1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Uuring: 52 protsenti Eesti emadest jääks võimalusel koduseks
Uuring: 52 protsenti Eesti emadest jääks võimalusel koduseks

Uuring: 52 protsenti Eesti emadest jääks võimalusel koduseks

Võimalusel loobuks karjäärist ja jääks koduseks 52 protsenti emadest, selgub Turu-uuringute AS-i küsitlusest.

Pereelule keskendumise asemel valiks karjääri 30 protsenti emadest. Peale vanemahüvitise lõppu on koduseks jäänud 41 protsenti emadest, osaajaga tööd tegi 18 protsenti emadest. Koduperenaiseks olemist peab palgatööga samaväärseks eneseteostuseks 61 protsenti naistest. Emaks olemist peab 80 protsenti vastanutest naise kõige tähtsaimaks rolliks.

Uuringu kohaselt ei toeta 47 protsenti emadest meestega lapsehoolduspuhkuse jagamist. Keskmisest enam ei soovi seda naised, kes ei ole oma paarisuhtega rahul.

MTÜ Lasterikkad Isad asutaja Taavi Tamkivi sõnul sunnib kohustuslik isapuhkus naised, kes võib-olla tahaks olla lapsega kodus, tagasi tööle: „Kui suhted on head, siis ka usaldatakse meest lapsega koju jääma.“

„Vanemapuhkuse ja -hüvitiste süsteem peab võimaldama igal perel enda jaoks sobilikke otsuste langetamist. Olgu see siis isapuhkus, vanaema lapsepuhkusepäevad, delegeeritavad sotsiaalsed garantiid või mõni neljas lahendus. Peaasi, et see sobib kogu perele,“ lisas ta.

Uuring viidi läbi MTÜ Eesti Sündimusuuringud tellimusel. Augustis ja septembris küsitleti 505 kuni 40-aastast kahe lapse ema.

Head Uudised GoodNews