1. Avaleht
  2. Huvitavat
  3. GALERII! See õige pulmakleit…
GALERII! See õige pulmakleit…

GALERII! See õige pulmakleit…

See 6ige pulmakleit 3Pulmad on iga noore tütarlapse unistus. Soovime olla sellel päeval maailma kõige kaunimad nukud. Meie tavaline arusaam pulmatraditsioonidest seostub valge värviga – eelkõige pruudi kleit, pulmadetailid ning kõik muu sinna juurde kuuluv. Läbi ajaloo on naised valinud pulmadeks valge kleidi ja loori, et näidata sellega süütust ja puhtust.

Valge pulmakleit pärineb antiikmaailmast, et tähistada süütust. Loor tähendas jumalanna Vestat ja tähistas kaitset perekonna ees. Kui antiikaeg lõppes, kadus valge ning abielupaarid valisid hoopis sobitatud riided, väljendades rohkem rikkust ning võimu. Hakati kandma kõike peale valge – sametit,siidi, brokaati, karusnahku ja pitsi.

Loori uueks ülesandeks sai varjata pruudi nägu peigmehe eest, et teised inimesed ei saaks viimase minutini teada, milline on pruuni nägu. Sellega sooviti hoida ära seda, et pruut taganeks. Uueks sümboolseks värviks sai ka helesinine.

Kõige esimene valge pulmakleit kuulus Inglise hertsogi naisele Philippale, kes abiellus 1406. aastal. Sellel ajal ei olnud valge üldse nii tähtsal kohal.

Valge sai populaarseksaga alles 1840. aastal pärast kuninganna Victoria ja prints Alberti abielu sõlmimist. Valge valik oli jällegi juhuslik – kuninganna soovis lihtsalt ära kasutada oma valge pitsi tagavara. Skandinaavias kanti samal ajal palju musti pulmakleite.

Kuninganna Victoria taaselustas ka loori kandmise traditsiooni – vanadele roomlastele iseloomulikult kinnitas ta oma loori kimbu oranžide õitega. Tänapäevale vastupidiselt sarnanes pulmakleit oma lõikelt hetkel moes oleva tegumoega ning seda kanti korduvalt. Nii kandis kuninganna Victoriagi pulmakleidi pitsist pealisosa oma 50. valitsemisaastapäeva puhul. Pruutpaarist avaldati rohkesti pilte ning tulevased pruudid riietusid kuninganna eeskujul valgesse ja katsid pea looriga.

Kuna Victoria ja Alberti abielu oli üle pika aja tõeline armastusabielu, hakati hiljem tagantjärele nende pulmi romantiseerima ja valge sai süütuse tähenduse. Lihtsa valge kleidi populaarsusele aitas kaasa ka aristokraatide arvu vähenemine ühiskonnas; armastusabieludes ei olnud ent vaja enam oma rikkust demonstreerida.

19. sajandi keskel hakati kasutama mehaanilisi õmblusmasinaid ja tööstuslikult toodetud kangaid. Õmblejatest välja kasvanud moekunstnike tööd levisid illustratsioonide näol. Esimese moemaja asutaja Charles Worth disainis 1858. aastal printsess Alexandrale pulmakleidi, mis oli esimene ühest osast koosnev kleit ning on tänapäevalgi populaarse printsesslõike eelkäia.

21. sajandil ei ole enam valge nii olulisel kohal, kuid on siiski enamikes pulmades esindatud. Tänapäeval valitakse pigem värvid ja stiilid, mis seguneks abiellujate isiksuse ja soovidega. Sellel päeval on siiski kõige olulisem end õnnelikult ja hästi tunda.

VAATA KA GALERIID HUVITAVAMATEST PULMAKLEITIDEST!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews