1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Loe soovitusi PÖFFI MoeKinost!
Loe soovitusi PÖFFI MoeKinost!

Loe soovitusi PÖFFI MoeKinost!

20.-26. november algab Kinos Sõprus PÖFFI eriprogrammina MoeKino. Seoses sellega toome teieni mõned põnevamad filmid sealt!

Vivienne WestwoodVivienne Westwood – tee seda ise!
Vivienne Westwood: Do It Yourself!

Ta on moelooja. Ta on aktivist, kunstnik ja Naine. Teda on mitmel korral nimetatud Briti aasta moedisaineriks. Tänu temale jõudis massidesse punkmood. Teda on peetud üheks kõige originaalsemaks ja mõjukamaks nüüdisaegseks disaineriks. Ta võtab sõna inimõiguste ja kliimamuutuste teemal ning seda tihti ka oma rõivaloomingu kaudu. Ta on revolutsionäär. Ta on Vivienne Westwood.

Kuigi pilt räägib tihti enam kui tuhat sõna, on ka sõnad olulised, eriti kui nad tulevad nii intellektuaalsest allikast.
„Ma ei püüa luua midagi erinevat, ma püüan luua samu asju erineval viisil.”
„Kui inimesed enam ei mõtle, siis meil pole tulevikku.”
„Noortel on vaja distsipliini ja raamatuid täis riiulit.”
„Kui kunst elab, siis maailm muutub. Pole kunsti? Pole progressi.”
„Sul on parem elu, kui sa kannad silmapaistvaid rõivaid.”

Paistab, et see viimane on vähemalt Vivienne’i enda puhul toiminud. Praegu 72aastane pungikuninganna on vägagi aktiivne ja tegus ning see on jäädvustatud ka paar aastat tagasi valminud linateosesse „Vivienne Westwood: tee seda ise!”.

Vidal SassoonVidal Sassoon: mees, kes muutis kääridega maailma
Vidal Sassoon: The Movie

Vidal Sassooni nimi on enamikule meist tuttav šampoonipudelitelt, kuid tegelikult kuulus see mehele, kes viis läbi revolutsiooni kääride abil. Üsna õnnetu lapsepõlvega poisist sirgus soengumeister, keda ei huvitanud see, mis juba moes oli, vaid kes alati tahtis proovida midagi uut. Ta pidi noorelt tööle hakkama ega saanud minna ihaldatud arhitektuuriõpingutele, kuid tema karjäär kulges kiires tõusujoones just tänu geomeetrilistele arhitektuurist mõjutatud soengutele, mille loomisel sai Vidal oma loovust maksimaalselt rakendada. Ta muutis seda, kuidas naised välja nägid.

Vidal Sassoon on öelnud, et ainus koht, kus edu eelneb tööle, on sõnaraamat. Tema edule eelnes meeletult palju õppimist, eksperimenteerimist, töötamist. Õpipoisina alustanud Vidal avas omanimelise juuksurisalongi Londonis, siis New Yorgis, mõne aja pärast järgnes juuksetoodete sarja lansseerimine, millest kasvas edukas rahvusvaheline äri. Ilmselt on ta seni kõige kuulsam ja rohkem saavutanud juuksur kogu maailmas.

Dokumentaal Vidalist valmis vaid paar aastat enne tema surma, kuid filmimise ajal juba üle 80aastane härrasmees on tõeliselt vitaalne ja tema hoiakut tasuks eeskujuks võtta paljudel. Ta peegeldab kõike olnut ning küsib endalt, kuidas see kõik juhtus. Film annab sellele küsimusele vastuse.

Versailles ’73: revolutsioon moelaval

Versailles73 revulutsioon1973. aasta novembris leidis moe kodumaaks peetaval Prantsusmaal aset üks erakordne sündmus. Versailles’ lossi taastamise jaoks korraldatud rahakogumisõhtul astusid vägagi väärika publiku (kus olid teiste hulgas Monaco printsess Grace Kelly, kunstnik Andy Warhol, lauljanna Josephine Barker jt) ette oma uute kollektsioonidega ameerika ja prantsuse moeloojad. Ning kuigi tegu ei olnud võistlusega, kujunesid selle ürituse säravatateks tähtedeks üle ookeani kohale tulnud disainerid, kes vastupidiselt ootustele vallutasid kõikide südamed.

Prantsusmaad esindasid tuntud ja tunnustatud haute couture’i loojad Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin ja Emanuel Ungaro. Pärast prantslaste pikka ja lohisevat pompöössete lavakujundustega täidetud show’d lõid ameeriklased neid kiiruse, värskuse ja uuenduslikkusega. USA ready-to-wear rõivad olid loonud Anne Klein, Stephen Burrows, Bill Blass, Oscar de la Renta ja Halston. Ameeriklased tõid oma kollektsioone esitlema mustanahalised modellid Billie Blairi, Barbara Jacksoni, Ramona Saundersi jt. See oli uuenduslik suund, mida moemaailm oli eneselegi teadmata juba pikka aega oodanud.
Dokumentaalfilm VERSAILLES ’73: AMERICAN RUNWAY REVOLUTION räägib loo erilisest õhtust, mis muutis moe ajalugu.

Varsti toome Teieni ka teisi põnevaid filmitutvustusi!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews