1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Näitus “Kuldse peaga nõel” toob Vilde muuseumisse imelised ajastutekstiilid ja käsitöörõivad
Näitus “Kuldse peaga nõel” toob Vilde muuseumisse imelised ajastutekstiilid ja käsitöörõivad

Näitus “Kuldse peaga nõel” toob Vilde muuseumisse imelised ajastutekstiilid ja käsitöörõivad

Mark Raidpere foto (3)
Foto: Mark Raidpere

17. veebruaril kell 17 avatakse Eduard Vilde muuseumis (Roheline aas 3) näitus „Kuldse peaga nõel“, kus eksponeeritakse rikkalikku 20. sajandi alguse Eesti käsitöörõivaste ja kodutekstiilide erakollektsiooni.

Avataval näitusel eksponeeritakse Kilvetite perekonnale kuuluvaid käsitööna valmistatud rõivaid ja tekstiile. 1910-1950. aastatel valminud kollektsioon annab ilmeka ülevaate Eesti kodukultuuri arenguloost läbi ühe perekonna naiste loo.

Erakordselt hästi säilinud kogus on sadakond käsitööna valminud peenemustrilist kodutekstiili ja riietuseset: tikitud seinavaipadest ja voodikatetest käsitööpitside ja daamide kleitideni välja. Kogu hulgas on ka laste kleidid ja unikaalne ristimiskleit. „Meie pere tüdrukute ristimiseks on seda kleiti kasutatud 1920. aastatest alates,“ ütleb kollektsiooni üks  omanikest ja näituse koostaja Kertu Saks.

Lisaks ajaloolisele materjalile (fotod, dokumendi, esemed) ilmestavad näitust ka Eesti ühe hinnatuma fotograafi Mark Raidpere ülesvõtted kollektsioonist. Materjali põhjal on 2016. aasta aprillis valmimas ka raamat „Kuldse peaga nõel. Albumraamat 20. sajandi alguse Eesti käsitöörõivastest ja –kodutekstiilidest“ (Eesti Ajakirjade Kirjastus).

A2_Kertu

Näituse ja raamatu koostanud on Kertu Saks (s. Kilvet).
Näituse valmimist toetab Eesti Kultuurkapital.

Näitus jääb E. Vilde Muuseumis avatuks 14. maini 2016.

Näituse kohta ja Eduard Vilde muuseumi kohta leiab teavet SIIT!

Head Uudised GoodNews