1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Reet Aus tutvustab Kickstarteris tootmisjääkidest t-särki “Up-Shirt”!
Reet Aus tutvustab Kickstarteris tootmisjääkidest t-särki “Up-Shirt”!

Reet Aus tutvustab Kickstarteris tootmisjääkidest t-särki “Up-Shirt”!

Reet Aus on tuntud ja armastatud disainer nii meie kodumaal, kui ma väljaspool Eesti piire. Tema ainulaadsuseks on soov rõhuda taaskasutusele ning seeläbi riideid toota.

Up-shirt on rõivatööstuse tootmisjääkidest toodetud t-särk, mille eesmärk on pakkuda alternatiivi suurtes kogustes toodetavatele, kuid vaid lühikest aega kantavatele reklaamsärkidele.

Pikaaegse tootearenduse ja uurimistöö tulemusena valmis t-särk nimega Up-Shirt, mis on ligikaudu 80% väiksema negatiivse mõjuga keskkonnale. Koostöös Bangladeshis suurima tehasega nimega Beximco suudaks Reet Ausi meeskond täita t-särgi tellimusi nüüd nii suurtes kui väikestes kogustes.

Kolm päeva tagasi edukalt alanud Kickstarteri kampaania eesmärk on ühelt poolt küll sõnumit levitada, kuid teiselt poolt näeb meeskond selles võimalust täita esimene suurem tellimus. Ideele hoogu andjad saavad auhinnaks noolesümboliga t-särgi. Suuremate annetuste puhul on aga võimalik ise osaleda disainiprotsessis ja nii oma meeskonnale oma sümboolikaga särgid tellida.

“Kujutage ette, kui suur oleks ressursside kokkuhoid, kui erinevate massiürituste ühekordsed reklaam-särgid oleksid toodetud mitte uuest puuvillast vaid disainitud jääkidest ja mõeldud korduvkasutamiseks!” unistab Reet Aus.

Maailmas toodetakse iga aasta miljoneid t-särke. Igaühel meist on neid riidekapis mitmeid, mille oleme ostnud reisilt, saanud spordiüritustelt või kontsertitelt. T-särgid on üks enimlevinud rõivaesemeid, kuid nende tavapärane tootmine on väga keskkonda saastav. Näiteks on ühe tavalise masstoodetud t-särgi jaoks vaja keskmiselt sama palju vett, kui kulub umbes 60 korda dušši all käimiseks, energiakulust rääkimata.

Kampaania ja rohkem infot selle kohta leiab Kickstarter.com lehelt märgusõnaga Up-shirt.

Vaata videot SIIT!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews