1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Tallinn Fashion Weeki raames avatakse täna rõivadisainerite kunstiline näitus!
Tallinn Fashion Weeki raames avatakse täna rõivadisainerite kunstiline näitus!

Tallinn Fashion Weeki raames avatakse täna rõivadisainerite kunstiline näitus!

Täna avatakse moenädala raames Eesti tunnustatud rõivadisainerite kunstiline näitus, mis viitab Kuldnõela gaalale. Näitus kannab nime “REIS LÄBI KULDSE NÕELASILMA”.

Tallinn Fashion Week kutsub mõttelisele reisile läbi kuldse nõelasilma! Külalistel on võimalus piiluda ajalukku justkui läbi prao, et tuua nähtavale väga väike osa möödanikust, mis aitab siduda kuldse niidikese abil hic et nunc Kuldnõela auhinnagala ning Tallinn Fashion Week ühtseks võrgustikuks.

16 aastat eraldiseisvalt välja antud Kuldnõel on tunnustanud professionaalset moedisaini ning hulka erinevaid disainereid, kellest osasid oleme näinud juba varem, saame näha tänavusel ja kõigi lootuste kohaselt ka tulevikus Tallinn Fashion Week’il.

Näitusel osalevad 16 tuntud ja tunnustatud Eesti disainerit, kes on aegade jooksul nimetatud Kudnõela nominendiks või laureaadiks:  Jaanus Orgusaar, Arne Niit, HULA omaaegsed loojad (Eve Hanson, Reet Aus, Anu Lensment, Marit Ahven), Evelin Lill, Thea Pilvet-Martinson, Eve Hanson, Monika Randloo, Riina Põldroos, Tiia Orgna, Aldo Järvsoo, Kirill Safonov, Tiiu Roosma, Triinu Pungits, Ketlin Bachmann, Aivar ’Antonio’ Lätt, Karolin Kuusik.

Igale autorile esitati sama lähteülesanne: etteantud valgest kangast mõõtmetega 1,5m x 1,2m luua riidepuule riputatav vabas tehnikas rõivataies.

Moedisainerid on spetsiaalselt näituse tarvis loonud neile igapäevatöös tuttavast materjalist – tekstiilist – omanäolised  teosed, mis galeriis eksponeerides omandavad rõivastuse olemuse, ent astuvad kunstiteose staatusesse. Pole kliente ega mannekene, kelle selga need mõõtude poolest mahtuma peaks. Läbi abstraktsete rõivakonstruktsioonide saavad disainerid võimaluse väljendada oma fantaasiat ning neile ainuomast käekirja. Taandub tarbeeseme positisoon, mis asendub teistsugust elamust pakkuva eksponaadiga. Presenteeritavad  taiesed asetavad nn moekunsti mõneks hetkeks samale pulgale kaasaegsete kunstivoolude kõrvale.

Ühtlasi toimib huvitav vastandumine näituse ning samaaegselt toimuvate moeetenduste vahel, pakkudes mitmeplaanilisi rõiva ja tekstiili käsitlemise ning nautimise platvorme.

Loomingulises meeskonnas olid Kristin Jürmann, Kadri Veisner ja Piret Mägi.

Alates 25. oktoobrist on näitus avatud Salme Kultuurikeskuse lahtiolekuaegadel ning õhtuti TFWi ürituste toimumisaegadel.

Sissepääs tasuta.

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews