1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Ilutooted ei säili igavesti! Kuidas pikendada nende kasutusaega?
Ilutooted ei säili igavesti! Kuidas pikendada nende kasutusaega?

Ilutooted ei säili igavesti! Kuidas pikendada nende kasutusaega?

Kui oled seni uskunud, et kosmeetikatooteid võib kasutada nii kaua kuni need otsa saavad, siis tegelikkuses ei ole see päris nii. Nagu erinevatele toiduainetel on erinevad säilivusajad ja tingimused, mida on värskena püsimiseks vaja, on need ka ilutoodetel. Kuidas pikendada kosmeetika ja näo nahahoolduse toodete säilivust?

Igal kosmeetikatootel on oma säilivusaeg

Olgu selleks Vivienne Sabo prantsuse kosmeetika või meie enda mõne Eestimaise ilutootja näokreem, kõikidel toodetel on periood, mille jooksul säilivad toote omadused kõige paremini ja pärast mida ei ole toode enam kasutuskõlblik. Kui toiduaine pakilt võib leida vastava kuupäeva, mis ajani seda võib tarbida, siis kosmeetikatoodetel sellist märget ei ole. Seevastu on nendel märgitud säilivus kuude lõiked. Ehk oled märganud, et sinu ilutoodete taha on potsiku ikooniga märgitud kas 6, 12, 36 kuud. See ongi tähis, mis näitab toote säilivust alates pakendi avamisest. Seega esimene asi, millele tuleb tähelepanu pöörata, on see, kui pikka aega toode tegelikult säilib. 

Pärast säilivusaja lõppu ei saa tootja garanteerida kasutamise ohutust ja eriti tundliku naha korral võivad tooted nahka ärritada, tekitada põletikku või mõjutada seda muul viisil. Loomulikult sõltub see toote koostisest ja liigist. Näiteks päikesekaitsekreemide puhul on säilivusaeg eriti oluline, sest selle lõppedes ei pruugi kreem pakkuda sulle vajaminevat kaitset.

Ilutoodete säilivust mõjutab ka väliskeskkond

Kuigi pakenditele on märgitud kuudepikkune periood, mille vältel on tootja hinnangul ohutu tooteid kasutada, sõltub selle kasutamine ka sellest, kuidas ja kus oled kosmeetikatoodet hoidnud. Üldiselt on pakendile märgitud ka see, millistes tingimustes tuleb kosmeetikat hoiustada. Tavaliselt on selleks sobilik jahe ja kuiv ruum ning kindlasti ei tasuks pikaks ajaks jätta ühtegi toodet päikese kätte. Eriti suurel hulgal aktiivaineid sisaldavaid kreeme ja seerumeid tuleks peale kanda kas pipeti või spaatliga, mis takistab toote sisse mikroobide sattumist. Samuti soovitatakse meigitooteid ja vahendeid kasutada vaid ühe inimese poolt ja viimaseid regulaarselt puhastada.

Kuidas kosmeetikat säilitada?

  • Aseta kõik ilutooted otsese päikese käest eemale ja aseta need ruumi, kus ei ole liiga palav.
  • Suvel, kui toad võivad olla soojemad ja päike paistab sisse, siis võid asetada kreemid, seerumid ja mitmed teised tooted külmkappi või vastavasse külmakotti.
  • Märgi toodetele, millal selle avasid ja kontrolli regulaarselt oma toodete säilivusaegasid.
  • Puhasta ja pese kosmeetikatarvikuid.

Millised on märgid riknenud ilutoodetest?

  • Muutunud konsistents ja lõhn on peamised indikaatorid, et toote säilivusaeg võib olla lõppenud.
  • Kui märkad, et ka toote värv on muutunud teistsuguseks, võib see tähendada, et toode võib olla riknenud. 
  • Vedelatesse toodetesse tekkinud tükid, kosmeetikatoodete valged laigud või mõned teised ebatavalised märgid viitava sellele, et on aeg osta uued tooted. Selles osas on sulle alati abiks nii Kaup24 kui ka Hansapost, pakkudes laia kosmeetika- ja ilutoodete valikut.

Head Uudised GoodNews