1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Polina Kubista viib udmurdi rahvusliku disaini moemaailma
Polina Kubista viib udmurdi rahvusliku disaini moemaailma

Polina Kubista viib udmurdi rahvusliku disaini moemaailma

pic001Udmurditar Polina Kubista ei pruugi Eestis eriti teatud olla, kuid Venemaal, Soomes ja Euroopa moemaailmas on ta tuntud kui moekunstnik, kes tõi oma rahvariietest inspireeritud moe tänavatele ja kauplustesse. Teda peetakse üheks soome-ugri rahvaste võimekamaks moeloojaks ning Polina loomingut võib tellida mistahes maailma riiki. Kunstnik loodab austajaid leida ka Eestis, seda enam, et udmurdid ja eestlased on hõimurahvad.

Naiselikkus ja universaalsus, erilisus ja mugavus, etnilisus ja internatsionaalsus, mitmekihilisus, omapärased stiililahendused, värvide ja materjalidemäng – need on vaid osa märksõnadest, mis käivad tema loomingu kohta.

kubpolPolina Kubista ütleb, et rahvuse tunnetus on osa maailmavaatest. Tema sai etnopisiku oma vanaemalt ja õppides Udmurt State University`s ehk Udmurdi Riiklikus Ülikoolis oli tema diplomitööks udmurdi rahvalik riietus. Hiljem on Polina looming muutunud märgatavalt euroopalikumaks ja rahvusvahelisemaks, sest disaineri sõnul ei käida etnoriietuses igapäevaselt, kuid selle elemente saab edasi anda.

2008. aastal esitles udmurditar oma esimest kollektsiooni, 2012. aastal esitles ta oma loomingut Peterburi rahvusvahelisel moenädalal “Aurora Fashion Week Russia,” mis on Ida-Euroopa suurusel kolmas moesündmus, ning 2013. aastal sai temast ettevõtluspreemia “Kuldne Sadakond” laureaat. Samal aastal avas ta Udmurtia pealinnas Iževskis oma show-ruumi, mis kätkeb endas stuudiot ja arvukaid moeüritusi, luues sellega oma Udmurtia rahvusliku moekeskkonna.

kupol

Polina Kubista ütleb, et moe loomisel lähtub ta sisetundest ega otsi eeskujusid. Siiski on moefirmasid, mis talle meeldivad ja üheks neist on Dolce&Gabbana. Polina hindab ka Soome tekstiilibrändi Marimekko, mis aitab tema arvates inimestel olla tema ise ja julgust mitte varjata oma identiteeti.

Polina Kubista nõustus portaalile GoodNews veidi oma tegemistest rääkima.

Polina, küsimus selle kohta, kuidas Sinust sai moedisainer, on vist juba tavaline?

Sellest, kuidas minust moedisainer sai, võiks kirjutada pikalt ja laialt, kuid kõige tähtsam on see, et ma unistasin juba lapsepõlves ilusate riiete loomisest. Ja kõik mu elus hakkaski selle ümber keerlema. Arvan, et kui inimene leiab oma kutsumuse, siis saatus aitab tal areneda, tuues vajalikud tutvused või pannes olukorda, kus sa oled õigel ajal õiges kohas. Kuid ei maksa mõelda, et kõik läheb alati lihtsalt ja seepärast võtan ma igat ebaõnnestumist kui õppetundi ja kogemust. Ma lihtsalt teen seda, mis mulle meeldib ja seepärast lähebki kõik nii, nagu vaja.

Kubista13Sa alustasid udmurdi rahvariiete viimisega tänapäeva moodi.

Oma inspiratsiooniallikaks valisin udmurdi rahvariided sellepärast, et olen ise udmurt ja armastan ja austan meie kultuuri ning püüan seda noorte inimeste ja kogu maailma jaoks arendada tänapäevases interpretatsioonis.

Kuidas Sinu looming alguse saab? Teed Sa seda niiöelda massimoest lähtuvalt või enda südamesoovist?

Ma võtan harva ette tellimustöid, seda vaid siis, kui inimene ja tema ideed innustavad mind. Mingil moel pean ennast loojaks ja kunstnikuks ning eneseteostus on mulle väga tähtis. Minu stuudios, mille ma avasin poolteist aastat tagasi, 2013. aasta suvel, on lisaks riietele müügis erinevad aksessuaarid, kindad, sallid ja teises kootud esemed, ehted, keraamilised tooted, uusaastakaunistused, suveniirid, kingitused ja palju muud.

Kubista2Meil on ka töötoad nende jaoks, kes tahavad midagi oma kätega luua. Kõik uued tooted mis tulevad välja igal nädalal või lausa iga päev, neid levitan ma sotsiaalmeedias aadressitel vk.com/kubista, facebook.com/polina.kubista , Instagram.com/polinakubista. Seal saab tutvuda minu uuendustega, kirjutada mulle isiklikke sõnumeid ja tellida asju. Saadan neid soovi korral postiga üle kogu maailma laiali.

Ja millisena näed oma tulevikku moemaailmas?

Kubista1

Tuleviku kohta võin öelda, et plaane on mul üsna palju. Tahan avada oma moe ja disaini esindused suuremates Venemaa linnades, luua oma moe- ja disainikooli. Loodan väga, et see mul aja jooksul õnnestub, aga seni ma naudin oma loomingulist tööd, armastan seda, et olen suurepärase soome-ugri ansambli Silent Woo Goore muusiku ja trummimehe, aga ka fotograafi Grigory Stepanovi abikaasa ja kahe toreda poja, Fjodori ja Demidi ema. Pere toetab mind jäägitult. Usun, et kõik on mul alles ees.

Polina Kubista loominguga võib tutvuda siin:
vk.com/kubista,
facebook.com/polina.kubista,
Instagram.com/polinakubista

Usutles Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews