1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Parimad salendavad teed!
Parimad salendavad teed!

Parimad salendavad teed!

salendavad teedNüüd, kui jõulud hakkavad selja taha jääma, on aeg hakata ootama kevadet ning suve. Suvi toob aga kohe tunde, et võiksime rannavormi tagasi jõuda.
Oleks mõistlik vältida karme dieete ning nälgimisi, mis koormavad organismi.

Toome teieni teed, mis aitavad sul end kergemini tunda ning mõjuvad salendavalt.

Ananassi-agaavi tee

Roheline tee ergutab keha üleliigseid rasvarakke põletama. Ananass tugevdab efekti tänu selles puuviljas leiduvale ensüümile bromeliinile.

Valmistamine: tükelda kuivatatud ananassiviil, lisa kuhjaga teelusikatäis rohelist teed ja 250 ml keevat vett, lase tõmmata ja kurna läbi sõela. Lisa teele ka tükeldatud värsket ananassi ning teelusikatäis agaavimahla.

Nõgese- ja kaselehetee

Kõrvenõges ja kaselehed sisaldavad kaaliumi ning räni- ja aminohappeid, mis on kasulikud ainevahetusele. Lisades veel ka kadakat, aitab see organismi puhastada.

Valmistamine: võta 1 tl kuivatatud nõgeselehti, 1 tl kuivatatud kaselehti, 1/2 tl kuivatatud kadakamarju ning kalla peale 250 ml keevat vett. Lase kaheksa minutit tõmmata ja kurna läbi sõela. Lisa peeneteks ribadeks lõigatud sidrunikoort ja teelusikatäis mett.

Kibuvitsa-tšilli tee

Juba keskaegsetes kloostrites kasutati kibuvitsamarju loodusliku näljapeletajana. Tšillipipar omalt poolt aga ergutab rasvapõletusprotsessi.

Valmistamine: pane potti 1 tl kuivatatud kibuvitsamarju, 1 tl rooibosi teed, peeneks hakitud punast tšillikauna, 250 ml vett ja aja keema. Lase teel viis minutit tõmmata, kurna läbi sõela ning magusa maitse jaoks lisa näiteks 1 tl õunamehu.

Kardemonitee

Kardemon ergutab vereringet, hormonaalset tasakaalu ja ainevahetust. Piparmünt rahustab nurisevat kõhtu ja mõjub seedimisele hästi.

Valmistamine: purusta 1 tl rohelisi kardemoniseemneid, lisa 250 ml vett ja tõsta keema. Lisa juurde värsket piparmünti ja tükike laimikoort. Lase viis minutit tõmmata ja lisa teelusikatäis mett.

Mate-kassinaeri tee

Kassinaeri- ja roosilehed vähendavad söögiisu ja ergutavad rasvade ainevahetust. Mate on ehtne ärataja, sest sisaldab rohkelt vitamiine (A, B1, B2 ja C) ja mineraalaineid. Magusaisu saab vaigistada vanilli ja meega.

Valmistamine: võta 1 tl mate-teelehti, 1 tl kuivatatud kassinaeri õisi ja 1/2 tl kuivatatud roosilehti ning tõsta 250 ml veega keema. Lase kümme minutit tõmmata, kraabi juurde vanillikauna ning kurna. Võid lisada veel vanillipulbrit ja teelusikatäie mett.

Melissi-kaneeli tee

Kaneel ergutab ainevahetust ja rasvapõletust, mahendab näljatunnet ja lõdvestab stressis meeli. Meliss rahustab kõhtu ning aitab ka migreeni korral.

Valmistamine: võta 1/2 väikesest kaneelikoorest ja aja 250 ml veega keema. Lisa tükike apelsinikoort, 1 tl palmisuhkrut, 1/2 tl koriandriseemneid ning lase kolm minutit keeda. Kurna segu ja vala tassi, millesse on lisatud sidrunmelissi lehti.

Astelpaju-ingveri tee

Astelpaju sisaldab rohkelt C-vitamiini, mis kombineerituna ingveris leiduva eeterliku õliga paneb ainevahetuse eriti hoogsalt käima.

Valmistamine: haki tükike värsket ingverit ja natuke sidrunheina, lisa 2 tl kuivatatud astelpajumarju ning tõsta 250 ml veega keema. Lase tõmmata kaksteist minutit. Kalla tassi, kuhu oled lisanud koriandrilehti, ning maitsesta teelusikatäie palmisuhkruga.

Mõnusat salenemist!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja