1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Lindström Award rahvusvahelisele disainivõistlusele on suur tung
Lindström Award rahvusvahelisele disainivõistlusele on suur tung

Lindström Award rahvusvahelisele disainivõistlusele on suur tung

82FA7D86-0F97-410C-9929-ACDA98486B8BIga kahe aasta tagant toimuvale rahvusvahelisele disainivõistlusele Lindström Award laekus tänavu rekordiline arv osavõtjaid 22 riigist üle kõige maailma. Kõige enam on konkursist huvitatud noori Indiast.

Kokku registreerus konkursile ligi 250 rahvusvahelist disainitudengit, mis on kolm korda suurem registreerunute arv kui varasematel aastatel kokku. Lisaks Indiale näitasid konkursi vastu suurt huvi üles ka Soome, Saksamaa ja Itaalia disainitudengid. Eestist registreerus konkursile 12 tudengit peamiselt Eesti Kunstiakadeemiast.

Zürii esimehe, virtuaalse proovikabiini Fits.me kaasasutaja Heikki Haldre sõnul ootab nüüd konkursi žüriid ees töised kuud, kuna kõigi osalise seast on vaja näidistööde põhjal välja valida viis finalisti. “Tudengite väljakutse oli luua ja disainida tööriideid Kaubamaja personalile, lähtudes tööriiete disainimise põhimõtetest. Lisaks on nõutud, et riiete materjal on vastupidav ja keskkonnasõbralik. Ootame loomingulisi töid ning jälgime põnevusega, kuidas projektid edasi arenevad,” selgitas Haldre.

1F732DDA-7569-4EC3-93B5-A5E33025CD3CHaldre hinnangul annab konkurss hea võimaluse ka Eesti ja Põhjamaade disaini tutvustamiseks eelkõige uue põlvkonna disainikunstnike seas. “Kuna kogu konkurss on tugevalt seotud Põhjamaadega, siis loodetavasti pakub ka kohalik disain eri rahvusest võistlejatele huvi. Sellise mastaabiga rahvusvahelisi moekonkursse üldjuhul Eestis ju peetud ei ole.”

Konkursi finaal ja moe-show toimub 2015. aasta veebruarikuus Tallinnas. Konkursi võitja võib saada võimaluse praktikakohale tekstiiliettevõttes Lindström.

See aasta on disainikonkursi peateema rõiva- ja tekstiilitööstuse jätkusuutlikkus, kõrvalteemadeks säästev disain, tekstiili jäätmekäitlus ja taaskasutus. Viis finalisti valib žürii välja 11. novembril, misjärel alustatakse viie finaaltöö prototüüpide loomisega.

D58CB4BE-9EA2-451F-AB72-19EE1BD33F04Žüriisse kuulub tekstiilikunstnik Reet Aus, virtuaalse proovikabiini Fits.me kaasasutaja Heikki Haldre, Kaubamaja teenindus- ja personalidirektor Piret Suitsu, Lindströmi tegevjuht Juha Laurio ja peadisainer Anna-Kaisa Huttunen.

Eelmisel, 2012. aastal toimunud konkursil oli osalejate väljakutse kujundada töörõivad restoranipersonalile, viie finalisti hulka kuulusid Soome, Hispaania ja India päritolu disainitudengid.

Lindström Award on iga kahe aasta tagant toimuv tudengitele suunatud globaalne tööriiete disainivõistlus, mis alustas 2002. aastal. Konkursi eesmärk on tõsta teadlikkust kvaliteetse disaini olulisusest ka tööriiete puhul ning tutvustada noortele disaineritele tööriiete kujundamise valdkonda kui ühte võimalikku karjäärivalikut.

Head Uudised GoodNews