1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Eesti disaini tutvustav näitus esimest korda Brüsselis
Eesti disaini tutvustav näitus esimest korda Brüsselis

Eesti disaini tutvustav näitus esimest korda Brüsselis

Johanna Innos_3 lamps med quality
Johanna Innos

Kultuuriuudis Brüsselist: Eesti disaini tutvustav näitus esmakordselt Brüsselis.

24. aprillist kuni 25. maini toimub Brüsseli kesklinnas, tuntud disainigaleriis Design Vlaanderen (Kanselarijstraat 19) Eesti disaini ülevaatenäitus „Size Doesn’t Matter“. Avamisele järgneval päeval saab seminari käigus tutvuda Eesti disaineritega ja kuulata lugusid selle Põhjamaa väikeriigi disaini arenguloost. Neli päeva on avatud galeriis ka Eesti Disaini Maja pop-up pood ning abivalmis disainerid on giidideks näituse eksponaatide tutvustamisel.

Eesti Disainerite Liit on välja töötanud Eesti disaini välisriikides tutvustamiseks kontseptsiooni „Size Doesn’t Matter“, mis vastandab maa väiksust disainerite tihedusele ning saavutuste rohkusele. Kollektsioon koosneb kõrge kvaliteediga väikesetiraažilistest toodetest, põhiliselt autoridisaini parimatest paladest ning innovaatilistest tööstustoodetest. Väljapanek sisaldab kodu sisustamisega seotud tooteid nagu sisustustekstiile, mööblit, valgusteid, keraamikat, klaasi aga ka rattaid, moeaksessuaare ning valikut pakendist ja raamatudisainist. Esindatud on ligi 60 disainerit, kelle hulgas on nii teenekaid kui ka äsja kooli lõpetanud lootustandvaid noori loomeinimesi, kes on auhindu saanud nii Eestis kui välismaal. Kollektsioon on põhjamaiselt karge – iseloomulik on minimalistlik stiil, naturaalsed materjalid, leidlikud lahendused ning huumor.

„Eesti Disainerite Liit loodab välisnäituste kaudu hoogustada kultuurivahetust, tutvustada Eesti kui kiiresti areneva disainimaa saavutusi ning luua võimalused Eesti tootedisaineritele võrgustumiseks ning rahvusvahelisele areenile jõudmiseks,“ ütles Eesti Disainerite Liidu esinaine Ilona Gurjanova, lisades, et näitus saab teoks tänu aastatepikkusele rahvusvahelisele koostööle, mis on saanud alguse Design Flanders`i ning Eesti disainiliidu partnerlusest Euroopa disainiorganisatsioonide liidus BEDA. Nii ulatuslikku Eesti disaini väljapanekut pole viimastel aastatel välismaal nähtud. Viimane selline välisnäitus toimus Eesti Disainerite Liidu eestvedamisel 2008. aastal Stuttgartis.

Design Vlaanderen galerii esindaja Pia De Winter`i sõnul on alati rikastav kui teiste, võibolla vähem tuntud disainimaade saavutusi näidatakse nende galeriis. „See annab võimaluse üksteist ja üksteise tööd tundma õppida, tutvuda erinevate maade disaini protsesside, struktuuride, tehnoloogia ja brändidega. Eesti on tõeliselt disaini armastav riik,“ märkis ta.

Vastukaaluks Brüsselis avatavale Eesti disainerite näitusele esitletakse kultuurivahetuse projekti raames sügisel Disainiööl Belgia disaini rändnäitust „Tales of Heroes“.

Eesti disaini näituse idee autor ja kuraator on Ilona Gurjanova, näituse kujundas Tõnis Vellama. Näitust toetab Kultuuriministeerium, Välisministeerium ja Eesti Kultuurkapital. Rändnäituse järgmine sihtkoht on Viin.

Lähemalt Eesti Disainerite Liidu tegemistest, Belgia disainigalerii koduleht.

Head Uudised GoodNews