1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Silmade jumestamise põhitõed
Silmade jumestamise põhitõed

Silmade jumestamise põhitõed

Silmad räägivad rohkem kui tuhat sõna. Oskuslikult jumestatud silmad löövad särama terve näo ja viivad tähelepanu pisiprobleemidelt. Kindlasti meenuvad esimesena kõikidele Merilyn Monroe ideaalselt välja joonistatud särasilmad ja kadestamisväärselt kaunid huuled. Kuid selline stiil ei sobi kaugeltki paljudele. Õige jumestuse tähtsaim küsimus on tasakaal, seega tuleb valida, kas rõhutada silmi või huuli. Mõlema demonstreerimine on vaid üksikute õnnelike luksus.

Silmameik

Jumestamise A ja O, millest tuleb alati lähtuda on: tume värv kaotab ära ja hele toob esile. Seda põhimõtet kasutades saab optiliselt korrigeerida silmakuju.

Esimene oluline samm kauni silmameigi tegemisel on isikliku silmakuju määramine. Selleks tuleb peegli (või jumestaja) abi kasutades analüüsida järgmiseid punkte:

  • Milline on silmadevaheline kaugus
  • Kui suur on lau liikuv osa
  • Millise kujuga on silmad

Kui silmakuju on määratud, on lihtsam leida vigu, mida jumestusega varjata ja plusse, mida rõhutada. Sümmeetrilise kujuga veatuid silmi võib jumestada nii kuidas fantaasia lubab. Kõik silmameigi nõuanded eeldavad näo- ja silmakujuga sobivat kulmukaart (vaata artiklit Kaunid kulmud).

Leidub 6 erinevat silmatüüpi, mida saab jumestusega korrigeerida:

Liiga kaugel asetsevad silmad

Peamine eesmärk on optiliselt muuta silmadevahelist kaugust väiksemaks. Selleks tuleb silmameiki tehes lauvärviga rõhutada sisenurki kuni kulmu alguseni. Hajuta lauvärvi liikuval laul suunaga üles, vältides hajutust silma välisnurgast väljapoole. Lau keskosa võib jätta heledamaks, andes silmale avarust. Välisnurga võib varjutada tumedamaks, suunaga kulmu poole. Silmakontuuri tehes ja ripsmeid värvides ole sisenurgas eriti hoolikas. Pikad hajuvad lainerid silma välisnurgas ei ole sinu jaoks.

suur silmavahe

Liiga lähedal asetsevad silmad

Vastupidiselt eelmisele silmatüübile on nüüd vaja rõhutada silma välisnurki. Kanna hele lauvärv liikuvale laule ja tumedama värviga rõhuta välisnurka, hajutades värvi väljapoole ja üles. Katseta alates silma keskosast pikki hajuvaid lainerijooni, mis pikendaksid välisnurka ja värvi ripsmed tihendava ripsmetuššiga, hoidudes sisenurgast.

Sügaval asetsevad silmad

Eelista puhtaid värvitoone, loobudes dramaatilistest suitsustest või tugevalt kontuuritud silmameikidest. Kanna hele lauvärv lau liikuvale osale ja hajuta tumedama värviga kergelt üles kulmu poole. Heledat värvi kanna kindlasti ka kulmuluule.

sügavad silmad

Eenduvad silmad

Eenduvate ehk pungis silmade puhul on lau liikuv osa väga selgesti näha. Esmatähtis on puhas ja klaar meik. Kasuta keskmisest tumedamaid matte toone, millega hajuta suunaga üles kulmu poole lau liikuv osa. Silmanurka võib varjutada veidi tumedama tooniga. Väga hästi sobib sellise silmatüübi puhul kontuurjoon nii üla- kui alalaul, mis muudab silma optiliselt väiksemaks. Väldi kindlasti sädelusi ja pärlmuttertoone liikuval laul.

punnis silmad

Rippuvad laud (ka kortsuline silm)

Kui silmalaug langeb silma peale tuleb silmade sügavuse saamiseks varjutada langev lauosa tumedama tooniga. Värvidest sobivad neutraalsed hallikad, sinakad, oliivikarva toonid. Heledama värviga võib esile tuua kulmuluud.

Kortsusilmad

Kurvad silmad

Kurbade silmade puhul on silma välisnurk madalamal kui sisenurk. Peamine eesmärk on rõhutada ja tõsta välisnurka. Selleks sobivad tumedad välisnurgast tõusvad lainerijooned ja hajutus tumedama lauvärviga. Soovitav on tõmmata kontuur ka alalau limaskestale.

kurvad silmad

Nii palju kui on erinevaid inimesi, on ka erinevad võimalusi, kuidas ülaltoodud silmakujud võivad olla kombineeritud. Näiteks liiga lähedalasetsevate sügavate silmade puhul tuleb arvestada mõlemaid nõuandeid.

Igapäevane loomulik silmameik

Naturaalne “naked” jumestus on väga kerge, vaid aimatav. Ometi kulub selle tegemiseks palju aega ja kogemusi.

Enne silmameigi tegemist tuleb õrna silmaümbrusnahka kindlasti kreemitada. Tursetevastane geel aitab kiiresti leevendada hommikust väsinud olekut. Abiks on ka punetusevastased silmatilgad, mis muudavad silmad klaariks ja säravaks.

  • Ühtlusta silmalaud õrnalt jumestuskreemi või peitepulgaga, et lauvärv paremini kinnituks. Abiks võib kasutada ka spetsiaalseid silmameigi aluskreeme, mis kantakse jumestuskreemi alla.
  • Puuderda laud õrnalt läbipaistva puudriga, et lauvärv paremini levituks.
  • Vali oma nahatooniga sobivad kaks erinevat tooni lauvärvi. Tumedamaga kata hoolikalt hajutades silma liikuv laug, heledamat kanna kulmuluu alla.
  • Soovi korral tee tumeda silmapliiatsiga (nt tumehall) õhkõrn kontuur ülemiste ripsmete vahele, et neid tihedamaks muuta. Väiksema pintsliga hajutades saad loomuliku lõpptulemuse.
  • Ripsmekoolutaja aitab avardada pilku ja muuta ripsmeid täidlasemaks. Meeldetuletuseks, et koolutajat kasutatakse alati pärast laugude ja enne ripsmete värvimist.
  • Valge silmapliiats alalau limaskestal aitab muuta pilku säravamaks ja silmi suuremaks.
  • Ripsmetuši värvivalikul võib arvestada hooaja trende ja aastaaegu. Alumiste ripsmete toonimiseks sobib hästi pruun ripsmetušš. Veekindel ripsmetušš koormab aastatepikkusel kandmisel silmaümbrusnahka ja seetõttu on seda soovitav kasutada vaid hädavajadusel (nt puhkusel, soojal suvel).
  • Enne ripsmevärvi kuivamist võib ripsmed rullharjaga läbi kammida, et saavutada ühtlasemat tulemust ja eemaldada liigset värvi.
  • Soovi korral võib sama lauvärviga toonida ka alumise lau.

Silmameigi eemaldamine

Vältimaks enneaegset vananemist ja turses silmi hommikul on väga tähtis igaõhtune õige silmameigi eemaldamine. Selleks võib kasutada spetsiaalseid tooteid või näopiima, kus on kirjas, et toode sobib ka silmameigi eemaldamiseks.
Meigieemaldustoode kantakse vatipadjakesele, hõõrutakse sinna korralikult sisse ja asetatakse silmale. Umbes 10-20 sekundi möödudes on suurem osa meigist sulanud vati sisse. Ettevaatlikult võib vati teise poolega silma lõplikult puhtaks pühkida. Õlibaasilisi silmameigieemaldajaid tuleb kindlasti lisaks veega üle pesta, et vältida turseid ja ärritust.

Allikas: Derma.ee 

Head Uudised GoodNews