1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. GALERII! Vaata XIV Disainiöö parimaid hetki
GALERII! Vaata XIV Disainiöö parimaid hetki

GALERII! Vaata XIV Disainiöö parimaid hetki

Möödunud nädalal toimus XIV Disainiöö festival, mis oma mitmekülgse programmiga haaras kogu Tallinna ning laienes ka Tartusse ja Pärnusse. Festivali tänavuseks peateemaks oli “Tuleviku materjalid”, mis leidis käsitlemist rahvusvahelise konverentsi ettekannetes ning rohkete näituste ja töötubade raames. Ka sel korral ei jäänud tulemata Disainitänav ja Moepõik, arvukas satelliitprogramm ning traditsiooniks saanud moeetendus D_O_M.

16. septembril andis Noblessneri Valukojas XIV Disainiöö festivalile avalöögi kunstnik, koreograaf ja stilist Alissa Šnaideri performance-etendus “Weird tales I have tried to write”. Ühes lavastusega avati publikule ka mitmed rahvusvahelised näitused. Jätkusuutlikku disaini ja uudseid keskkonnahoidlike materjale ja tehnoloogiaid tutvustas näitus “Tuleviku materjalid”, silmailu pakkus kujundusgraafika näitus “Isikupära/Individual ’19” ning põnevate tudengitöödega sai tutvuda disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanekul Telliskivi Rohelises saalis.

Festivali tänavust peateemat avas põhjalikult konverents “Tuleviku materjalid”, mis tõi kuulajateni harivad ettekanded disaini, kunsti ning teaduse omavahelisest koostööst ja põimumisest. Ettekannetega astusid konverentsil üles disaini- ja kunstivaldkondades pikaajalist praktilist kogemust omavad eksperdid Hollandist (Simone de Waart), Suurbritanniast (Zoe Powell, Bastian Beyer), Soomest (Pirjo Kääriäinen) ja Eestist (Riina Õun, Reet Aus, Kärt Ojavee, Annika Kaldoja ja Marie Vinter).

Tuleviku materjalidele keskendus ka traditsiooniks saanud omanäoline moeetendus D_O_M – DISAIN ON MOES, mis oma ainulaadse moevaatemänguga tõi lavale jätkusuutlikku moesuunda edendavad Eesti moebrändid Susimust, Anu Rieberg ja Seasoned Traveler. Disainitänav ja Moepõik, mis on samuti Disainiöö lahutamatuks osaks saanud, seadis end sisse Noblessner Shipyardi, tuues huvilisteni üle 100 kodu- ja välismaise disaineri ning disainerbrändi.

Ka Disainiöö satelliitprogramm tõi huvilisteni põnevaid üritusi üle kogu Tallinna. Seos Valgustus ja Monika Järg / stuudio Tekstiil Ruumis pani ühes teiste sarnaste disainiettevõtjatega Garaažimüüki välja eriti heade hindadega mööblinäidiseid. Nahastuudio Nulku viis läbi eskperimendi, asendades oma toodetes naha ananassilehtedest valminud materjali Pinatexiga. Avatud oli ka Solarise Disainitänav, mitmed näitused ning kohtumised disaineritega.

Disainiööle pani piduliku punkti Noblessner Shipyardis toimunud ametlik afterparty koostöös Sveta Baariga. Peaesinejana astus üles Venemaalt pärit vokaal-elektrooniline duo АИГЕЛ (AIGEL).

Vaata galeriist XIV Disainiöö meeldejäävamaid hetki!
Fotod: Disainiöö fototiim

Head Uudised GoodNews