1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Rando Freiberg: Eesti disain on “work in progress” seisundis
Rando Freiberg: Eesti disain on “work in progress” seisundis

Rando Freiberg: Eesti disain on “work in progress” seisundis

disainer nähtavaks, rando 7Rando Freiberg on noor Eesti kunstnik, kes ei taha end nimetada disaineriks, sest nii kaoks tema vabadus hinges. Rando joonistab t-särkidele pilte ja kirju ning edastab nii maailmale omalaadset mõttemaailma.

“Eesti kultuurimaastikul töötades on võrdlemisi keeruline ära elada. Kohati kaaluvad head kontaktid üle oskuslikkuse ja andekuse. Firmad, kel on vaja kunstnikku (nt disainerit), ei oska tihti isegi väljendada oma soove või hinnata head tööd, sest kunstialased teadmised Eestis on üldises mastaabis kehvad. Nende tegurite tõttu leian, et Eestis ei ole kerge olla kunstnik,” nii räägib Rando sellest, kui raske või kerge on olla Eestis kunstnik.

Rando, palun räägi lähemalt oma teest kunstimaailma?

Disainer nähtavaks, randoTee kunstimaailma algas mul juba lasteaias, kui vanemad märkasid mu huvi joonistamise vastu ning panid mu Tallinna Kunstigümnaasiumi 1. klassi. TKG-st sain ma väga palju indu ja oskusi ning suundusin edasi Tallinna Ülikooli kunstiinstituuti, kus hetkel õpin 2. kursusel. Olen oma valikuga väga rahul!

Kui ma sinuga ühendust võtsin ütlesid sa mulle, et oled pigem kunstnik, kui disainer. Milline on sinu kunstihing?

Minu silmis seisneb mu kunstihing vabaduses. Seepärast leian, et disaineri amet võib olla mulle vast sobivaim, kuid ei pakuks täit rahuldust klientide nõuetest tingitud piiride tõttu. Vabakutselise kunstnikuna saaksin tegeleda väga mitme kunstivaldkonnaga, tundes end palju vabamalt.

Kas Eestis on kerge olla kunstnik?

disainer nähtavaks, rando peapiltEesti kultuurimaastikul töötades on võrdlemisi keeruline ära elada. Kohati kaaluvad head kontaktid üle oskuslikkuse ja andekuse. Firmad, kel on vaja kunstnikku või disainerit, ei oska tihti isegi väljendada oma soove või hinnata head tööd, sest kunstialased teadmised Eestis on üldises mastaabis kehvad. Nende tegurite tõttu leian, et Eestis ei ole kerge olla kunstnik.

Mis pani sind just t-särkidele joonistama?

Suureks ajendiks oli omanäolisuse soov. Ma ei tahtnud kanda poest ostetud t-särke, mida võisin tänavapildis igal kolmandal seljas kohata.

Mille järgi valid pildid või tekstid, mille t-särkidele joonistad?

disainer nähtavaks, rando 8Tellimustööde puhul lähtun kliendi nägemusest, millele mõnikord pakun juurde oma soovitusi parima lõpptulemuse saavutamiseks. Enda riiete osas lähtun üldiselt väljakutsuvuse aspektist.

Palun räägi ühest t-särgi valmimise protsessist, kust tuleb inspiratsioon ja kuidas jõuad lõpptulemuseni?

Küsimus pole niivõrd inspiratsioonis, kuivõrd heas idees ja selle edasi arendamises. Tihti võtan eeskuju teistest erinevate valdkondade kunstnikest ja püüan tekkinud ideid sobitada t-särgi disainimisse. Jääb üle vaid tekstiilimarker kätte haarata ning joonistama asuda.

Kas läbi t-särkidele joonistamise soovid end maailmale väljendada?

Mõne disaini puhul võib nii öelda küll.

Kui hästi on inimesed sinu t-särkide disaini vastu võtnud ning kui suur on nõudlus?

disainer nähtavaks, rando 3Nõudlus on oma rütmilt üsna kaootiline.

Loomingu kaudu näeme, milline on sinu looming, kuid kes oled sa seesmiselt?

Kunstnik on ka inimene! Kuid minu olemuse ja iseloomu osas oleks vast kõige pädevamad vastama perekond ja sõbrad. Ise leian, et olen vaikne ja mõtlik noormees.

Mida soovid oma loominguga inimestele edastada, millist sõnumit või tunnet?

Soovin tuua kunsti inimeste igapäevaellu. Eesmärgiks on, et nad tunneksid mu loomingut kandes nende särkide unikaalsust ja seeläbi massist eristumist.

Kas kunsti ja loominuga toob ka leiva lauale?

Ainult läbi kunsti on peaaegu võimatu. Vaja oleks head ärivaistu, geniaalset ideed, laitmatut teostust ja kuhjaga õnne.

Millised olid sinu unistused aastaid tagasi ning milliseks on nad kujunenud praeguseks?

disainer nähtavaks, rando 4Kui aastaid tagasi olin orienteeritud mis iganes teed pidi kiiresti rikkaks saamisele, vabanemaks ühiskonna ettekirjutustest, siis praegu unistan läbi kunsti hästi ära elamisest.

Millest unistad tulevikus, kus soovid olla kümne aasta pärast?

Järgmise kümne aastaga loodan leida endale meeldiva ja hästi ära elatava kunstialase ameti või saavutada kunstnikuna selleks piisavalt hea staatus.

Mida ütleksid inimestele, kes kuulevad ja näevad su loomingut esmakordselt?

Mitmekesine, kaootiline, uuenduslik, värviline, väljakutsetele avatud.

disainer nähtavaks, rando 6Milline on hea uudis?

Uudis, mis toob naeratuse näole.

Eesti disain on?

… work in progress.

Rando Freibergi särke saab uudistada SIIN!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews