1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Fotod: mida vaadata järgmisel nädalal toimuval Disainiööl?
Fotod: mida vaadata järgmisel nädalal toimuval Disainiööl?

Fotod: mida vaadata järgmisel nädalal toimuval Disainiööl?

Juba 20. septembril algab järjekorras 16. Disainiöö festival, mille peateemaks on tänavu SOS disain: nii kohalikud kui ka rahvusvahelised disainerid tutvustavad erinevates eluvaldkondades loodud lahendusi üleilmsete muutuste ja kriisiolukordadega toimetulekuks.

Disainiööle kohaselt pakub ka tänavune programm hulganisti kuulamist ja vaatamist nii seminaride, loengusarjade, näituste kui ka erinevate projektide näol. XVI Disainiöö põhiteemale – SOS disainile – keskendub rahvusvaheline näitus “SOS Design”, mis toob vaatajateni Suurbritannia konkursi Arts Thread parimad vastutustundliku disaini näited rohkem kui kümnest erinevast riigist. Näitust toetab samanimeline konverents, kus rahvusvahelised kriisiolukordade eksperdid arutavad disaini järjest suureneva vastutuse üle ühiskonnas toimuvate muutuste ja kriisiolukordade lahendamisel. Põnevate ettekannetega astuvad üles näiteks Helene Steiner (UK), Alessia Buffagni (ITA), Ubaldo Spina (ITA), Dario Donato (ITA), Ain Aaviksoo (EST), Mask Arhitektid jpt.

“SOS Design” – Lovisa Sandström

Eesti jätkusuutliku disaini paremikku ja teise elu saanud tooteid tutvustab “Second Chance’i” väljapanek, mis sai sooja vastuvõtu osaliseks sellesuvisel Veneetsia disainibiennaalil meie riiki esindades. Näitusel demonstreeritakse, kuidas ringlusesse võtmisega muudetakse kasutatud esemed uuteks atraktiivseteks toodeteks, mis aitavad säästa piiratud ressursse ja kaitsta keskkonda. Näha saab rõiva-, ehte- ja tootedisaini mitmetelt tuntud disaineritelt, kelle seas on näiteks Marit Ilison, Reet Aus, Margot Vaaderpass, Tarmo Luisk, Elmet Treier jpt.

“Second Chance” – EKA – Katrin Press

Tulemata ei jää aeglasele moele keskenduv omanäoline rõivadisainietendus D_O_M – „Disain on moes“, mille kaudu räägitakse Eesti brändide lugu, mõtestatakse nende olemust ning tutvustakse nende nägu ja tegu. Oma nägemusi, kuidas rõivadisaini abil muuta homset päeva sammhaaval paremaks ja ilusamaks, tutvustavad jätkusuutlike treeningrõivaste bränd Fennecfit, luksusbränd Human Highness, jääknahkadest tooteid valmistav Cervo Volante ja Eesti moelooja Xenia Joost kollektsiooniga „Baltic Sea Blue“. Lisaks etendusele valmivad ka kolm eraldiseisvat installatsiooni Joostilt, kunstnik Taavi Varmilt ja soengupartner Kevin Murphylt. Põneva etteaste teeb Sille-Kadri Simer.

“Second Chance” – Igor Volkov

Suurt huvi on tekitanud valgusdisainerite Andri Luubi ja Allan Lahe algatusel valmiv projekt „Tuleviku toonela“, mis annab mõtteainet tuleviku surnuaia mõtestamiseks ja kujundamiseks.

Uue sündmusena Disainiöö raames toimub tänavu Itaalia disaini päev, mis toob Eestisse tunnustatud Itaalia arhitekti Dario Donato.

Koostöös Taltechiga on kokku pandud näitus tulevikudisainist ja linnakeskkonna kujundamisest, mille raames saab näha teemakohast plakatinäitust ja lühifilme.

Programmi kuuluvad ka mitmed juba traditsiooniks saanud sündmused, nagu vestlusõhtu „Mina olen disainer“, Pechakucha õhtu põnevate välkettekannetega ja plakatikunstinäitus, mis kannab tänavu pealkirja „Absurd“.

Korraldajad on mõelnud ka sellele, kuidas lastele mänguliselt kriisiteemat tutvustada.

Samuti toimub Eesti suurim disainiturg „Disainitänav ja moepõik“, kus saab tutvuda enam kui saja erineva väiketootja loominguga.

Festivali põhiline toimumiskoht on Põhjala tehas, kuid läbi satelliitide tegevuse saab sellest osa üle kogu Tallinna. Nii näiteks näeb Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis Eesti ühe tuntuima valgustidisaineri Tarmo Luisu isikunäitust „Vähem on vähem“ ja Ivo Lille loomingu väljapanekut ning Stalkeri pop-up-muuseumi avamist Noblessneris.

Valdav osa Disainiöö programmist on osavõtmiseks tasuta.

“Second Chance” – Reet Aus. Foto: Krõõt Tarkmeel
Head Uudised GoodNews
tags: