lihtsalt pakkumise küsimise näol. Kogu see maastik on alles väljakujunemisel.

Kas väiksel saarel Hiiumaa on kergem poodi pidada, kui seda oleks Tallinnas teha?

Seesuguse kontseptsiooniga, mis mina endale valisin, on siin poodi pidada oluliselt raskem kui Tallinnas, kuna siia ei ulatu vajalikku sihtgruppi ning olenemata pingutustest ei ole võimalik siin paljusid tegureid saavutada, mis ettevõtluses justkui eesmärkideks oleks. Samas on siin poodi pidada kindlasti rahulikum kui Tallinnas, kuid rahu poes on teadagi mis rahakotis:).

Ühesõnaga minu poe ideaalne koht oleks siiski mitte Hiiumaa, kuid suvisel perioodil on siin elu märksa keevam, kui muul ajal. Seega on minu prioriteedid nüüdseks suunatud tipphooaja ärakasutamisele poepidamises ning muulajal oma rõivabrändi arendamisele ning tootmisele.

Mis seisus on moedisain ja mood Hiiumaal?

Siin polegi mingit seisu. Mõnesmõttes on see hea, kuna siin on juba tänavapildis võimalik mõista, et siinsed inimesed tegelevad muude väärtuste hoidmise ja loomisega, kui on seda mood ning tänu sellele on ehk see pärusmaa mulle jäänud luua siia mingit seisu moes.

Kuid kas minu olemasolu ka tänavapilti muudaks, seda ma ei usu. Hiiumaa moedisaini pealinn ei ole, seega sel alal siin elu keerlema panna on võimalik. Ehk võiksid seda teha koolinoored oma moešhoudega ning muude üritustega. Siin on muud asjad moes.

Hiiumaalt on küll pärit mitmeid andekaid noori moedisainereid, kuid üldiselt saavad seda loomet ikka nuusutada kohad ja inimesed väljaspoolt Hiiumaad.

Milline inimene sa ise oled oma disaini kõrval?

Naljaga pooleks ütlen, et olen meeleheitel koduperenaine, sest tundub, et kodu ja pere ning sellega seonduv on andnud mulle tõuke ning palju jõudu tegeleda sellega, millega ma praegu tegelen.

Kodu, pere ja kodukant on see, kuhu saan suunata kõik oma naiseliku väe ning saades ise selle arengust tohutut energiat, liikuda edasi tõeliste väärtuste juurde.

Mis oli esimene rõivas, mille disainisid?

disainer nähtavaks, moemuusa 6Selle mitme aasta jooksul, mil olen siin kujunemas olnud, disainisingi oma esimese rõiva nüüd oma esimeses kollektsioonis, kus lõikemodelleerimisest kuni valmis asjani olen jõudnud täitsa omal käel. Võttis aega aga asja sai ning püüan nüüd edasi arendada ka järgmisi mudeleid.

Üldjuhul nimetan neid eelnevaid re-disainitud ainueksemplare sellisteks elupäästmisteks, kus ma disainimisega vaeva otseselt näinud ei ole. Olen lihtsalt teinud mõtetutest hilpudest midagi kantavat ja mõistlikumat.

Olen küll varasemalt kavandanud rõivaid ka joonistustena, kuid valmis pole neist saanud ükski. Nüüd alles hakkab selginema mingi pilt minu rõivabrändist, kus saan kõiki oma neid ideevälgatusi ära kasutada, mis paberile on saanud.

Kas lood ka meestele moodi?

Meeste peale ma mõtlen ka ikka, kuid kõige parem inspiratsioon keerleb ikka naiste ümber. Ma pole endas veel saavutanud sellist soont, mis meestemoe valdkonnas mulle tõuget võiks anda. Mõtteid on ikka, kuid kas seda enda suunaks võtta, veel ei tea.

Millised on tulevikuplaanid, kas soovid laieneda ka kodumaalt välja?

Tuleviku plaanideks on oma rõivabrändi loomine ning ka selle limiteeritud tootmine. Väljavaated on ka kindlasti kodumaalt välja.

Mida sa arvad Eesti disainist üldiselt?

Eks see disain üldse on üks selline mäng, mida inimesed armastavad mängida ning kohati seda suureks õhupalliks puhuda. Siinkohal on vahel minu arvates disain pisut ületähtsustatud. Toode on toode, kuid kui see on disaintoode, siis on see on väga kallis ja sada korda parem kui mingi muu asi.

See peaks olema reguleeritud kuidagi teises vääringus ning olema arusaadav ka teadlikule tarbijale, mitte reguleeritav, liites tootele sõna – disain.

Kas eelistad häid või halbu uudiseid, milline oli viimane hea uudis sinu jaoks?

Loomulikult häid uudiseid !!! Viimane hea uudis oli see, et saan käsile võtta ühe hea majakese, mida poputama hakata.

Mida sooviksid Eesti inimestele aasta lõppedes?

Soovin siis erialaselt inimestele rohkem maitsekust ja julgelt loomulikku isikupära. Ja et samal ajal toimuks energia suunamine ikka õiges suunas :).

Moe Muusa leiad ülesse Facebookst!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews