1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. LOOMULIKU ILU SAADIK I Kaia Valdmaa: ilu on kogetav kõigi meeltega – ka energia kaudu
LOOMULIKU ILU SAADIK I Kaia Valdmaa: ilu on kogetav kõigi meeltega – ka energia kaudu

LOOMULIKU ILU SAADIK I Kaia Valdmaa: ilu on kogetav kõigi meeltega – ka energia kaudu

Loodusterapeut Mai-Liis Kivistikukvaliteetseid loodustooteid kannavad oma lemmikutena edasi mitmed naised ja mehed ning nüüd tutvustab loodusterapeut ka MaiWistiku LIS inimesi ehk Loomuliku Ilu Saadikuid. „Nemad esindavad täpselt seda, millised on meie väärtushinnangud ja kuidas meie maailma näeme – läbi helguse, valguse, rõõmu ja loomulikkuse,“ sõnab Mai-Liis. Tutvustame teile holistilise coach`i ja jumestuskunstnik Kaia Valdmaa loomuliku ilu saladusi.

Mai-Liis Kivistik ja Kaia Valdmaa (Foto Helen Tulp)
Mai-Liis Kivistik ja Kaia Valdmaa. Foto: Helen Tulp

Kaia sõnab, et Mai-Liisi kutse hakata Loomuliku Ilu Saadikuks läks talle väga südamesse ning loomulik ilu on olnud midagi sellist, mida ta ei ole osanud alati enda juures näha. Kaia on arvanud, et peab olema midagi veel rohkemat, ilusamat ja otsinud erinevaid viise enda rõhutamiseks. „Suures pildis on see sageli hoopis enda loomuliku ilu kinni katmine. Loomuliku Ilu Saadikuks otsustasin hakata, sest ka mina igatsen endas leida seda ilu, mis on ilustamata ilus. Seda, mida vahel endal on isegi raskem näha, kui teistel. Teiseks võtsin kutse vastu, et jagada oma ilustamata lugu, mis ehk resoneerub veel kellegi südames,“ selgitab ta.

Kaia Valdmaa (Foto Helen Tulp)
Kaia Valdmaa. Foto: Helen Tulp

Loomuliku Ilu Saadikuna peab Kaia oma väärtushinnanguteks päris olemist, ausust, julgust näidata ennast haavatavana ja aktsepteerida seda, mis on – iseendas ja teistes. Ja mitte tahta seda muuta. „Ma ei ütle, et hallide juuste värvimisel, küünte lakkimisel, meikimisel, isiklike piiride seadmisel või üldiselt enda eest hoolitsemisel/kaunistamisel midagi valesti oleks. Minu jaoks on oluline see, kust kohast tuleb see soov end muuta. Kas hirmust, kuidas ma ise ja teised mind hindavad, kui mu hallid juuksekarvad välja paistavad või armastusest mängida, katsetada ja eksperimenteerida näiteks oma juuksevärviga. Kui see tuleb soovist end varjata ja kinni katta, siis ma vaataks endas natuke sügavamale. Miks ma tahan ennast katta ja varjata? Miks ma ei julge end näidata sellisena nagu ma olen,“ tõstatab Kaia küsimuse.

Kaia peab oma väärtushinnanguteks päris olemist, ausust, julgust näidata ennast haavatavana ja aktsepteerida seda, mis on – iseendas ja teistes.

