1. Avaleht
  2. Huvitavat
  3. Tänapäeva moe kujunemise taga on pikk lugu
Tänapäeva moe kujunemise taga on pikk lugu

Tänapäeva moe kujunemise taga on pikk lugu

tänase moe kujunemise taga on pikk lugu7Mood on teinud läbi järsu, kuid samas pika hüppe saamaks selleks, mis ta on praegu. Kui 1920. aasta tõi kaasa suurima muutuse koos Chanel no.5 tulekuga, siis 1950. aastad tõid omakorda meile pükskostüümid ning kaharad seelikud.
1970. aastad tulid massilise pükste kandmise ning platvormkingadega.

Vaadates praegusesse ajastusse ei saa määratleta kindlaid moode või trende, sest kõik on väga kiires muutuses. Tänavapildis kohtame erinevaid stiile ja värve, mis on omavahel kokku segatud vastavalt igaühe fantaasiale ning soovile. Mis on siis tänapäeva trend? Kindel saab vaid selles olla, et kunagi oli lihtne määratleda hetke moodi või populaarseid trende, kuid enam see nii ei ole.

1920. aasta tõi kaasa muutused

tänase moe kujunemise taga on pikk luguKahekümnendad tõid kaasa suure muutuse naiste riietuses. Kui varem kandsid naised korsette, siis nüüd tuli asemele hoopis põlvepikkune ühtlase laiusega kleit, pikad pärlid ning murumunataolised kübarad. Ka lõhnaklassika, Chanel no. 5, pärineb sellest perioodist – aastast 1925. Vabaduse sümboliks said lühikesed juuksed, ehk bobsoeng, mis on tänagi väga populaarne.
Märksõnaks oli ka ilma ääreta kübar.

1930. aastad tõid kaasa keerulisemad lõiked

tänase moe kujunemise taga on pikk lugu2Kui senini tegid naised endale riideid peamiselt ise või lasid rätsepal õmmelda, siis kolmekümnendad tõid kaasa esimesed moemajad. Nende tekkimine tõi kaasa keerulisemad lõiked, suures koguses kaunistusi ning väga kaunid kangad, mis tõstsid õhtukleidid uuele tasandile. Kui varem ei olnud erilist vahet päevasel ja õhtusel kostüümil, siis naiste üha suurenev osakaal tööturul nõudis päevaks midagi tagasihoidlikku ja praktilist ning õhtuks glamuurset.
Märksõna oli kaunis õhtukleit.

1940. aastal panid naised selga pükskostüümid

tänase moe kujunemise taga on pikk lugu3Neljakümnendate mood on läbi ja lõhki mõjutatud II maailmasõjast. Sõda nõudis vorme, mistõttu hakkasid naised kandma kostüüme ja lisaks seelik-pintsak komplektile ka pükskostüümi. Ühest küljest lisas see riietusele maskuliinsust, kuid selle vähendamiseks muutusid lõiked taas keha järgivaks ning kontsade kõrgus saavutas oma tipp kõrguse. Nüüd tulid kleitide kõrval moodi ka seelikud.
Märksõnaks oligi pükskostüüm.

1950. aastad jätkusid kostüümidega

Kostüümide paraad jätkus ka sel aastakümnel, kuid võrreldes eelnevaga muutusid seelikud kaharamaks ning jakid lühemaks. Üheosalise ujumistrikoo kõrval muutusid populaarseks kaheosalised ehk bikiinid. Noored hakkasid kandma teksapükse, tekkis suur stiilivahe noorte ja vanemate inimeste riietuses.
Märksõnaks olid bikiinid.

1960. aastal tuli kleidipikkusesse mängu mini

tänase moe kujunemise taga on pikk lugu4Kuuekümnendatel vaimustusid kõik suurtest optilistest mustritest, sest seniste väikeste mustrite kõrval olid need midagi uut ja värsket. Lisaks kahanes kleidipikkus minini ja jalgu hakkasid kaunistama värvilised sukad ja lakknahast saapad või baleriinikingad. Praeguseks väga populaarne pool pikk varrukas ja suured nööbid on samuti selle ajastu väljalase.
Märksõnaks oli minikleit.

1970. aastad tõid naistemoodi püksid

tänase moe kujunemise taga on pikk lugu5Nii massiliselt polnud naised varem pükse kandnud. Kõrge vöökoha ja alt laienevate säärtega püksid olid üheks hipiajastu hittriideks. Lisaks olid moes kõikvõimalikud kudumid (pluusid, kleidid, seelikud, pikad kampsunid) ja loomulikult ei saa unustada värviküllaste kaunistustega platvormkingi. Ka kittelkleit, mida nimetatakse täiuslikuks kleidiks, sest see sobib iga kehakujuga, sai alguse seitsmekümnendatest.
Märksõnaks oli platvormking.

 

1980. aasta kulus meigile ning juukselakile

tänase moe kujunemise taga on pikk lugu6Kaheksakümnendatel kulus meeletult meiki ja juukselakki ning kangast tunduvalt vähem. Taasavastati kostüüm, kuid selle juurde kuulus nüüd miniseelik ja olenemata riietusest ja stiilist sobitati kõik kokku sääristega. Aeroobika sai üle maailma kuulsaks tänu kaunile Jane Fondale. Sport muutus iga inimese loomulikuks päevaosaks.
Märksõnaks olid säärised.

 

1990. aastatest alates valitses diskostiil ja grungestiil

Alates üheksakümnendatest on muusika mänginud olulist rolli uute trendide loomisel. Üheksakümnendate suunad võib väga laias joones jagada kaheks: diskostiil ja grungestiil. Oma olemuselt äärmiselt erinevad stiilid, kuid neid ühendas üks riietusese – nabapluus.
Märksõnaks oligi nabapluus.

Käimasolev aeg

Praegusel ajajärgul on väga raske üht iseloomustavat riideeset nimetada. Trendid muutuvad kiiremini kui eales varem, sest mood on väga tulus tööstus, mis nõuab üha suuremaid väljaminekuid. Viimase paari aastaga on läbi võetud kõik eelmise sajandi moesuunad neid omavahel segades. Kuid siiski on üks riideese, mis terve selle sajandi naiste riidekapis üha rohkem ruumi võtab ja need on teksad.
Ajastu märksõnaks ongi teksad.

Kindel saab olla selles, et meie praeguse moe taga on pikk arengulugu, mis on etapiliselt muutunud ja omandanud uusi vorme. Küsimus on rohkem selles, milliseks kujuneb meie mood aastate pärast ja kuidas me saame sellele praegu kaasa aidata ning seda mõjutada? Selle peale võiks meist igaüks mõelda!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews