1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. LOOMULIKU ILU SAADIK I Liis Kuurme: loomulikkus on tänapäeva ühiskonnas haruldane nähtus, kuid just seda me tõenäoliselt kõige rohkem vajame
LOOMULIKU ILU SAADIK I Liis Kuurme: loomulikkus on tänapäeva ühiskonnas haruldane nähtus, kuid just seda me tõenäoliselt kõige rohkem vajame

LOOMULIKU ILU SAADIK I Liis Kuurme: loomulikkus on tänapäeva ühiskonnas haruldane nähtus, kuid just seda me tõenäoliselt kõige rohkem vajame

Loodusterapeut Mai-Liis Kivistiku kvaliteetseid loodustooteid kannavad oma lemmikutena edasi mitmed naised ja mehed ning esmakordselt tutvustab loodusterapeut MaiWistiku LIS inimesi ehk Loomuliku Ilu Saadikuid. „Nemad esindavad täpselt seda, millised on meie väärtushinnangud ja kuidas meie maailma näeme – läbi helguse, valguse, rõõmu ja loomulikkuse,“ sõnab Mai-Liis.

Esimesena tutvustame teile terapeut Liis Kuurme loomuliku ilu saladusi.

Liis Kuurme. Foto: Helen Tulp

Liis on Mai-Liisi tundnud juba pikemat aega ning jälginud tema tegevusi looduskosmeetika ja näojooga teemadel. Naistel on sarnane mõtteviis, ellusuhtumine ja neid mõlemaid paelub ehe ja puhas keskkond, inimene ja seejuures ka vaimse tervise aspekt. „Tundsin väga suurt tänulikkust ja rõõmu, kui Mai-Liis mulle Ilu Saadikuks hakkamise kutse esitas ja kõhklemata ütlesingi “jah”. Tema kontseptsioon inimese tervikust ja selle tervisele igal tasandil kaasa aitamast kõnetab mind, kui terapeuti, samuti väga! Küllap saan läbi Loomuliku Ilu Saadikuks olemise tuua ka oma lähemale tutvusringkonnale ning teistelegi lähemale meie seost puhta loodusega, tervise ja õigete valikutega,“ sõnab Liis ja lisab, et kuna ka talle endale on alati olnud oluline looduses olla ja sellega igal moel kontakti saada, polnud see teema muud, kui igati tuttav viis endalegi meelde tuletamiseks. Ta leiab, et loomulik ilu on meis kõigis ja igaühes on see omamoodi võluv aspekt. „Seetõttu tasub seda hoida ja väärtustada ning pakkuda endale parimat, et see kasvaks ja õitseks,“ räägib Liis.

Loomulik ilu on meis kõigis ja igaühes on see omamoodi võluv aspekt. Seetõttu tasub seda hoida ja väärtustada ning pakkuda endale parimat, et see kasvaks ja õitseks.

Liis Kuurme. Foto: Helen Tulp

Loomulikkus on meie tänapäeva ühiskonnas üsna haruldane nähtus

Loomuliku Ilu Saadikuna on Liisi jaoks äärmiselt olulisel kohal puhtus, looduslähedus ja orgaanilisus –  see on justkui sümbol olemaks see inimene, kes me oleme, ilma, et peaksime midagi endas peidus hoidma. „Ka see, mida iga päev enda kehale määrin või kuidas oma kehasse suhtun, määrab ära minu heaolu taseme, rääkimata eneseväärtustamisest. Loomulikkus on meie tänapäeva ühiskonnas üsna haruldane nähtus, kuid just seda me tõenäoliselt kõige rohkem vajame. Mitte ainult selle näol, kuidas teistele paistame, vaid ka meie sisemaailma ja vaimse tervise osas tervikuna. Minu väärtushinnangud on üsnagi sünkroonis austusega loodusläheduse ja naturaalsuse suhtes, sest just läbi selle olen iga hetkega aina enam see autentne inimene, nagu olen sündinud,“ lausub ta.

Liis leiab, et ilu on üsna suhteline mõiste, sest tema jaoks on ilu seotud muuhulgas inimese julgusega olla oma kehas oma hinge ja olemusega üks tervik. Tema jaoks on naiseks kasvamine ja iseenda olemusega aina enam ühenduses ja ka üksiolemises olemine iluga seotud. „Ilu on eheduse ja elusa elu elamise juurde kuuluv armastus enese hingekodu vastu. Minu austus iseenda keha vastu on aastatega kasvanud ja nii on ka loomulik ilu saanud sellega seonduvalt peidust välja tulla. Oma igapäevases elus ja töös aitan ka teistel inimestel avastada seda ilu ja ehedust endas, et leida seesmine rahulolu, õnnetunne ja armastus,“ sõnab ta.

Liisilt on sageli küsitud, et kas loomulik ilu ei tähenda mitte seda, et naisena ei peaks ta ennast ehtima, nägu meikima ja olema totaalselt „puhas.“ Küsijatele selgitab ta, et tema jaoks on ilu ja loomulik ilu teadlikuks valikuks – Liis kasutab enda keha toitmiseks ja hoidmiseks just seda, mis on tema jaoks hea. „Loomulik ilu on oma pärisolemust pingevabalt ja ausalt presenteerimine ja seda mitte ainult füüsiliselt, vaid ka vaimselt. Julgen täna öelda, et mida aasta edasi, seda enam luban endal elada nii ehedalt kui oskan. See tähendab, et ei peida oma hinge ja sisemaailma välise eest. Võibolla siis ongi ilu ja loomuliku ilu vahe selles, et ilu võib endas kätkeda kõike ja valimata vahendeid, kuid loomuliku ilu osas julgetakse oma loomulikkust ja looduslähedust aina enam ka välja paista,“ arvab ta.

Liis Kuurme. Foto: Helen Tulp

Ilu on eheduse ja elusa elu elamise juurde kuuluv armastus enese hingekodu vastu.

Vaba aeg läheb Liisil enamjoalt loomingule ja loomisele, sest iga vaba hetk siseneb ta meeleldi oma sisemaailma, rändab seal ringi ja tunneb rõõmu uuest mõtetest, avastustest ja seostest. Sellised meditatiivsed olemised laevad just looduses viibides tema akusid ja toovad Liisi tasakaalu ja naudingusse. Liisi võib leida teinekord niisama sihitult autoga mööda kodumaad sõites ja spontaanseid pause tegemas, avastamas mõnda uut kohta, rabas päikesetõusu ja uut päeva sisse hingamas, mere ääres tuulel ja valgusel mõtteid korrastamas või metsarajal uitamas. „Just sellised vabad hetked toovad minusse vaikuse ja rahu, millega siis jälle igapäevaseid tegemisi minna toimetama,“ sõnab ta.

Liis Kuurme. Foto: Helen Tulp

Püüd olla igas hetkes kohal ja märgata elu erinevaid varjundeid

Liis sõnab, et talle läheb loodus väga korda ja just nö loodusseaduste järgi elamine on tema viis austada elu, olemist, privileegi hingata puhast õhku, juua puhast vett, näha päikesevalgust ning kogeda erinevaid loodunähtusi, mida Eestis jagub küllaga. „Minu põhimõte on püüda olla igas hetkes kohal ja märgata elu erinevaid varjundeid, nautida elusat elu ja austada looduses ja ka minus endas kulgevaid tsükleid, iseennast ja teisi kahjustamata. Usun, et tervislik eluviis hõlmab endas väga mitmeid aspekte. Minu jaoks aga tervislikkus algab enda seesmisest veendumusest valida endale selline eluviis, mis on jätkusuutlik nii kehale, kui hingele ja ka vaimule. Pelgalt tervisliku toitumis-, liikumis- ja mõtlemisharjumustega ei loo eluviisi. Kõige olulisem on minu jaoks ennekõike püüda aru saada, mis minu jaoks on tervis, miks ma peaksin tegema tervislikke valikuid ja mida see tulevikku silmas pidades lõppkokkuvõttes minuga teeb,“ lausub ta ning lisab, et on ise oma elu jooksul teinud paar korda päris suuri kannapöördeid eluviisis ja need on alati alanud siiski seesmisest tungist ja vajadusest teha mingi muutus. Muutus just selleks, et naisel endal oleks  veelgi toredam ja mõnusam olla. „Seega on muutusi olnud väliseid (toitumine, liikumine, päevakavade ja aja optimeerimine jms) ja ka sisemisi (enda jaoks prioriteetide seadmine, vaimsed praktikad, valikute tegemise viisid, mõtte- ja käitumismustrite muutmine jms). Igal juhul on vaja kõigepealt teadvustada, mida üks eluviisi muutus endaga kaasa toob ja kas see on suures pildis ka tervislik või mitte. Iseäranis palju näen enda ümber täna inimesi, kes teevad eluviisi muutusi näiliselt tervislikumaks, kuid seejuures ei suhtu endasse lugupidavalt ja heatahtlikult, vaid nõuavad, piitsutavad ja kurnavad sellega hoopis oma hingekodu,“ selgitab ta.

MaiWistik on esimene looduskosmeetika bränd, kelle tooteid on Liis nüüdseks juba mitu kuud kasutanud ning üheks suurimaks silmaga nähtavaks muudatuseks on tervel kehal olev nahk, iseäranis aga näopiirkonnas. „Teades hästi, et MaiWistiku tooted ongi tõesti hoole ja väga suure pühendumisega loodud, on selle mõju seda toredam pealt tunnistada. Nende toodete kasutamise juures ei pea ma kahtlema, kas see on mulle hea või mitte – südamerahuga parima pakkumine oma nahale, on mulle ju ometi oluline. Teine “loodustoode”, mis mu igapäevasesse ilurituaali kuulub, on mineraalidega rikastatud vesi. Ma ei tunne ennast hästi, kui ma ei saa pikalt vett juua. Õnneks on inimese organism niivõrd tark, et annab vee puudumisest kehas üsna selgelt märku. Sest kui me vett ei joo, on seda näha ka väliselt üsna selgesti. Seega võin öelda, et vesi võrdub minu jaoks ka loomulik ilu ja elu tervikuna,“ lausub ta lõpetuseks.