1. Avaleht
  2. Lapsed
  3. Aleksei Turovski avas lastele mikroskoobiringi
Aleksei Turovski avas lastele mikroskoobiringi

Aleksei Turovski avas lastele mikroskoobiringi

Foto: Angela Kilk
Foto: Angela Kilk

Armastatud loodus- ja loomateadlane Aleksei Turovski avas eile uue mikroskoobiringi, kuhu on oodatud juba eelkooliealised lapsed.

Kose noortekeskuses avatud mikroskoobiringi tehnika soetati kohalikele piimafarmeritele kuuluva Epiima heategevusfondi vahenditest. Epiima juhatuse esimehe Jaanus Muraka sõnul on tegemist ühe harivama toetusprojektiga sel aastal, sest paraku veedavad tänapäeva lapsed õues küllaltki vähe aega ning tunnevad seetõttu ka loodust ning seal elavaid loomi ja putukaid järjest vähem. “Usun, et mikroskoobiga silmale nähtamatu uurimine ja avastamine võib olla palju huvitavam kui helendava ekraani vaatamine,” selgitas Murakas, miks antud projekti toetati.

Koostöös MTÜga Zoosemu avatud huviringi esimesel praktilisel loengul selgitas zooloog Aleksei Turovski, et mida varem hakkab laps looduse kohta õppima, seda kiiremini ja efektiivsemalt omandab ta teadmisi ka muudes valdkondades. “Kui näiteks šimpansi õppimisvõime 6-aastaselt pidurdub, siis inimlaps on sama vanalt oma õppimisvõime tipus ning tema loomupärast huvi tuleks maksimaalselt ära kasutada,” selgitas Turovski, miks niisugune ring vajalik on.

Foto: Angela Kilk
Foto: Angela Kilk

Turovski sõnul on laste jaoks väga oluline saada isiklik kogemus läbi uurimise, katsumise ja nägemise. “See õpetab neile, et tegelikult toimub meie ümber nii palju põnevat,” rääkis Turovski. “Lisaks suudavad need lapsed ka paremini keskenduda, nad tunnevad rohkem austust elusorganismide suhtes ning neil on teistest eakaaslastest laiem silmaring.”

Epiima heategevuskampaania Koos Laste Heaks raames jagatakse sel aastal erinevatele laste hariduse- ja huvitegevusega seotud projektidele veel tuhandeid eurosid. Heategevusfondi koguti üle 20 000 euro kohalikele piimafarmeritele kuuluva Epiima toodete müügist.

Head Uudised GoodNews