1. Avaleht
  2. Huvitavat
  3. Lee Alexander McQueen – armastatuim moedisainer
Lee Alexander McQueen – armastatuim moedisainer

Lee Alexander McQueen – armastatuim moedisainer

“Taevast põrgusse ja jälle tagasi – elu on imelik. Ilu võib tulla kõige kummalisematest kohtadest ja isegi kõige jälgimatest kohtadest” – just nii on öelnud armastatud moedisainer Alexander McQueen.

Lee Alexander McQueen oli Briti moelooja ning moekunstnik. Ta lõi enneolematut moodi, mida võib lühidalt kirjeldada sõnadega ebatavaline, hullumeelne ning inimesi šokeeriv. Oma lühikese eluaja jooksul suutis ta sööbida tohutult paljude inimeste mällu ja südamesse oma loominguga.

Tegemist oli moeloojaga, kes alustas ei kuskilt ning jõudis tippu.

Tema elu ja karjäär

Alexander McQueen sündis 17.märtsil 1969. aastal Londonis. McQueen´i lapsepõlv oli väga tagasihoidlik. Tema isa Ronald oli taksojuht ja ema Joyce ühiskonnateaduse õpetaja ning nad elasid nõukogude majas East London´is. Alexander oli peres noorim laps. Vaid 3-me aastasena hakkas ta õmblema kleite oma õdedele, kust saigi alguse tema loominguline
elustiil.
16- aastasena tuli ta koolist ära ning otsustas pühenduda täielikult moele. Kahekümnendates veetis ta mõne aja töötades Koij Tatsuno´le Milanos. Seejärel otsustas McQueen alustada praktikat Savile Row´i rätseppade Andersonide ja Shepherdi juures, mis andis talle tõuke tuntud inimeste maailma.

Ta arenes koos Gieves ja Hawkes ning seejärel kostümeerijate Angel ja Berman´siga. Erinevad praktikad andsid talle väga suure arengu ning lisaks palju kogemusi erinevates õmblemise tehnikates. McQueen lõpetas magistrikraadi moedisaini tuntud koolis Central St. Martins College´is, kus ta alguses oli tavaline lõikur. Kooli lõpetades nägi tema lõputööna loodud moekollektsiooni stilist Isabella Blow, kes andis nõu, et ta nimeks jääks ainult Alexander McQueen ning sealt sai hoo sisse tema tähelend. Tema esimene kollektsioon sai suure meedia tähelepanu ning andis talle paljutõotava noore moekunstniku tiitli.

Auhinnad, tunnustused

Ta võitis Briti Designer of the Year Awardi 1996, 1997, 2001 ja 2003.aastatel. Aastal 1997 töötas ta  Givenchy moemajas peadisainerina. 2000. aastal oli McQueenist huvitatud Cucci ning see pakkumine lõpetas tema koostöö
Givenchy´iga andes talle suurema loomingulise võimaluse. Ta müüs 51% oma osalusest Alexander McQueeni kaubamärgist Cuccile.

2003.aastal esitles McQueen oma kollektsiooneInternational Award by the Council of Fashion Designers of America´le ning ta sai ka CBE. Selleks ajaks oli ta avanud palju butiike erinevates linnade üle maailma. Kuulsused nagu Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman ja teised tuntud inimesed kandsid tema loomingut punasel vaibal Londonis.

Ta on võitnud 4 korda auhinna “British Designer of Year”.

2003. aastal sai ta Elizabeth II sai ta kuningliku ordeni oma moealaste saavutuste eest.

Omanäolise disaineri lahkumine maisest maailmas muudab moemaailma kahtlemata igavamaks. Vaid kümne aastaga moemaailma tippu jõudnud McQueeni andekuse võtab hästi kokku Briti Vogue´i toimetaja Alexandra Shulmani austusavaldus: “Lee McQueen mõjutas tervet põlvkonda moeloojaid. Tema vaimustav kujutlusvõime, mis võlus välja kollektsioonide kaupa erilisi tualette, ei tundnud piire.”

Mcqueeni erakordsus

Kui mõelda sellele, mis oli tema fenomen, on üheselt sellele raske vastata. Tema moeshow’d olid väga teatraalsed, julmalt terava tooniga ning tõid talle palju tähelepanu ja tunnustust. Inimene justkui vajas oma igapäeva elu kõrvale midagi sellist nagu pakkus McQueen. Ta kaasas oma show’desse valguse ning erinevad tehnilised meetodid, mis rabasid alati inimesi heas mõttes.

Ta oskas siduda laval draama ja ekstravagantsuse. Alexander oli esimene disainer Londonis, kes kasutas laval modellidena India modelle. McQueen oli vastuoluline ja kompromissitu.

Aastate jooksul on inimeste pilku püüdnud McQueeni loomingus näiteks tagumikku paljastavad püksid, värvi pritsivad robotid, vihmasadu, puujalgadega modell, topised, hologrammid, sadomasolikud aksessuaarid, ulmelised tupeeritud soengud, romantilised lillekleidid ja ebainimlikult kõrge kontsaga monstrumkingad.

Staaridest armastab tema loomingut teiste seas Lady GaGa, kes kandis tema loomingut oma muusikavideodes, sama on teinud ka Björk.

VAATA KA VIDEOT!
http://www.youtube.com/watch?v=q_2bBiAZgXk

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews