1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. LAPSEL KOOLIS PROBLEEMID? Need neli toidukorda peaksid aitama
LAPSEL KOOLIS PROBLEEMID? Need neli toidukorda peaksid aitama

LAPSEL KOOLIS PROBLEEMID? Need neli toidukorda peaksid aitama

HommikKas su lastel on koolis probleeme? Kas neil on raske oma klassikaaslastele järele jõuda? Esimese asjana peaksid mõistma, et laste kooliprobleeme ei ole vaja häbeneda, ja seejärel keskenduma lahenduse leidmisele. Võib-olla on probleem toitumises?

Toitev hommikusöök teravilja, jogurti ja marjadega

Hommikusöök on päeva kõige tähtsam söögikord, eriti veel nende jaoks, keda ootab ees pikk päev, täis intellektuaalseid ponnistusi, näiteks koolis käivad lapsed.

Mitmed uuringud on näidanud, et:

  • hommikusööki söövate laste õppeedukus on parem kui neil, kes hommikust ei söö;
  • toitvat hommikusööki söövate laste õppeedukus on parem kui neil, kes söövad hommikusööki ebakorrapäraselt;
  • lapsed, kes söövad kaltsiumirikast hommikusööki, keskenduvad paremini ja omandavad materjali lihtsamalt;
  • kõikuv veresuhkru tase (näiteks hommikusöögi söömata jätmise tõttu) võib lapse õppeedukust tõsiselt kahjustada.

Miks teravili, piimatooted ja puuvili?

Teraviljatooted, eriti täisteratooted, on laste ajule parim, kuna need sisaldavad palju kiudaineid ja vitamiine – mõlemad on organismi normaalseks talitlemiseks väga olulised ja võimaldavad ka ajul optimaalselt funktsioneerida.
Piimatooted sisaldavad kaltsiumi, mis toetab teadaolevalt aju funktsioone, ning puuviljad ja marjad sisaldavad palju vitamiine ja mineraale, mis parandavad keskendumisvõimet ja mälu. Ideaalseks hommikusöögiks paku oma lastele kausitäis täisterahelbeid, millele vala peale veidi jogurtit ja lisa rohkelt antioksüdante sisaldavaid marju. Lase neil loputada kõige tähtsam söögikord alla klaasitäie värskelt pressitud apelsinimahlaga.

Kiire mälu parandav puuviljasnäkk

Koolis eduka toimetuleku võti on ka korrapärased eined, sest aju ei saa tunde ilma tuge saamata optimaalselt funktsioneerida. Lapsed, kes jätavad lõunaoote vahele (või söövad midagi ebatervislikku):

  • suudavad väiksema tõenäosusega tähele panna ja kaasa teha kõike, mis toimub koolis ülejäänud päeva jooksul;
  • nad suure tõenäosusega väsivad, muutuvad uniseks ja huvituks. Seepärast on väga tähtis pakkuda neile suupistet, mis annab neile uut energiat.

Erinevad marjad hoolitsevad kõigi nende vajaduste eest

Puuviljasnäkid on paljude toitumisspetsialistide meelest parim valik, kuna need annavad kõike, mida keha vajab, et toimida tõhusalt kuni järgmise suure toidukorrani. Puuviljad annavad paljusid vitamiine ja mineraale, antioksüdante ja – mis on võib-olla kõige olulisem – need sisaldavad suurel hulgal vedelikku, mis organismi veega varustavad. Banaanid, õunad, marjad, avokaadod ja apelsinid on kõik suurepärased; kõige parem on neid nädala jooksul varieerida, et lapsed ei tüdineks kogu aeg ühe ja sama asja söömisest.

Toitev lõunasöök valkude ja köögiviljadega

Pärast rasket koolipäeva ei vaja lapse aju midagi rohkem kui hästi kõhtu täitvat, toitvat einet, mis annab energiat ja võimaldab ajul pika koolipäeva jooksul tundides saadud uut teavet tulemuslikult töödelda ja salvestada. Millised ajutegevust toetavad toiduained sobivad lõunasöögiks kõige paremini?

Lahjad valgud ja köögiviljad toetavad aju

Lahja liha, nagu kana- või kalkuniliha, annab ajule olulisi toitaineid, koormamata organismi liigse hulga rasvaga.
Köögiviljad on suurepärane lisand mis tahes liharoale: mitte ainult sellepärast, et need täiendavad kenasti liha maitset, vaid ka seetõttu, et need pakuvad ajurakkudele tõhusat kaitset arvukate vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide näol.
Rohelised lehtköögiviljad on kõige paremad ja neid võib täiendada erksavärviliste köögiviljadega, nagu tomatid, porgandid, kõrvitsalised ja punane kapsas, mis moodustavad isuäratava roa, mis lastele kindlasti meeldib.

Kerge, kuid toitev õhtusöök köögiviljade ja pähklitega

Kvaliteetne uni on lapse õppeedukuse oluline tegur, seepärast ei tohiks seedesüsteemi öösel koormata, süües õhtul rasvaseid toite, vaid pakkuda hoopis einet, mis toetab ajurakkude kasvu öise puhkuse ajal. Pealegi võib peaaegu kõik toiduained, mis sellele kaasa aitavad, segada kokku üheks maitsvaks pähklite ja lihaga salatiks.

Rohelised lehtköögiviljad sobivad ajule toitaineid andvasse salatisse tavaliselt kõige paremini, juurde võid lisada mitmesuguseid teisi köögivilju, et muuta see veelgi toitvamaks: ube, kartuleid, porgandeid, tomateid või mis tahes muid köögivilju, mis lastele maitsevad. Kõige peale viska peotäis pähkleid ja lisa mõned tükid küpsetatud kanaliha, tuunikala või lõhet ning tervislik ja mitmekülgne õhtusöök, mis on täiuslikuks lõpetuseks laste päevale, ongi valmis.

Allikas: Dormeo 

Head Uudised GoodNews