1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Millega erineb apteegikosmeetika tavakosmeetikast?
Millega erineb apteegikosmeetika tavakosmeetikast?

Millega erineb apteegikosmeetika tavakosmeetikast?

Tihti jõuavad inimesed apteegi kosmeetikaosakonda siis, kui on vaja ravida mõnd nahaprobleemi või leevendada juba tekkinud haiguse sümptome. Nahaprobleemidest, millega apteeki pöördutakse, esineb enim aknet, allergilist ja tundlikku nahka. Sageli otsitakse abi ka naha punetuse, kuivuse, hüperpigmentatsiooni või kõõma korral. Tegelikult on apteegikosmeetika sortiment piisavalt lai, et igaüks leiab endale sobiva toote ka igapäevaseks hoolduseks normaalse naha korral ja erinevate haigusilmingute tekkimise ennetamiseks. Mis siis ikkagi on apteegikosmeetika ja mille poolest see tavakosmeetikast erineb? Südameapteegi farmatseut Ethel Jamnes selgitab.

Apteegikosmeetika peamised erinevused tavakosmeetikast seisnevad selle tootmises, lähteainetes ja uuringutes. Apteegikosmeetika tootmisele on kehtestatud samad nõuded nagu ravimitele. Nagu ka ravimite puhul, on kosmeetika tootmisel kehtestatud kindlad nõuded valmistamise ruumidele, aparatuurile, töötajate riietusele ja isiklikule hügieenile, lähteainetele ning pakendile. Seega võib kindel olla, et apteegikosmeetika toodete kasutamine on turvaline igale vanusegrupile.

Lisaks apteegikosmeetika tootmisprotsessile on kõrged standardid esitatud ka kosmeetika lähteainetele. Kosmeetikas sisalduvad ained peavad olema kõrge puhtusastmega ja kontrollitud kvaliteediga. Lähteaineteks võib nimetada siinkohal raviaineid või keha funktsiooni toetavaid aineid, mille järgi saab tooteid vastavalt nahatüübile või probleemile soovitada. Samuti ei tohi kasutatavad lisaained tekitada allergiaid ega olla mürgised. Palju toodetakse kosmeetikat, mille nikli või mõne teise abiaine sisaldus on viidud miinimumini ja on tootel ka eraldi välja toodud. Seetõttu ongi apteegikosmeetika enamasti välja töötatud koostöös nahaarstide ja allergoloogidega.

Apteegikosmeetikas ei kasutata odavaid sünteetilisi lisaaineid, mis sisalduvad tavakosmeetikas ja mida kasutatakse peamiselt toote mahu suurendamiseks või toote säilivusaja pikendamiseks. Enamasti kuivatavad need sünteetilised ained liialt nahka, ummistavad poore, võivad tekitada allergilisi reaktsioone ning läbi naha imendudes kuhjuvad organismis ja võivad põhjutada tõsisemaid tervisehädasid. See võib olla ka määravaks, miks on apteegikosmeetika teinekord tavakosmeetikaga võrreldes kõrgema hinnaga.

Tihti lisatakse apteegikosmeetikale looduslikke aineid ja on ka palju inimesi, kes just looduliku või taimse päritoluga kosmeetikat eelistavad. Näiteks eeterlikke õlisid kasutatakse eelkõige toote lõhna parendamise eesmärgil. Sellisel juhul tuleks apteekriga eelnevalt antud koostisosade suhtes nõu pidada, sest looduslikud komponendid on küll pigem tervislikud, kuid võivad mõnel inimesel siiski allergilisi reaktsioone esile kutsuda.

Nõudlikuma nahatüübi puhul leiab apteegikosmeetikasarjadest ka tooteid, mis sisaldavad looduslikku mineraalvett. Mineraalvesi aitab tervendada ja parendada naha olukorda, sobides hästi igapäevase naha hooldusrutiini juurde.

Apteegis on kosmeetikabrändide valik võrdlemisi suur. Palju tuleb juurde ka uusi tootjaid ja enne valiku tegemist tasub küsida apteekrilt infot toote tagasiside või kvaliteedi kohta. Apteegikosmeetikabrändid teevad Eestis koostööd ka nahaarstidega ja seegi aitab toote valimisel orienteeruda. Samuti oskavad apteekrid välja tuua erinevusi mitmete tootjate vahel ja soovitada just kindlale nahatüübile sobiva toote.

Kindlasti ei pea apteegikosmeetika ostmisel esinema mõni nahaprobleem. Esimeseks kreemiks või nahahooldustooteks sobib apteegikosmeetika ka teismelisele või lapsele. Kui on kasutatud tavakosmeetikasarju, siis ei tee halba kasvõi võrdluseks proovida apteegis müüdavat kosmeetikat. Kui leiad endale sobiva apteegikosmeetika brändi, mida igapäevaselt kasutama hakata, on su nahk selle eest kindlasti tänulik.

Head Uudised GoodNews