1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Lastemoes domineerivad pastellid, mässumeelsus ja troopika
Lastemoes domineerivad pastellid, mässumeelsus ja troopika

Lastemoes domineerivad pastellid, mässumeelsus ja troopika

Foto: Rein Leib

Kevad ei ole enam kaugel, isegi kui välja vaadates seda hetkel väga uskuda ei suuda. Sellegipoolest on esimesed kevademärgid juba kohal – sel nädalavahetusel Tartus toimuva Moekuulutaja moelaval. Traditsiooniliselt saab ürituse teisel päeval uudistada lastemoodi – pisimad modellid esitlevad värskeid trende, mille on kokku pannud stilist Karis Kuusk.

Naise sõnul näeb algaval kevad-suvisel hooajal lastemoes palju sooje ja pastelseid toone. “Helesinine ja beebiroosa särtsu andva kollasega teevad suvise riietumise lõbusaks,” rõõmustab Kuusk. Stilisti sõnul ei saa üle ega ümber ka musta-valge kombinatsioonist, mis toimib igal aastal ja igal hooajal. Kuuse sõnul saab musta suvisemaks muuta, kui selle juurde lisada pehmeid oliivi- või liivakarva aksessuaare, jalatseid jms.

Foto: Rein Leib

“Lastemoes kumab läbi mässumeelsus ja taotuslik lohakus – suured logod ja tekstid särkidel, pusadel ning kasutusel on ka palju nahka,” kinnitab stilist. “Vastukaaluks pehmendavad seda stiili romantilised volangid, plisseer ja suured lipsud, mis on oma mõjutustega meieni tagasi jõudnud 80ndadest aastatest.” Moeeksperdi sõnul on oma jälje jätnud hiljutine populaarne noortesari „Stranger Things“, mis tutvustas noortele 80ndate hõngu ja trende.

Lastemoe stilist ja Sand in Your Shorts blogi looja Kirsi Altjõe lisab, et minimalistlike pastellide ja jõuliste kontrastide kõrval on sel hooajal moes ka lopsakad troopilised mustrid. “See trend ei ole uus, juba mitmendat hooaega kohtame näiteks sisekujunduses troopilisi taimi ja nende erinevaid elemente – kaktuseid ja ananasse, palmipuulehti ja eksootilisi linde,” kinnitab Altjõe. “Seega pole ime, et ka ka lastemood on inspireeritud samast temaatikast.”

Kaks ehedat näidet sellele trendile tulevad Lõuna-Euroopast: moebrändid Dolce & Gabbana ja Boboli on lummatud troopikast ja ei jäta seda armastust enda teada, vaid on maalinud peaaegu kogu kollektsiooni lopsakalt rohe-lilleliseks. Kui Dolce & Gabbanna disaineriduo eelistab klassikalisi suureõielisi troopilisi taimi ja lilli, siis Boboli kevad-suvine kollektsioon on pigem 70ndatest inspireeritud.

“Kui vaadata ettepoole, siis suurem trend on jätkusuutlik mood, mis tähendab, et hooajaliselt pole nii suuri stiilimuutusi oodata, pigem panustatakse kvaliteeti ja mugavusse,” lisab stilist. “Klassikalisi peokleite ja ülikondi, mida laps jõuab kanda vaid korra, jääb catwalkidel aina vähemaks, ka pidulikel puhkudel eelistatakse mõelda praktiliselt – kas ma saan seda seelikut või pintsakut hiljem veel kanda? Julgetakse rohkem eksperimenteerida ja tunda end vabalt, isiksusena.”

Kodumaisest lastemoest toob Altjõe välja kergeid jopesid loova brändi Pengu.In Kids. “Kui teha sel kevadel üks praktiline os, siis meie kliimasse sobiv kerge sulejope on täpselt see, mida mina soovitaksin,” kinnitab Altjõe.

Moekuulutaja toimub sel nädalavahetusel, 10. ja 11. märtsil Tartu Kaubamaja keskuses. Lastemoodi saab uudistada pühapäeval kell 12 ja 14. Ürituse päevajuhid on Inga Lunge ja Andres Torm, üritus on kõikidele tasuta.

Head Uudised GoodNews