Kaia Valdmaa (Foto Helen Tulp)
Kaia Valdmaa. Foto: Helen Tulp

Ilu ei ole vaid silmale nähtav ja kõrvale kuuldav

Kaia sõnab, et tema jaoks on inimesed hommikuti, oma uniste silmadega nii ilusad. Tema jaoks on ilus, kui meil pisarad voolavad heldimusest, armastusest ja tänutundest. Ja ilus on ka hommikupäikese käes kohvi joomine ja linnulaulu kuulamine. „Ilus on kui süda avaneb, sest kuulsin või kogesin midagi puudutavat. Kallima soe pilk. See kõik on minu jaoks ilu. Minu jaoks ei ole ilu vaid silmale nähtav ja kõrvale kuuldav. Ilu on kogetav kõigi meeltega. Ka energia kaudu. Kui keegi tuleb ja teeb meile raskel hetkel maailma kõige soojema kalli, siis see on nii ilus,“ selgitab ta ja lisab, et saab aru, et see ei lähe võib-olla klassikalises mõistes ilu definitsiooniga kokku, aga kas ilu polegi mitte vaataja (või tundja) silmades? Endiselt on ka Kaia ise sellel teel – kuidas vastu võtta iseend ja selle kaudu ka teisi just sellisena nagu me siia maailma loodud oleme. „Lihtne on leida vigu ja ebatäiust. Aga kuidas leida ilu, headust, häid omadusi, täiuslikkust – seda olen pidanud õppima nägema. Just iseendas. Ja nii kui see juhtub, muutuvad ka kõik inimesed ja kogu maailm minu ümber ilusamaks,“ tõdeb ta.

Kaia Valdmaa (Foto Helen Tulp)
Kaia Valdmaa. Foto: Helen Tulp

Kaia räägib, et tema jaoks on loomulik ilu oma eripära aktsepteerimine ja armastamine. Kui maailmas on parasjagu trendiks teatud toonid, lõiked, meikimisstiil, mida peetakse “ilusaks,“ siis tegelikkuses suunab see meid ühtemoodi olema, mitte aga eristuma. Et me seda kõik järgida tahame on Kaia sõnul loogiline. „Meil on alateadlik vajadus kuuluda. Arvestamata, et kõigile ei sobi A-lõikega kleidid, suitsusilm või oranž toon. See lihtsalt ei rõhuta kõigi meie eripära. Ehk siis sageli teeme kuulumise soovi tõttu enda arvelt kompromisse. Katame oma eripärasid. Minu jaoks on nii ilus, kui naine teab oma erilisi külgi, oskab nendega mängida ja julgeb neid näidata,“ lausub ta.

Loomulik ilu on oma eripära aktsepteerimine ja armastamine.

Haigused tulevad sageli siis, kui me ei ole osanud või saanud ennast juba mõnda aega valida

Vabal ajal võtab Kaia enda jaoks pikki hommikuid, uitab metsas, kirjutab, koristab, tantsib-laulab, naudib kunsti ja elab ekraanivabaduses. Ta elab armastuse ja ühenduse põhimõtte järgi. „Need on minu olulisemad suunavad küsimused ja tajumispunktid, mida endale ikka ja jälle esitan. Kas see kohtumine, projekt, töö, olukord, praktika, reis, toiduamps või eesootav kogemus loob mulle armastust ja ühendust? Ja ma lasen oma intuitsioonil vastata. Nii on elus palju kergem valikuid teha, mis minu jaoks on prioriteet ja miks ma midagi valin. Sain ühel hetkel elus aru, et kõik mille poole olen sünnist saadik püüelnud, on olnud soovist armastuse ja ühenduse järele. Nüüd ma siis püüangi seda teadlikumalt enda ellu lubada. Tass auravat hommikukohvi on minu jaoks näiteks väga ühendav kogemus,“ tõdeb ta ja lisab, et tema jaoks tähendab tervislik eluviis seda, kui keha, meel ja tunded on tasakaalus.

Kaia Valdmaa (Foto Helen Tulp)
Kaia Valdmaa. Foto: Helen Tulp

„Nende kolme aspektiga igapäevane tegelemine ongi minu jaoks isiklik hügieen ja elustiil. Näiteks, hommikud on minu jaoks pühad. Liiter vett, kerge trenn või liikumine, meditatsioon ja vitamiine täis smuuti kuuluvad minu iga päeva alguse juurde. Kui mõni hommik on ka vähem aega, siis 5 minutit liikumist ja meditatsiooni on ikka parem kui mitte midagi. See, mida me teeme iga päev kasvõi paar minutit, omab meie elule fundamentaalset mõju. Tean omast käest, et iseenda prioriteediks seadmine ja omale aja võtmine ei ole alati lihtne. Samas mõistan, et kui minu keha ja meel on tasakaalus, on automaatselt minu tundemaailm ka rahulikum. See tegelikult tähendab lihtsalt seda, et olen võtnud endale aega ja valinud pühendada iseenda jaoks kasvõi 5 minutit. Haigused tulevad sageli siis, kui me ei ole osanud või saanud ennast juba mõnda aega valida,“ tõdeb ta.