1. Avaleht
  2. Huvitavat
  3. Ajurveda paast toob kaalu languse, ilu ning hea une!
Ajurveda paast toob kaalu languse, ilu ning hea une!

Ajurveda paast toob kaalu languse, ilu ning hea une!

ajurveeda-kokanduskursusAjurveda on väga iidne ja vana teadmine India sügavustest. Ajurveda lahti kirjutatuna on tervislik toitumine. Tänapäeval peetakse peale tervisliku toitumise silmas ka ilu ning kergemat tunnet.

Üha populaarsemaks on muutumas ajurveeda paast, mis toob inimesele kaalu languse, ilu ning parema une.

Toomegi nüüd Teieni selle paastu.

Milliseid toiduaineid vältida paastu ajal?

Kaheksa kuni kümme päeva kestva kuuri ajal tuleks vältida praetud, friteeritud, rasvaseid toite, samuti haput, puhast toortoitu, toorest teraviljamüslit, kala, sea- ja veiseliha, juustu, kohupiima, jogurtit ja teisi hapupiimatooteid ning kõiki maiustusi.

Mida ja kuidas süüa?

Ajurveda õpetuse kohaselt tuleks toituda võimalikult mitmekülgselt. Just ühekülgne ja raskesti seeditav toit ning süsivesikurikkad koogid, maiustused ja šokolaad on peapõhjused soovimatu rasvkoe tekkeks. Šokolaadil on ajurveda põhimõtete kohaselt omadus ummistada keha srota’sid ehk bronhe ja soolestikku.
Nende toiduainete asemel tuleks eelistada valget riisi, lehtsalatit, värskeid porgandeid, punast peeti, mungube, heledat seisnud leiba, värskeid salateid väikestes kogustes, juur- ja teraviljasuppe.

Luminous-heartTeraviljatooted

Teraviljatoite tuleks ajurveda põhimõtete kohaselt süüa just sügisel, talveks valmistudes. Teraviljad ja pähklid on suurepärane toit külmaks ajaks, kui on vaja toime tulla külma ja kuiva ilmastikuga. Keedetud teraviljad annavad sooja. “Salendavateks” toitudeks on ajurveda kohaselt lassi, porgandimahl, vedelad toidud, salatid ja näiteks ka oder.

Paastu ühe päeva näidimismenüü

Enne hommikusööki: Umbes pool tundi enne hommikusööki joo klaas toasooja vett, millele on lisatud poole sidruni mahl ja 1–2 teelusikatäit kvaliteetset mett.

Hommikusöök: Suure nälja korral võib juua värskelt pressitud porgandi-, peedi- või mõnd muud mahla, muul juhul võib hommikusöögi täiesti vahele jätta.

Lõunasöök: Keskpäeval tuleb süüa kerge soe eine, kogus pole piiratud. Söö rahulikult ning jää pärast sööki 10–15 minutiks istuma.

Õhtusöök: Suure nälja korral joo värskelt pressitud mahlu või söö teravilja-, riisi- ja juurviljasuppi, mida tuleks teha enne kella kuut õhtul. Õhtusöögi võib ka vahele jätta. Ajurveda õpetuse kohaselt tulekski, kui vähegi võimalik, süüa enne kella kuut õhtul. Pärast seda võiks nälja kustutamiseks juua vaid piima või juurviljapuljongit.

Vahepalad: Peaksid piirduma peasöögikordadega. Kui vahepeal siiski nälga tunned, leevenda seda värske puuviljamahlaga.

Kuum vesi: Ainevahetuse soodustamiseks kasutab ajurveda kuuma vett. Seda peaks jooma iga poole tunni tagant väikeste lonksudega. Lonkshaaval joomisel on rahustav ja psüühikat stabiliseeriv mõju, samuti leevendab kuum vesi seedehäireid ja kõhukinnisust, kõhugaase, puhitust ning parandab maitsemeelt.
Vee kogus sõltub janust, ära sunni end jooma mingit teatud kogust. Enamasti piisab poolest tassist iga poole tunni järel. Keeda vett enne tarvitamist 10–15 minutit. Hoia keedetud vett termoses. Tänu pikale keetmisele saab vesi kergelt magusa maitse. Oluline on nii vee kvaliteet kui ka joomise sagedus: juua tuleks 2–3 lonksu iga poole tunni järel.

Eriti nõrga ainevahetuse korral võib veele aeg-ajalt lisada veidi ingveripulbrit. Alternatiivina võid endale aeg-ajalt ka värskest juurest ingveriteed teha.
Kümne päeva järel võid oma päevaseid toidukoguseid taas tasapisi suurendada, kuid tarvita kuuma vett edasi. Seda võid nüüd juua iga tunni või kahe järel.

Riisitummidieet

Võib teha ka kolm paastupäeva riisitummiga. Riisitummidieeti tuleb pidada kolm päeva järjest kolmel söögikorral – hommikul, lõunal ja õhtul. Sel ajal söö riisisuppi ja joo palju kuuma vett.
Riisisupi jaoks (ühele inimesele) võta 2 spl basmatiriisi ja mungube poole liitri vee kohta ning keeda umbes tund aega. Maitsesta veidikese soola, köömnete, ingveri- või kurkumipulbriga.Vee kogust võib varieerida ja nii suppi lahjemaks või paksemaks keeta.
Neljandal päeval võta 1 spl riitsinusõlisegu. Lisa poolele tassile veele 1 spl riitsinusõli, poole sidruni mahl, terake soola ja veerand teelusikatäit ingveripulbrit, sega ja joo kohe ära.
Esimeseks toiduks peaks neljandal päeval olema lassi või veel riisisuppi. Seejärel hakka tasapisi sööma kergeid sooje taimetoite.

Mida süüa, kui tekib suur magusaisu?

Joo üks kuum jook, sobib näiteks vürtsitatud soe piim. Ka meevesi rahuldab magusaisu ja koostab uue maitsemustri. Joo kolm lonksu külma vett vähese meega enne sööki ja üks tassitäis vett teelusikatäie meega pärast sööki.
Kui magusaisu põhjuseks on stress ja väsimus, aitab kuuma vee joomine, ingveritee või ajurveda mündiõli, kaks tilka segatuna kuuma veega.

Kuidas võidelda näljahoogudega?

Madala veresuhkru faase – näljahoogusid – on kõige parem ületada rohke vedeliku ja vedela toidu tarvitamisega. Joo näljatunde korral tihti kuuma vett – iga viie minuti järel üks lonks, abi on ka kuumast teest, eriti mõnest rahustavast taimeteest. Veresuhkru normaliseerimiseks joo värskelt pressitud porgandi- ja punase peedi mahla. Niisamuti tuleks kord nädalas kuni kord kuus teha vedelikupäevi.

Sügisene kaalu alandav teraviljaroog:

1 tass otra
1 tass kollaseid kooritud mungube
¼ tassi kikerherneid
¼ tassi nisu
1 tl karusköömneid
1 tl harilikke vürtsköömneid
kuni 1 tl mangopulbrit
¼ kuni ½ tl põld-lambaläätsi
¼ tl kurkumit
maitse järgi kivisoola
Jahvata kõik koostisained, sega 1–2 tassi veega. Lisa sellele soovi kohaselt lehtsalatit, spargelkapsast, porgandeid, valgeid või punaseid rediseid ja küpseta segu vahvliküpsetajas või panni peal vähese võiga.

Sisemine tasakaal loob meis ilu ning rahulolu!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews