1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. RITA RÄTSEP SOOVITAB! Targa Pere kaardimäng aitab lastel ja vanematel suhtlusoskusi parandada
RITA RÄTSEP SOOVITAB! Targa Pere kaardimäng aitab lastel ja vanematel suhtlusoskusi parandada

RITA RÄTSEP SOOVITAB! Targa Pere kaardimäng aitab lastel ja vanematel suhtlusoskusi parandada

tarkvanemSel nädalal jõudis üle Eesti kohvikutesse ja kaugliinibussidesse Targa Pere kaardimäng, mille abil saavad vanemad ja lapsed teineteist paremini tundma õppida.

Siseministeeriumi teavitusprogrammi Tark Vanem raames valminud kaardimängu ühe autori, psühholoog Rita Rätsepa sõnul on mäng mõeldud eelkõige vanemate ja eelteismeliste laste omavaheliste suhete arendamiseks ning käsitleb teemasid, millest sageli Eesti peredes ajanappuse või vähese suhtlemisoskuse tõttu juttu ei tehta. “Kahjuks on küllaltki tavaline, et ühes perekonnas elavad lapsed ja vanemad ei tea üksteise tegelike soovide, harjumuste ja tõekspidamiste kohta just kuigi palju, sest sellisteks teemadeks lihtsalt ei jätku igapäevases rutiinis aega,” selgitas Rätsepp ning lisas, et kohvikulaua taga või bussiga sõites võiks vanematel just see vaba hetk tekkida, et oma lapsega teineteist paremini tundma õppida.

Rätsepa sõnul innustab Targa Pere kaardimäng perekondi avatud vestlusi pidama, et läbi meelelahutuslike teemade jõuda ka keerulisemate probleemideni. “Sageli ei ole lapsed just eriti altid oma muredest või lihtsalt päevategemistest rääkima – need küsimused aitavadki vanematel vestlust alustada ja hoida, et mõista, kellega ta laps suhtleb või millised on tema kokkupuuted näiteks alkoholi- ja tubakateemadega,” selgitas Rätsepp.

Targa Pere Mäng koosneb 48 erineva küsimusega mängukaardist, kajastades teemasid alates unistustest, hirmudest, rõõmudest, muredest ja suhetest, lõpetades suhtumisega alkoholi ja suitsetamisse. Mängu mängimiseks on vaja vähemalt kahte inimest ning võidab see, kes kogub kõige rohkem selliseid vastuseid oma mängupartneri kohta, mida ka mängupartner ise enda kohta oleks vastanud. Rita Rätsepa sõnul tuleks mängu eel kokku leppida mõni ahvatlev auhind – olgu selleks siis seikluspargi külastamine, kinno minek, ühine kohviku- või loomaaiakülastus, nädalajagu vabastust nõudepesemisest või toakoristusest.

Targa Pere Mängu saab igaüks alates sellest nädalast tasuta proovida lastesõbralikes kohvikutes ning enamikes Sebe kaugliinibussides. Eesti Buss OÜ turundusjuht Marel Kallas selgitas Tark Vanem kaardimängude paigutamist Sebe bussidesse sooviga anda reisijatele võimalus sisustada bussiga reisimise aega mänguliselt. “Usun, et bussisõitjad on positiivselt üllatunud, kui bussist Targa Pere kaardimängu leiavad,” lausus Kallas.

Lisaks bussidele saab kaardimängu mängida näiteks Tallinnas kohvikutes, Kukeke, Komeet, Tokumaru ja Umami; Tartus kohvikus Crepp; Pärnus kohvikus Mahedik, Kuresaares GOSPAs, Rapla kohvikus Galerii, Viljandis restoranis Fellin ning Rohelise Maja Poes ja Kohvikus, Rakveres Aqva Spas ja Jõhvis Noorus Spas.

Mäng on tasuta kõigile saadaval Siseministeeriumi algatatud 5−11-aastaste laste vanematele suunatud teavitusprogrammi Tark Vanem portaalis www.tarkvanem.ee ning see on kohandatud ka iOS, Android ja Windows Phone telefonidele. Lisaks pakub veebileht põhjalikku teavet erinevate kasvatusstiilide kohta, võimalust oma vanemlikke oskusi testida  ning ekspertide käest tasuta nõu küsida.

Head Uudised GoodNews