1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Disainerid Kaja ja Iiri: Päästame kauneid pitse sünteetika küljest ja kašmiirkampsuneid prügikastist!
Disainerid Kaja ja Iiri: Päästame kauneid pitse sünteetika küljest ja kašmiirkampsuneid prügikastist!

Disainerid Kaja ja Iiri: Päästame kauneid pitse sünteetika küljest ja kašmiirkampsuneid prügikastist!

Disainer Kaja
Disainer Kaja

Olen alati uskunud, et ühe disaineri sünd saab alguse teatud omapärase tunde leidmisest enda seest. Tihti leiab disainer enda ande ja armastuse loomingu vastu just enda kaotamisest või leidmisest. Vesteldes disainerite Kaja ja Iiriga sain sellele kinnitust.

Kaja ja Iiri on loonud midagi teistsugust. Nad ei loo lihtsalt re-use rõivaid, vaid panevad sinna sisse kogu oma hinge ning jutustavad oma rõivastes lahti romantilisi muinasjutte.

Kaja ja Iiri on loonud The Artist Design brändi, mille all nad koos loovad rõivaid armastuse ja erilise kirega.

Disain on nende jaoks justkui missioon ning maailma parandamise soov.

Kust pärineb nimi The artist design ning mida see tähendab?

Disainer nähtavaks, kaja ja iiri.4pngThe Artist design on pärit selliselt artistilt nagu Prince, kes nimetas end ümber Artist´iks. Ma olen tema loomingut 25 aastat imetlenud ja hingesugulaseks pidanud. Moeshow´d, mida oleme loonud algavad või lõpevad alati tema muusikaga.

Kaja, kuidas jõudis sinu hing loominguni?

Unarusse jäetud loomehinge leidsin ma üles oma hinge põhjast paar aastat tagasi oma kõige raskemal eluhetkel. Tekkis küsimus iseendas – kas nüüd või mitte kunagi!?

Tegelikult disainisin ma juba 8-aastasena, kuid alguses pigem ikka nukkudele ja endale. Hiljem jõudis minu looming ka sõpradele. Müüma otseselt hakkasin alles paar aastat tagasi, kui lõin Facebookis oma “Kaja Design” lehe, mis praeguseks on muutnud nime ja saanud Artist Designiks.

Miks otsustasite hakata just re-use rõivaid disainima?

Disainer nähtavaks, kaja ja iiri.12pngMe hindame mittetarbivat eluviisi, see on odav ja hingestatud. Maailmas käib meeletu raiskamine ja ületootmine. Oma loominguga üritame selle vastu võidelda. Meid erutab hingestatus ning kõik, mis on vanaaegne, müstiline ja millel on oma ajalugu seljataga.

Toon näite – kui prügikasti visatakse kašmiirkampsik ja ma leian selle imelise kudumi, siis soovin talle uue elu anda. Ma pesen ta õrnalt puhtaks ja loon temast midagi sooja. Me paneme kõikidele oma kleitidele ja muudele rõivastele nimed, sellega anname rõivale iseloomu ning ta ootab oma kaunist perenaist, keda igavesti armastada. Sest ta ON seda väärt!

Teete koostööd teise disainer Iiriga, kuidas te omavahel kokku saite?

Me saime kokku oma elu kõige sügavamas ja põnevamas elulabürindis :).

Milline on teie tööjaotus Iiriga?

Disainer nähtavaks, kaja ja iiri.15png Meie tööjaotus on imelihtne ja loominguline, see on nagu ping-pong või spontaane lend. Saame kokku, kas materjalide otsinguil või kodus töötoas ja kohe tekib inspiratsioon ja lend. Loeme teineteise silmist ning poolest sõnast üksteise mõtteid.

Ning siis me lihtsalt loome. See on puhas looming. Unistused reaalsuseks! Ja kohe :).

Kuidas sünnivad rõivad? Mis on kõige keerulisem rõivas loomiseks?

