1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. 5 nippi, kuidas kodus juukseid poputada
5 nippi, kuidas kodus juukseid poputada

5 nippi, kuidas kodus juukseid poputada

Viiruse tõttu jõuame juuksurisse tavapärasest harvem ning kodust on saanud kõik-ühes ilusalong, kus tuleb hoolt kanda nii oma küünte, näo kui juuste eest. Jaapani juuksehooldustoodete brändi Syoss esindaja Triin Laustam toob välja viis nippi, kuidas poputada kodus juukseid nii, et kevadele vastu minnes näeksid need välja terved, tugevad ja hästihoidvad, nagu äsja juuksurisalongist välja astudes.

  • Pese juukseid üks-kaks korda nädalas

Kuigi äsja pestud juuksed on siidised ja lõhnavad hästi, pole igapäevane juuste pesemine neile tegelikult hea. Liiga sage juuste pesemine muudab juuksed kuivaks ja hapraks ning soodustab kõõma tekkimist. Juuste pesemist võib võrdlusesse panna pesu pesemisega – mida tihedamalt oma lemmikpluusi pesed, seda kiiremini see topiliseks ja kulunuks muutub. Juukseid võiks pesta üks või maksimaalselt kaks korda nädalas ning eriti hoolas tuleb olla naistel, kellel on kuivad, värvitud või keemiliselt töödeldud juuksed.

  • Palsam ja mask kaitsevad nii külma kui kuuma eest

Suur osa naistest kasutab juuste pesemisel liiga vähe palsamit kartuses, et juuksed jäävad pärast pesu rasvaseks. Tegelikult on juuksepalsamid ja -maskid loodud kindla põhjusega muuta juuksed lihtsamini kontrollitavamaks ning anda neile vajalikku kaitset nii kuumtöötlemise kui külmakraadide eest. Rasvaseks muudab juuksed hoopis sage viga, et palsamit kantakse peanahale ja juuksejuurtele, mitte otstele. Selle vältimiseks on hea nipp jagada juuksed kolme ossa: lõviosa palsamist kanna alumisse poolde ehk katkistele juukseotstele ning kõige vähem palsamit juuksejuurtele. Palsamit ja maski hoia juustes kolm minutit ning ära unusta seejärel juukseid põhjalikult loputada.

Triinu Maasik
Foto: Alina Birjuk
  • Keratiin sobib kõigile

Pesukordadest ja palsami kogusest veelgi olulisem on juuksehooldustoodete koostis ja toimeaine. Eelista tooteid, mis on kestlikud ega kahjusta juukseid ja loodust. Syossi uuenenud juuksehooldustooted sisaldavad vähemalt 86 protsendi ulatuses naturaalseid koostisosi ning kestlikumaks on muutunud ka tootepakendid, mis on valmistatud 25-90 protsendi ulatuses taaskasutatud materjalidest. Mõistagi tuleb juuksehooldustooteid valida vastavalt juuksetüübile. Kui värvid juukseid regulaarselt, vali poest värvitud juustele mõeldud tooted, mis hoiavad tooni erksana. Samuti on eraldi tooteid nii kuivadele kui lokkis juustele. Mistahes juuksetüübile sobib kasutamiseks aminohappeid ja keratiini sisaldavad juuksehooldustooted, mis annavad juustele loomulikku kaitset ja tugevust.

  • Kuum teeb kurja

Ilusad juuksed ei tunne kuuma fööni, sirgendajat ega lokitange. Ilmselt tead seda ka ise hästi, et kuumtöötlus on üks kõige hullemaid asju, mida oma juustega teha. Kui sul on aga kiire tööle või soovid reedeõhtuseks kohtinguks sirgendajaga juustesse mõne loki keerata, on väga oluline kasutada eelnevalt kuumakaitset. Ideaalis võiksid seda teha vähemalt 5 minutit enne föönitamist või sirgendamist, et vajalikud toimeained jõuaksid juustesse imenduda. Kui föönitad juukseid, eelista jahedamat režiimi. Tavalisel päeval võiksid aga lasta juustel loomulikult kuivada. Kui sind mingil põhjusel häirivad märjad juuksesalgud, võid liigse vee rätiku abil juustest välja kloppida. Selleks keera rätik keerdu, hoia seda kummastki otsast mõlema käega tugevalt pingul, viska juuksed üle pea ning klopi rätikut vastu juukseotsi. See nipp kuivatab juukseid kiiremini ning annab boonusena juustele ka mõnusa kohevuse. Lase juustel alati enne kammimist kuivada, sest märg juus katkeb kergemini, samas näiteks lokkis juuste kammimist võiks sootuks vältida.

  • Ilu algab seestpoolt

Kindlasti olete kuulnud ütlust „oled see, mida sööd“ ning see reegel kehtib ka juukse- ning nahahoolduse kohta. Juuksed koosnevad valgust ja aminohapetest ning õige toitumisega kasvavad ka juuksed paremini. Tervete juuste supertoitudeks on muna, erinevad marjad ja pähklid, kala ning rohelised juurviljad. Suurepärane toidulisand, mis aitab kaasa nii juuste kui küünte kasvule on kollageen ning talvisel ajal pööra tähelepanu ka D- ja B-vitamiinidele. Tervislikule toitumisele lisaks on oluline ka regulaarne vee joomine. Kui jood iga päev vähemalt kaheksa klaasi vett, pole sul põhjust vedeliku puuduse pärast muretseda.

Head Uudised GoodNews