1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Näitus „Mood ja külm sõda” viimast nädalat avatud
Näitus „Mood ja külm sõda” viimast nädalat avatud

Näitus „Mood ja külm sõda” viimast nädalat avatud

Kumu

20. jaanuarini saab Kumu kunstimuuseumis vaadata sügistalvise hooaja hittnäitust „Mood ja külm sõda”. 16. jaanuaril kell 18.00 tutvustab näitust publikuprogrammi „Pikad kolmapäevad Kadriorus” raames kuraator Eha Komissarov. Osalemine muuseumipiletiga.

„Kõik suured sõjad on rõivastumistavasid muutnud ja moodi reforminud,” ütles näituse kuraator Eha Komissarov. „Viiskümmend aastat väldanud külm sõda oli moega eriti tihedalt seotud, sest võidurelvastumise kõrval käis Lääne ja Ida vahel armutu majanduslik võistlus. Suurimaid pingutusi tegid süsteemid 1950.–1960. aastatel selle nimel, et riigi ja rahva elujärge tõstes oma kuvandit parandada.”

Külastades näitust võib osaleda ka auhinnaloosis, mille peaauhinnaks on Kumu klubikaart – aastane tasuta sissepääs Kumusse.

Kumu muuseumipoes on müügil näitusega kaasnev raamat, mis sisaldab hulgaliselt pildimaterjali ning huvitavaid tähelepanekuid ja olulisi kokkuvõtteid külma sõja aegsetest suhetest ja kontekstidest.

Restoranis Kadriorg on võimalus maitsta erimenüüd, mis on inspireeritud Nõukogude Eesti restoranide kokakunstist 1950.–1970. aastatel.

Eesti Ajaloomuuseumi ja erakogude kaasabil esitatakse näitusel „Mood ja külm sõda” originaalset Eesti disainerimoodi ja näiteid ajajärgu riietumistavadest. Moekavandid ja fotod pärinevad peamiselt Tallinna Linnaarhiivist, kus hoitakse Tallinna Moemaja ja Silueti arhiive.

1950.–1970. aastate Lääne moedisaini klassika saavutusi vahendavad näitusel Brüsseli Kostüümi- ja Pitsimuuseum ning Pariisi moemajade juures mannekeenina tegutsenud Soome tippmodell Carita Järvinen, tuues Eesti vaatajani Diori, Chaneli, Yves Saint Laurenti, Courrègesi, Nina Ricci jt tuntumate moemajade loomingut. Soome mõju Eesti NSV tänavamoele tutvustab Heinola Muuseum.

Näitusel on elektrooniliselt eksponeeritud üle 60 kaastöö publikuprojektist „Minu armastatuim kleit”, kuhu inimesed üle Eesti saatsid oma pilte ja lugusid selle ajastu lemmikkleidist.

Eesti Kunstimuuseumi nelja muuseumi saab kolmapäeval, 16. jaanuaril külastada 1-eurose piletiga, sh osaleda publikuprogrammi „Pikad kolmapäevad Kadriorus” üritusel.

Publikuprogramm „Pikad kolmapäevad Kadriorus” kestab Eesti Kunstimuuseumi Kadriorus asuvates muuseumides 2012. aasta oktoobrist 2013. aasta aprillini, kui Mikkeli muuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni 20.00. Kadrioru kunstimuuseum on remondi tõttu suletud.

Üritused toimuvad:

Iga kuu 1. kolmapäeval Mikkeli muuseumis

Iga kuu 2. ,3. ja 4. kolmapäeval Kumu kunstimuuseumis

Head Uudised GoodNews