Kõige keerulisem on luua kleite, mis on olnud vanast kašmiirist ja peenvillasekampsikutest välja lõigatud ning kokku sobitatud. Tihtipeale tekib seal materjali puudus, osa kohti on vaja täita pitsiga. Kleit ehitub kiht-kihilt. Kõige olulisem osa on siiski hingestatusel, selleks peab disaineril olema kaasa antud ääretult peen maitse ja tunnetus.

Tegelikult on kõike keerukas luua, sest väga lihtne on võtta suur kangarull ning lõiked peale panna. Meie puhul teeb keerukaks see, et me teeme kõike tükk-tükilt ja kiht-kihilt, loome justkui kunstiteost.
Disainer nähtavaks, kaja ja iiri.6png
Millised on rõivaste materjalid?

Kõik rõivad on loodud eelnevalt kasutatud materjalidest, seega 100% re-disain. Materjalidest kasutame peenvilla, siidi, kašmiiri , mohääri, meriinovilla, lambavilla. Sünteetikat me ei kasuta.

Kui loomingu aluseks on idee, siis ideedest puudus ei tule. Nimelt materjalid ise kõnetavad mind ja aitavad mul luua. Ma usun, et minu kleitide pool võitu ongi just materjalis. Kasutan väga palju imeilusat pitsi, mis on tihtipeale keevitatud odavate sünteetiliste riiete külge. Mina päästan need sealt ära ja annan neile uue elu materjalide koosluses, mis on kauni pitsi vääriline. Samuti visatakse ära imekaunist kašmiirist kampsuneid, millest annab luua fantastiliselt kauneid uusi asju. Ma päästan kauneid pitse sünteetika küljest ja kašmiirkampsuneid prügikastist!

Kui üks naine kannab teie loodud kleiti, siis millised tunded võiksid tema sisse tekkida?

Ma ei tahaks kasutada sõna teraapiline, sest see kõlab kuidagi kangelt, aga ma usun, et igasugusel käsitööl, mida on ka suures osas minu kleidid, on tervendav aura.

Nimelt on käsitööline oma loodud esemesse pannud armastust, oma hinge, oma nägemust paremast maailmast. Ma usun, et nende kandja tunneb ennast neis hästi. Minu uskumus on, et minu kleidid muudavad maailma paremaks.

Mulle meeldib naiselik ning romantiline stiil. Samas on ka kleidid väikeste krutskitega ja üllatustega. Usun peidetud ilusse, seetõttu on vahel mõni kaunistus peidetud hoopis seeliku saba alla.

Millised inimesed ise olete Iiriga? Kui palju looming kattub teie endi hingeeluga?

Meie looming kattubki me endi hingeeluga!

Disainer nähtavaks, kaja ja iiri.10pngKui lihtne või raske on elatada end ära luues re-use rõivaid?

Ega ei elatagi. Veel me ei saa väärilist tasu oma kleitide eest. Ikka tekib tihti tunne,et annad rohkem, kui saad. Küll aga see tänu ja õnnetunne, mis uue kleidiomaniku silmist paistab, kompenseerib paljugi.

Hoolimata raskustest, me ei jäta ega loobu. Me pürgime edasi ja kõikidest raskustest läbi. Lihtsalt mitte midagi muud ei jää üle. Elu ei anna meile muid valikuid ehk kõrvalteid, sest me oleme just selleks loodud, mida me teeme. See on missioon meie jaoks!

Kuidas võtaksite oma loomingu kokku kolme sõnaga?

Imeline, muinasjutuline, elumõtte missioon…

Millises seisus on teie arust Eesti disain, on see piisavalt hinnatud?

Vastaksin, et jah ja ei!

Milline on teie jaoks üks hea uudis?

Hea uudis on see, mis toob koos naeratusega ka pisarad silmi ja kananaha ihule :).

The Artist rõivaid saab näha www.theartistdesign.com.

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews