1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. TERVISLIK TOITUMINE! Kuidas tekitada lapses huvi tervisliku toidu vastu?
TERVISLIK TOITUMINE! Kuidas tekitada lapses huvi tervisliku toidu vastu?

TERVISLIK TOITUMINE! Kuidas tekitada lapses huvi tervisliku toidu vastu?

Andra Kalda perega
Andra Kalda perega
Foto: Kerli Sosi

Kokaraamatute autor Andra Kalda leiab, et laste huvi ja teadlikkust tervisliku toidu vastu saab eelkõige tekitada neid toiduvalmistamisse kaasates ning mänguliselt toidu omadusi selgitades.

Andra Kalda on ka 23. juulil Pärnus toimuva Rõõmsate Laste Festivali üks korraldajatest, kelle ülesandeks on festivali toitlustuse ala haldamine. „Festivalile toitlustajate valimisel pidasime eelkõige oluliseks, et tegijad oleksid kohalikud ja pakuksid võimalikult maalähedase toorainega kodust, värsket ja puhast toitu, mis maitseks nii lastele kui ka nende vanematele,“ rääkis Kalda.

Lisaks kohapeal toitlustuse pakkujatele on festivalil võimalik ka lastel endal toiduvalmistamises kaasa lüüa, osaledes erinevates töötubades, mis näitavad lastele, kuidas valmistada maitsvaid ja tervislikke toite. „Festivali töötubade alal saavad lapsed näiteks valmistada koos telerist tuntud kokk Hardi Nurmine’ga värvilisi pelmeene, söödavat plastiliini või tervislikku limonaadi. Samuti saavad nad koos perega valmistada pere lemmikjäätist ning Udujäätisebaari abiga selle päris jäätiseks muuta,“ kirjeldas Kalda.

Et selgitada lastele, kuidas tervislik toitumine neile kasulik on ning kuidas see ka lõbus võib olla, saavad lapsed näiteks Noorteühing Eesti 4H eestvedamisel rohkem teada tera- ja aedviljadest ning sellest, kuidas taluloomad meile kasulikud on. „Vikerkaar minu kõhus“ töötoas saavad pered mängida kogupere mängu, mis õpetab last mitmekülgselt ja tasakaalustatult toituma, annab vajalikke teadmisi toitumisest kogu eluks ning aitab ka vanematel lastele seda teemat kodus tutvustada.

„Just mänguline lähenemine on parim viis lapsele toitumise teemade selgitamiseks. Näen seda ka oma laste pealt, kellega tihti koos toitu valmistame ning oleme ka perega juur- ja puuviljade söömise mängu mänginud – võidab see, kes iga päev 5 erinevat puu- või juurvilja ära sööb ning söödud viljad vastavasse joonistatud pere tabelisse kannab,“ rääkis Kalda, kuidas nende peres tervislikku toitumist lastele selgitatakse.

Rõõmsate Laste Festivali toitlustusalalt võib leida näiteks värskest toorainest suppe, burgereid, wrappe ja võileibu. Magustoidust saab proovida käsitööjäätiseid ja -vahvleid, tervislikke limonaade või mahemarju. „Kõik pakutav on kodune, värske ja lastesõbralik. Loodetavasti leiab mõni laps koguni uue lemmiktoidu, mida ise kodus valmistada või annavad kohapeal pakutavad toidud vanematele edaspidiseks ideid, mida kohvikus käies lapsele söögiks tellida,“ lootis Kalda.

23. juulil Pärnu Rannapargis toimuv Rõõmsate Laste Festival tutvustab erinevaid perepuhkuse võimalusi, annab ideid, mida perega koos ette võtta, näidatakse vahvaid kodumaiseid laste- ja peretooteid, pakutakse tervislikke ja maitsvaid sööke-jooke ning palju muud huvitavat ja kasulikku kõigile pereliikmetele. Festival on külastajatele tasuta.

Head Uudised GoodNews