1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Täna algav Disainiöö keskendub tänavu disainikultuurile
Täna algav Disainiöö keskendub tänavu disainikultuurile

Täna algav Disainiöö keskendub tänavu disainikultuurile

Foto: Disainiöö

Täna saab alguse aasta oodatuim disainisündmus Disainiöö. Iga-aastane suurüritus esitleb Eesti ja teiste maade disainerite saavutusi ning käivitab arutelusid disaini rollist tänapäeva ühiskonnas. 25. septembrist kuni 1. oktoobrini Noblessneris toimuv festival keskendub tänavu disainikultuurile.

Festivali kava on väga mitmekülgne, võimaldades osa saada harivatest loengutest disainiseminaril “Disaini Kultuur”, töötubadest, näitustest, heategevuslikust Disainioksjonist, Disainitänavast, moeesitlustest ja muust põnevast. “Loodame aktiivset osavõttu ja et festivali külastajad kogeksid palju eriilmelist, mis võimaldaks neil oma disainialaseid teadmisi uuendada,” rääkis Disainiöö peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu esinaine Ilona Gurjanova.

Disainiöö eelprogrammi raames on juba 18. septembrist Solarise keskuses avatud Disainiöö oksjoni näitus. Avapäeva sisustab aga Valhalla Living Concept Store, mis võimaldab küsida nõu professionaalselt sisearhitektilt. Uksed avab ka Reet Ausi stuudio ning kunstnik Youngarlicu näitus/pop-up kodu nimega “Kodu on seal, kus kunst on”.

Disainiöö avapäeva tähtsündmuseks võib aga pidada multimeediaetendusega installatsiooni “TSOONI HÕNG”, mille avavad täna kell 19.00 Noblessneris kunstnik Raoul Kurvitz ja skulptor Jass Kaselaan koostöös leedu kunstnike ja TTÜ arhitektuuriüliõpilastega. Installatsioon käsitleb mahajäetud tööstuspärandile uue tähenduse ja tähtsuse andmist ning on esimene samm laiemast projektist, mille raames kavandatakse Ida-Viru tööstuspärandi keskele kogu Baltikumis ja Põhjamaades ainulaadset kunstiteemaparki.

Ettevõtmise idee on inspireeritud Andrei Tarkovski filmist „Stalker“, mis on filmitud Eestis ning mille tegevustik toimub valdavalt „Tsooniks“ nimetatavas keskkonnas.

“Just kunstnikud on alati olnud need „stalkerid“, kes hüljatud ja kardetud aladel esimesena tegutsevad – seejärel tulevad kinnisvaraarendajad, elavneb turism kogu piirkonnas ning järgneb ehk ka majanduslik õitseng – siis on aga „stalkerid“ siirdunud juba muudesse kohtadesse,“ selgitas üks idee autoritest, Raoul Kurvitz.

Disainiöö programmiga saab tutvuda SIIN!

Head Uudised GoodNews