1. Avaleht
  2. Naistele
  3. Eesti pesufirma ja Üleriigiline Ämmaemanda Nõuandetelefon 12252 alustavad koostööd muutmaks naiste arusaama ideaalsest rinnapartiist
Eesti pesufirma ja Üleriigiline Ämmaemanda Nõuandetelefon 12252 alustavad koostööd muutmaks naiste arusaama ideaalsest rinnapartiist

Eesti pesufirma ja Üleriigiline Ämmaemanda Nõuandetelefon 12252 alustavad koostööd muutmaks naiste arusaama ideaalsest rinnapartiist

Naiste vähene teadlikkus rindade võimalikust erinevusest kujus ja suuruses ajendas kohalikku pesutootjat Symmetrista ja Üleriigilisel Ämmaemanda Nõuandetelefonil töötavaid spetsialiste alustama kampaaniat #Icherishmyboobs, mille eesmärk on julgustada naisi rääkima avatumalt oma rindade eripäradest.

„Rinnakabinettidesse pöörduvad naised rinnavähi hirmu kõrval järjest sagedamini ka murega rindade visuaalse välimuse pärast,” räägib Üleriigilise Ämmaemanda Nõuandetelefoni üks asutaja, ämmaemand Maila Teramees. „Selline hirm on põhjendatud, kuid vihjab ka naiste vähesele teadlikkusele rindu puudutavatel teemadel.”

Symmetrista kaasasutaja Merlin Seeman tõdeb, et kuigi tänapäevane ühiskond on palju avatum, on näha, et rindu puudutavad teemad on justkui tabu, millest rääkimine ebamugav või puudulik.

„Rinnamurega ei julge või häbenevad naised isegi lähima sõbranna poole pöörduda ning sageli jäädaksegi oma küsimustega üksinda, mis mõjutab tugevalt elukvaliteeti,” tõdeb Seeman. Naised, kellel on erinevas suuruses rinnad arvavad, et nad on oma asümmeetriaga maailmas üksinda, sest poes müüdav pesu on ebamugav, ei anna vajalikku toestust ning pärsib enesekindlust. Nii on Seemani sõnul asümmeetrilise rinnaga naistel tihti probleeme rühiga ning pidevast sportrinnahoidjate kandmisest tingitud lame büst.

„Rindade asümmeetrias pole aga tegelikult midagi unikaalset, vaid see on sageli geneetiline või siis põhjustatud organismi hormonaalsetest muutustest. Tihti on asümmeetria näiteks imetamise tagajärg,” selgitab Teramees. Symmetrista poolt läbiviidud uuringust selgub, et rindade suuruse vahe põhjustab naistes ebakindlust eelkõige kandes liibuvamaid või suurema dekolteega riideid, lisaks rannas, spordiklubis ja erinevatel pidulikel sündmustel. „Mõneti pole selles midagi imestamisväärset, sest eks iga naine soovi bikiinides või kaunis peokleidis näha suurepärane välja. Teisalt on selle taga kindlasti ka ühiskonnas kulutulena levivad iluideaalid, mis alguse saanud välismaistest seriaalidest, kus loomulikuks iluks loetakse aastaringse päikesepruuni jume, pikkade jalgade ja täidlaste huulte kõrval ka ideaalset, otsekui barbinukulikku rinnapartiid. Päriselu on aga midagi muud,” räägib Seeman. Seetõttu ongi tema sõnul vaja julgustada naisi avatumalt rääkima rindade eripäradest, levitamaks arusaama, et ilus ei tähenda ilmtingimata kaht täiuslikku B- või D-korvi, vaid ka mitmekordse suurusvahega rindade üle võib uhke olla, sest asümmeetria ei ole põhjus, miks ei peaks saama elada täisväärtuslikku elu.

„Oleme loonud teemaviite #Icherishmyboobs ja kutsume naisi seda sotsiaalmeedias kasutama. Meie soov on, et iga naine tunneks end oma kehas hästi ja ei hoiaks ennast tagasi ainuüksi seetõttu, et tal on rinnapartii, mis justkui ei vasta ühiskonnas kehtestatud ideaalinormidele ja pesumaailmas väljakujunenud standarditele.”

Teramees rõhutab siiski, et oma keha üle uhke olemise kõrval tuleb igasugustesse kõrvalekalletesse suhtuda äärmise tõsidusega ning konsulteerida spetsialistiga. „Eriti kui muutused on järsud, tuleks kiiresti pöörduda rinnakabinetti. Ööpäevaringset nõu saab ka helistades Üleriigilisele Ämmaemanda Nõuandetelefonile 12252.”

  • Teemaviidet #Icherishmyboobs on oodatud kasutama sotsiaalmeediaplatvormidel kõik naised, olenemata nende rinna suurusest, kujust või eripäradest. „Me tahame, et rinnamurega naine leiaks kiiresti kindlustunde, et ta pole üksinda ning üksteist toetades muutuksid senised iluideaalid. Et seni oma rindu peitnud naine julgeks selja sirgu ajada ning tunda end täisväärtusliku naisena,” räägib Seeman.
Head Uudised GoodNews