1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Mari Martin ja Tallinn Dolls: Jõuame oma unistustele iga päev lähemale
Mari Martin ja Tallinn Dolls: Jõuame oma unistustele iga päev lähemale

Mari Martin ja Tallinn Dolls: Jõuame oma unistustele iga päev lähemale

Mari Martin on Eestimaa disainimaastikul juba teada ning tuntud nimi. Vähesed aga teavad, kes on tegelikult see lihtne ning õrn heledapäine noor naine, kes seisab Tallinn Dollsi brändi taga. Mari Martin ei karda teha palju tööd ning pidada mitut ametit korraga. Tallinn Dolls on lummanud nii eestlase, kui ka välismaa naisi oma armsuse ning lihtsusega.

Kuidas aga Mari Martin jõudis loominguni ning mis lugu seisab tegelikult Tallinn Dollsi taga?

Mari Martin, kuidas ja millal sai alguse teie loomingutee?

Loominguline teekond on osaliselt mulle juba geenidega kaasa antud. Minu ema on palju õmmelnud, minu vanaema on käsitööline ning vanatädi konstruktor. Mul on alati olnud võimalus kõigi nende kõrvalt väga palju õppida, nende kogemusi talletada ja abikäed on mul alati olemas. Meisterdamine ja looming on mul veres!

Milline on olnud loometee jõudmaks siia, kus praegu olete? Mida head ja halba olete õppinud?

Suurim asi, mida siiani õppinud olen seisneb selles, et väga palju on vaja tööd teha. Mitte miski ei juhtu iseenesest! Ühest küljest on hea mõelda suurelt, kuid teisest küljest on vaja tegeleda lõputult pisimategi detailidega. Kõikidest väikestest asjadest sünnibki midagi suurt. Ja teine asi, mida olen siiani õppinud on see, et Tallinn Dollsi ümber on
alati olnud suurepärased inimesed.

Kuidas ning kelle abil on sündinud Tallinn Dolls? Milline oli see bränd alguses ja milliseks on ta nüüdseks kujunenud?

Tallinn Dolls on sündinud kontseptsioonist ja visioonist, mis väärtustab Eesti isikupära ja andekaid disainereid. Esimese hooaja kollektsiooni lõime koostöös Karolin Kuusikuga. See oli väga suurepärane koostöö ja sealt said alguse kindlasti Tallinn Dollsi esimesed tunnusjooned. Teise kollektsiooni oli kaasatud ka Liisi Eesmaa ja see sündis hoopis teistsuguse käekirjaga. Kuid Dollsi eesmärk ongi just see, et ühendada erinevaid käekirju siiski ühe brändi ja kontseptsiooni alla. Pakkudes sellega vaheldust ja särtsu. Eks sellel hooajal kaasatud disainer Kirill Safonov on juba absoluutselt uutmoodi ja väga eriline. Kuid tõepoolest on Tallinn Dolls ka teisest küljest väga palju aja jooksul edasi arenenud just selles suunas, et tooted ei ole loodud pildistamisteks ja lavalaudadele, vaid eelkõige just inimeste igapäeva garderoobi vaieldamatuks osaks. Ise olen disainerina just väga olulise suuna tehnilistele lahendustele pööranud. Et iga toode oleks selga valatud ning tootevalikus oleks midagi väga erinevatele kehatüüpidele. Inimesed ei ole ega peagi olema standardsed. Ning see on väga oluline aspekt disaini juures.

Täna me ei disaini tooteid vaid iseenda jaoks või ühele konkreetsele tüpaažile. Meie valikust leiab kindlasti midagi väga ilusat küpsem naine, midagi särtsakat preili ning midagi erilist ka karjäärinaine. Ma hindan ise väga kõrgelt tooteid, mis teenivad inimest kaua ja ustavalt. Hindan tooteid, mis toovad rõõmu ja grammikese disaini igasse päeva. Ja see väärtus on just Tallinn Dollsi sisse kodeeritud. Tõeline Tallinn Dollsi võlu avaldub siis, kui see endale igal hommikul selga panna.

Tallinn Dolls on justkui nukupoodi saabumine, riided on väga lapselikud, kuid samas naiselikud. Kas riiete üldine stiil kirjeldab ka Teid ennast?

Tegelikult peaks Tallinn Dollsi kollektsiooni väga palju põhjalikumalt jälgima. Selles on tõepooles alati midagi nooruslikku ning lapselikku, kuid samas on sellele lisandunud väga tugev liin küpsemale naisele. Lisaks veel ka midagi ametlikku, kuid siiski mängulist karjäärinaisele.

Kui ma aga ennast kirjeldaksin, siis ma kombineerin vastavalt olukorrale midagi nendest kõikidest liinidest. Kõige enam kannan siiski lihtsa joone, kuid eriliste detailidega särkkleite, mis on igapäevaselt mulle lihtsalt selga loodud. Tõepoolest  – see kirjeldab mind. Kuid stiil oleneb siiski eelkõige olukorrast. Pidupäevadel tahaks ikka ennast erilisena tunda ja üldiselt eelistan alati pigem noorem välja näha kui oma vanusest vanem. Sageli märkan ikka, et olen oma klientidega väga sarnane.

Milline ja kui suur on hetkel tootevalik?

Tallinn Dollsi tootevalik on järjest kasvanud, sest see jagunebki ära erinevate liinide vahel – Office Doll, TD Elegant (küpsemale naisele), Diamond Doll (midagi luksuslikku), Electric Doll (midagi särtsakat peopäevaks). Soovime alati üllatusena midagi uut tuua tootevalikusse, milleks eelmine hooaeg olid lasteriided, sellel hooajal paneme suuremat rõhku pulmakleitidele. Tegime ka esimesed meeste smokingud:) Tootevalik on nii lai, et suudab pakkuda kõikidele vanustele ja kehatüüpidele midagi.

Olete hetkel Tallinn Dollsi loovjuht ja disainer. Kas peate end pigem ettevõtjaks või disaineriks?

Minus on veel väga palju rohkem ameteid koos tegelikult ja seetõttu ei ma ole pidanud kunagi vajalikuks ennast lahterdada. Ma olen eelkõige ideede inimene. Mulle meeldib meeletult genereerida uusi ideid ja neid kohe katsetada. Olen rahul, kui sain mitte millelegi elu sisse puhuda. Olgu see siis ükskõik, mis vallas. Kindlasti ma vajan vaheldust, et värksus ja motivatsiooni säilitada. Eks olen ka mõelnud, et miks ma küll selline olen nagu ma olen. Alati tahan uues suunas vaadata. Palju loomulikum oleks koguaeg ühte rida ajada. Aga nüüd olen kinnitust saanud, et maailmas on väga palju selliseid inimesi veel. Ning supernäide jällegi on vaadates Tom Fordi elulugu.
Tegelikult kõik minu iidolid just sellised ongi:).

Kuidas on Eesti inimesed Tallinn Dollsi disaini vastu võtnud?

Eks ikka läheb kõigega aega, et inimesed meie mõttemaailma tundma õpiksid ja usaldus tekiks. Võib-olla alguses oli see ka nõnda teistmoodi, et inimesed pelgasid. Kuid täna me tõesti näeme, et oleme olnud täiesti õigel teel. Ja nüüd soovime vaid gaasi anda ja endast maksimumi pakkuda.

Millised on Tallinn Dollsi tuleviku plaanid?

Neid on nii palju ja kohe ei julgegi kõike välja öelda:). Ma usun rohkem tegudesse, kui sõnadesse. Usun ka seda, et ette ära öeldud ootustel on mingi salavõim ebaõnnestuda.

Kas tunnete, et Eesti disain on piisava tähelepanu all või võiks seda veel enam tunnustada?

Ma vahel tunnen, et Eesti disain on väga suure tähelepanu all mingis kindlas ringis ja võib-olla ei tunne iga inimene, et see on ka talle avatud. Minu meelest on oluline, et see jõuaks rõõmukilluks rohkem tavainimese tasemele ja väljaspoole moespetsialistide ringi. Selles osas on tõesti heaks näiteks Rootsi, kus iga inimene räägib kaasa disainis. See on osa igapäeva elust. Ka Eesti disain võiks kõnetada iga Eesti inimest. Kuid usun, et oleme selle poole teel:).

Milline on Teie enda riietusstiil, kas eelistate kanda siiski Eesti disaini välismaa disaini kõrval?

Mina olen täielik Eesti toodete austaja. Absoluutselt igal võimalusel tarbin Eesti kaupa. Lisaks enda brändi loomingule hindan ka teisi Eesti disainereid kõrgelt. Ning just hiljuti vahetasin ka Statoil teenuseid Favora vastu, väga teadlikult, et eelistada eestimaist. Kui mina ei eelista, kes siis eelistab?

Mida soovitaksite inimestele, kes on suurte unistuste alguses, kuid tunnevad veel hirmu nende teostamisel?

Hirm kaob ära esimeste sammude juures. Siis tekib vaid töötahe, sest koguaeg on vaja nii palju ära teha. Unistada on kõige parem just siis, kui esimesed sammud on tehtud. Kui Sa teadvustad endale, et ebaõnnestumine on tegelikult loomulik osa ja sellest tekib vaid tarkus, kuidas edaspidi asju paremini teha, siis mis seal karta? Oluline on lihtsalt, et õnnestumisi ka oleks ja need oleksid ikkagi ülekaalus:).

Millised on tuleviku plaanid, kas olete juba enamuse saavutanud või ees on veel pikk unistuste täitmise tee?

Me oleme oma teekonna väga-väga alguses. Kõik meie suured unistused on veel ees:). Aga sinna me jõuame väikeste sammudega iga päev lähemale.

Kas eelistate lugeda häid või halbu uudiseid ning milline oli viimane hea uudis, mida lugesite?

Halbu uudiseid, halbu emotsioone ja halbu inimesi proovin ma endast eemale hoida. Tegelikult on see teadlik otsus. Mulle meeldis, et Kriss Soonik oli esindatud maailmas Coolide brändide seas. Väga tore perspektiiv:).

Info, kust saab teie tooteid endale soetada:

Kõige suurem valik on meie stuudio-poes Tatari 64, 4s korrus. Ning südalinnas on meie esindus Viru Keskuse teisel korrusel.

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews