1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. OmaMood tõi vaatajate ette huvitavas võtmes käsitöö
OmaMood tõi vaatajate ette huvitavas võtmes käsitöö

OmaMood tõi vaatajate ette huvitavas võtmes käsitöö

3.komplektOmaMood on Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala lõputööde iga-aastane moedemonstratsioon, mis tänavu sai teoks kolmandat korda ja seda 3. juunil, Eesti Pärimusmuusika Keskuses, Viljandis.

Sel aastal esitlesid oma loomingut 10 tekstiiliüliõpilast: Alliki Oidekivi, Annika Vaalma, Kärt Aedviir, Eve Varik, Liina Laansalu, Jane Jõgi, Liina Laaneoja, Merike Saaremets, Signe Rätsepso ja Maren Suurna. Noored moeloojad tõid näitamiseks huviliste ette erinevaid rahvuslikust ainesest inspireeritud rõiva- ja kindakollektsioone ning mitmeid peakatteid.

Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna juhataja Ave Matsin kirjeldab kollektsioone järgnevalt: “OmaMood eristub muust moemaailmast selle poolest, et kõigi esitlemisele tulevate kollektsioonide juured on sügaval Eesti rahvakunstis.

Kiirmoele vastandudes kasutame kodumaiste materjalide ja mustrite rõivasteks vormimisel kvaliteetset käsitööd, mis tagab esemete kestmise ühest hooajast kauem.”

Kollektsioone esitleti tantsulise liikumise kaudu elava muusika toel. Koreograafia lõid kultuuriakadeemia tantsutudengid Susanne Org ja Kristel Kermes.

23-aastane Saaremaalt pärit neiu Maren Suurna, kes on lõpetamas TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala, leiab, et inimesed kannavad rahvuslikel ainetel valminud rõivamoodi üha rohkem ning on avatumad uutele ja põnevatele lahendustele.

“Arvan, et tänapäeva inimesed on saanud Eesti rahvakunstist järjest teadlikumaks ning nad on üha enam valmis kandma nii selleteemalisi kui ka autentseid rõivaid ning aksessuaare. Laval esitletud kollektsioonid olid valmistatud enamasti villasest materjalist, kuid oli ka kangast õmmeldud kollektsioone, näiteks Liina Laansalu lapitehnikas rõivakollektsioon.”

Moedemostratsioonil võis näha ka mehi moeloojate tehtut kandmas. Kas Eesti mees ikka julgeb midagi erilist selga panna?

Maren Suurna arvab selle kohta nii: “Rahvusliku temaatikaga rõivast kannab teadlik ja julge mees, kes ei karda eristuda. Seda julgust õhkab väga suuresti Liina Laaneoja meeste kampsunikollektsioon oma värvi ja detailirohkuses.”

Mareni enda lõputööna valmis Mustjala kirikinnastest inspireeritud rõivakollektsioon. “Selle kavandamisel püüdsin lisaks kindamustritele säilitada ka Mustjala kirikinnaste materjalikasutust ja värvigammat,” rääkis neiu. “Nii valmisidki villased rõivad tumesinistes, valgetes, helehallides, samblarohelistes värvitoonides. Piirkonna valikut tehes lähtusin oma soovist ühendada oma lõputöö teema kodusaarega.”

Noorel moeloojal valmis praktiline ja uuenduslik rõivakollektsioon, millesse kuuluvad 6 komplekti. Esemed on kootud masinal ning osasid esemeid kaunistavad otseselt Saaremaa kindapärast ehk randmetest tuletatud käsitsi kootud allääred. Kollektsiooni ühiseks osaks on rinna alt algav puusadeni ulatuv pihik. “Tahtsin luua midagi mugavat ja sooja, mis kataks naiste alaselga ning sobiks kandmiseks nii külmal ja tuulisel talvepäeval pealisrõiva all kui ka siseruumides. Põhiesemele – pihikule – kavandasin lisaks ka muid esemeid. Kollektsiooni kuulub kuus pihikut, kaks seelikut, pikad puhvpüksid ja lühikesed püksid. Kõiki esemeid sobib kanda nii koos kui ka eraldi.”

Tootearendusena valminud pihikuid kujutab Maren ette kandmas eelkõige endast ja oma tervisest lugupidavaid inimesi. Vanus ei oma tema arvates siinkohal üldsegi tähtsust. “Näen oma rõivakollektsiooni kandmas julgeid ja stiilseid naisi, kes julgevad erineda. Oskus kasutada ja näha inspiratsiooniallikana Mustjala kindamustreid ka mujal, kui ainult kindakirjadena, väärib minu meelest arendamist ja sooviksin sellega tegeleda ka tulevikus.”

“Nii nagu on erinevad meie kõigi isiksused, on omanäolised ka kõigi meie lõputööd. Mitmel tekstiiliüliõpilasel on juba välja kujunenud ka oma käekiri, mis õhkab erinevatest rahvakunstiallikatest saadud inspiratsioonist,” lisas ta.

“OmaMood on alati meeolukas ja täis üllatusi,” kommenteeris ettevõtmist projektijuht Laidi Sergejeva, kes on moeetendust korraldanud esimesest toimumisaastast alates. “Autorid otsivad ja leiavad igal aastal põnevaid lahendusi, et rahvuslikku käsitööd uues ja huvitavas võtmes näidata ning alati on oodata põnevat muusikat, liikumist ja rõivaid.”

OmaMoodi külastas möödunud aastal ligikaudu 420 uudistajat ning video vahendusel jälgiti moeetendust 166 erinevalt IP-aadressilt üle Eesti. OmaMood on erinevaid TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia osakondade tudengeid ühendav projekt, mille eesmärgiks on rahvusliku käsitöö edendamine ja tutvustamine laiemale ringkonnale.

Infot autorite kollektsioonide kohta võib leida OmaMood Facebooki lehelt.

Usutles Jüri Kukk

Fotod: Enelin Pedak
Modellid: Maige Vallik, Pille-Riin Lember ja Maren Suurna. Pildistatud Kuressaare Lossihoovis ja looduses.

Ei ole valitud galeriisse või galerii kustutatud.

Head Uudised GoodNews