1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Miks peaks külastama Kaamose moenäitust?
Miks peaks külastama Kaamose moenäitust?

Miks peaks külastama Kaamose moenäitust?

Sellel näitusel kohtab palju erilist t- õhtukleitidele on tikitud ükshaaval helmed, kleidiks õmmeldud langevarjud, nõukaaegsed villatekid, range minimalistlikkus ning lambavill. Just selle ebapärasuse tõttu peaks külastama Eesti disainerite näitust vähem ning rohkem moehuvilised inimesed.

Näitus on üleval tarbekunsti- ja disainimuuseumis ning on aastate üks mahukamaid kaasaegse Eesti moe näitusi.

Loe, mida arvavad näitusest ja Eesti moest meie tippdisainerid!

Miks «Kaamosele» minna?

Toomas Volkmann
moefotograaf

“Näitus on erakordne, sest vaatamata tohutule moehuvile pole võimalik Eesti moeparemiku loomingut nii lähedalt ja sellises disainerite valikus tavaliselt näha. Enamikule meist tähendab moelooming vaid kõverat pilti seltskonnaajakirjas, kiirelt sammuva modelli vaateulatusse haaramist moelavalt või põgusat lehekülge moeajakirjas. Ka muuseumi arhiividesse ei koguta sellist suurepärast valikut, kui üldse…
Kujundus on intrigeeriv ja teatraalne, jääb mulje, nagu hingedeaeg oleks vabastanud oma sügavatesse kappvanglatesse kängitsetud süüdimõistetud. Kõik oma ilus, valus ja joovastuses.”

Tanel Veenre
näituse kuraator ja trükise toimetaja

“Mulle tundub “Kaamos” selline pagemise-näitus. See pakub värske vaatenurga moele, mis on palju mõtlikum ja ebamaisem kui tavaliselt catwalkil või fotoseeriates. Kogemust võimendab kindlasti Hannes Praksi kujundus, kerge tossuvine, hõljuvad kleidid, ühest Süda-Eesti rabast toodud juurikad laes ja Taavi Tulevi helitaust. Raamat “Kaamos. Eesti mood täna” on eklektilisem, sest see sisaldab lisaks moeloojatele ka ehte- ja nahadisainerite loomingut, kokku üsna ülevaatlikku läbilõiget. Kuid lõpuks, kui näitus nähtud ja raamat öökapil, loodan ma, et inimesed lähevad ning koputavad oma lemmikdisainerite ateljeeuksele

Värskendav oli näha tavapäraselt kõrgetasemelise piduliku ateljeedisaini kõrval ka tõesti kontseptuaalseid ja spetsiaalselt näituse teemast lähtunud töid. Minu jaoks olid selles plaanis kõige värskemad Britt Samosoni ja Marit Ilisoni rõivad, mis väga isikupäraselt suhestusid kaamosega. Samosoni sügavpunane klaashelmestega tikitud auk lumivalge kleidi kõhul oli häriv ja lummav korraga, nagu stseen Lumivalgekese muinasloost (kolm tilka verd lumel!). Ilison tõi näitusele viis mantlit, mis tehtud nõukaaegsetest villastest tekkidest, mis on uhkelt vormikad ja
teravmeelsed tööd.”

Mis on moes?

Katrin Kuldma: “Kaamosesse rohkem sära! Leia üles see oma kaamose-maasikas, mõnusad veiniõhtud ja sõbrad, tubased lõbud, mida suvel ei ole.”

Ülle Suurhans-Pohjanheimo: “Punaveini punane, vahukoorevärv, sügise hallikassinine taevas – kõik need toonid musta kõrval.”

Liisi Eesmaa: “Originaalsus nii riiete kombineerimisel kui ka elustiilis. Ja kui tõesti mood inimest huvitab, siis lõbutsegu ja miksigu kõike täiega ehk make some mess.”

Lilli Jahilo: “Moes on kanda Eesti moodi, see on pärit lähedalt ja on soe. Samuti on moes olla säästlik. Üks kleit jõuludeks, teine jaanipäevaks, rohkem polegi vaja. Ja muidugi, kvaliteet ei lähe kunagi moest.”

Vilve Unt: “Kõik on moes nagu siingi näitusel näha võib.”

Britt Samoson: “Kampsunid ja sviitrid rohke dekooriga. Tahan endale ka ise just sellist kampsunit teha.”

Marin Sild: “Moes on see, mida sa välja kannad. Ning see, mida mina loon. Mu praeguseks lemmikuks on metalsed ja maalähedased toonid, mis tekitavad jahedas sügisõhtus sooja ja hubase meeleolu.”

Riina Põldroos: “Kõik see Eesti mood, mis selle näituse müstilisse “metsa” üles riputatud, ongi moes. Tuleb näitust vaatama tulla!”

Karolin Kuusik: “Moes on see, mis sulle endale parasjagu kõige rohkem meeldib. Ära luba suurtel brändidel seda enda eest otsustada.”

Näitus jääb avatuks 24. novembrini.

NB! Tarbekunsti- ja disainimuuseum on esmaspäeviti ja teisipäeviti suletud.

Tuuli Mäemat 
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews