1. Avaleht
  2. Disainer nähtavaks
  3. Ivar Arulaid: Head uudised teevad ikka tuju paremaks kui halvad uudised!
Ivar Arulaid: Head uudised teevad ikka tuju paremaks kui halvad uudised!

Ivar Arulaid: Head uudised teevad ikka tuju paremaks kui halvad uudised!

Kui palju te teate Eestis loominguga tegelevaid meesterahvaid? Aga olete midagi kuulnud tuletõrjevoolikutest tehtud kottidest? Tõesti, see kõik on olemas meie väikeses Eestis.

Ivar Arulaid on noor Eesti disainer, kes pani püsti ettevõtte, kus tooted on sündinud kellegi või millegi päästmisest. Ta peab ennast siiski pigem ettevõtjaks, kui disaineriks, kuid on selle imelise mõtte ning ettevõtte looja. Seega on kokku saanud kaks imelist asja – kvaliteetne toode ning heategu.

 

Valmistate tooteid tuletõrjevoolikutest. Kas tundsite juba noorena huvi disaini ja tuletõrjeteemaliste materjalide vastu? Palun rääkige meile sellest materjalist lähemalt.

Pean ennast küll siiani nooreks, aga päris väiksena meenub küll see, et tahtsin mingil hetkel päästjaks saada. Valikus oli loomulikult ka politsei ja muus sarnased ametikohad, aga õnneks või kahjuks ei unistanud ma kunagi loomeettevõtjaks saamisest. Alles mõned aastad tagasi kargas mulle pähe mõte, et ma tahan teha midagi lahedat ning midagi sellist, mida saaks käega katsuda ja tänaval ringi liikumas näha. Pärast mõningate erinevate materjalide ja ideede katsetamist jõudsingi läbi ühe tuttava tuletõrjuja maha kantud tuletõrjevoolikuteni ja juba mõned kuud hiljem nägin tänaval liikumas päris oma brändi toodet. Mäletan, et jooksin seda kandnud inimesele veel järgi ja ütlesin, et tal on kuradima lahe kott:).

Tuletõrjevoolikuid on igasuguseid ja nende valmistamiseks on kasutatud erinevaid materjale (lina, kummi, silikoon, sünteetiline fiiber jms). Lisaks erinevale materjalile on need erineva paksuse, värvi, läbimõõdu ja pikkusega. Mõni voolikutest on karmimat tuld kustutanud kui teine ja näeb välja kulunum. Mõnele voolikule on peale jäänud märked tuletõrjujate poolt, aga üks on kindel  iga HoseWeari kott on päästnud kellegi või millegi elu, on unikaalne ja see on kuradima lahe.

Kust saite ettevõtte loomiseks rahastuse? Milliseid raskusi alguses ette tuli?

HoseWeari esimestel elukuudel saime rahastuse Hooandjast. Ma arvan, et oleksime endale ilma esimese rahastuseta ka hoo sisse saanud, aga kindlasti oleks see olnud palju vaevarikkam. Keerulisi olukordi tuli alguses uksest ja aknast. Mina olin parasjagu ärijuhtimise kraadi omandamas ja mul oli peaaegu, et 0 kogemust ettevõtluse ning juhtimise alal, aga see ongi olnud tore, et saan omandada uusi teadmisi iga päev – mõnikord oma vigadest, teine kord positiivsetest kogemustest. Raske oli kindlasti sellepärast ka, et lisaks sellele, et mul puudusid kogemused ettevõtluses, ei teadnud ma ööd ega mütsi õmblemisest ja veel vähem voolikute õmblemisest.

Eesti inimene ei võta kergelt uuendusi vastu. Kui hästi inimesed tooted ja sellise materjali kasutuse omaks võtnud?

Ma ei ütleks, et Eesti inimene nii uuenduste vastane ka on. Meil oli kohe algusest kuskil kümmekond tõsist toetajat olemas, kes julgustasid meid alguses tegutsema. Olen päris tihti edasimüüjatelt küsinud, mida inimesed meist räägivad ja suuremas osas ei ole inimesed positiivseid emotsioone luku taga hoidnud. Loomulikult on selliste veidi alternatiivsete toodete juures inimesi, kes seda armastavad ja neid, kes seda vihkavad aga see käib asja juurde ja ka kriitika on alati teretulnud.

Palun kirjeldage natukene loomisprotsessi, et valmiks üks kott tuletõrjevoolikutest?

Loomeprotsessiga tegeleb meil disainer. Kuna mulle aga meeldib selles osas kaasa rääkida ja päeva lõpus olen mina see inimene, kes lõpuks otsustab, milline toode müüki panna või mitte, siis veidike ma sellest rääkida oskan. Protsess algab siis voolikute toomisest mõnest tuletõrjedepoost, sealt liiguvad voolikud meie stuudiosse ja disainer vaatab, mis voolikust ning mida võimalik teha on. Mõnda voolikut on meil ainult 1 rull, samas on teist voolikut pea 50 rulli, seega on esialgu vaja välja mõelda, millistest voolikutest saavad kotid ja millistest aksessuaarid. Kui kõik on selge, siis tuleb voolikud lahti lõigata, ära pesta ja triikida. Peale seda saab sellele materjalile uut elu andma hakata.

Milline ja kui suur on hetkel tootevalik?

Loomingu osas on loomulikult disaineril vabad käed, kuid meie praegune tootevalik on suuresti tulnud praktilisest vajadusest mõne koti järele. Nüüd, kui meil on kohe-kohe kõik baasmudelid olemas, saame ka fookuse panna vahelduvatele kollektsioonidele.

Kas peate end pigem ettevõtjaks või disaineriks?

Ilmselt siiski ettevõtjaks, kuigi võib kaudselt öelda, et just mina olen meie disaininud.

Kas õmblete kõik tooted ise või on teil selleks suurem meeskond?

Ise ma õmmelda ei oska peaaegu üldse aga meil on olemas üks tore õmbleja, kes viimasel ajal on tõsisemalt koos meiega ka toodete disaini süvenenud. Ajaga läheb tal küll kitsaks, aga varsti ongi plaanis inimesi ja masinaid juurde otsida.

Millise inimesena ennast kirjeldaksite?

Ma arvan, et igal inimesel on ennast raske kõrvalt näha. Ise arvan,et  ma olen kärsitu, ambitsioonikas, ettevõtlik ja loomulikult ilus, tark ja osav ka:). Enamus ajast tegelikult kulub minul inimestega suhtlemisele, olgu siis eesmärk edasimüüjate otsimine, müümine või inimeste aitamine ja eraeluks jääb ikka ka aega.

Eesti disaini hakatakse üha rohkem esile tooma, millises seisus on see teie arust?

Eestis tehakse väga ägedaid asju. Siinsed disainerid võiksid rohkem vaadata ka piiri taha. Viimast võiksid toetada need, kes seda juba edukalt või vähem edukalt teinud on.

Mida soovitaksite inimestele, kes on suurte unistuste alguses, kuid tunnevad veel hirmu nende teostamisel?

Kõige halvem asi, mis saab juhtuda on see, et saad kogemuse võrra rikkamaks ja kohtud uute inimestega.

Millised on tulevikuplaanid, kas olete juba enamuse saavutanud või ees on veel pikk unistuste täitumise tee?

Pean tunnistama jah, et mul on olemas see nimekiri, kus ma asju vahel maha kriipsutan, aga sinna tekib pidevalt uusi asju juurde, nii et pikk tee on veel minna.

Kas eelistate lugeda häid või halbu uudiseid?

Loen igasuguseid uudiseid, aga head uudised teevad ikka tuju paremaks kui halvad uudised.

Kust saab teie tooteid endale soetada? 

HoseWeari asju saab näha Tallinnas (NuNordik, TALI, POHL, KEEP, jt), Tartus (Disainimaja), Pärnus (Maarja-Magdaleena Gild) ja mitmel pool väljaspool Eestit.

Lisainfot leiab SIIT: hosewear.com/where-to-find-us

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews