1. Avaleht
  2. Naistele
  3. TÕELINE NAISTEKAS I Meelierutav ja meelelahutuslik elamus teatris naistelt naistele
TÕELINE NAISTEKAS I Meelierutav ja meelelahutuslik elamus teatris naistelt naistele

TÕELINE NAISTEKAS I Meelierutav ja meelelahutuslik elamus teatris naistelt naistele

Tammsaare teatri uuslavastuses on tegelasteks neli oma parimas eas sõbrannat, kes üritavad telefoni teel kokku leppida ühist lõunasööki. Kahe kuu jooksul aga ei leia nad ühtegi hetke kohtumiseks, sest kokkusaamist takistavad nende igapäevaelud.

Foto: Kalev Lilleorg

Näidendi teema on väga aktuaalne ja lugu peegeldab vägagi tänapäeva inimeste elu, millega saab suuremal või vähemal määral suhestuda iga täiskasvanud vaataja. Järjest enam on inimesi, kes tunnevad end üksikuna. Pered elavad koos, kuid päriselt koos olemata. Suhtleme sõpradega aina rohkem virtuaalkanalites üksikute piltide, sõnade ja märkide abil ning needki kujutavad pigem ülepakutult head elu kui tegelikkust. Järjest harvemad on päris kohtumised, päris jutuajamised, päriselt rääkimised, kuulamised ja mõistmised. „Lõunasöök“ toob väga tugevalt välja selle, et kõik, mille nimel me elame ja pingutame, laguneb lõpuks koost, kui meil puudub inimlik kontakt lähedastega ja kontakt iseendaga.

Kuigi žanrilt on näidend liigitatud komöödiaks, leidub seal küllaldaselt nii draama kui tragöödia elemente.

Foto: Kalev Lilleorg

Lavastaja sõnul on „Lõunasöök“ naiseks olemise lugu, kus neli eriilmelist tegelast püüavad oma igapäevaste rollide vahel leida üles seda ühte peamist rolli, mina ise. „Me tahame olla ilusad, head ja väärtuslikud, kuid miks peab see väljenduma meie tegudes, kas me pole juba sündinud sellistena. Võta hetk, hinga ja tunne, kes olen see mina endaga?“ ütleb Kirbits ning lisab, „Lavastuslikult on loo lavale toomine tehniliselt keeruline, sellest sai suur väljakutse kõigile antud projektis osalejatele. Need neli naist laval mängivad ausalt, kirega ja suure mängurõõmuga. See pole tavaline komöödia, see on eluline rännak nelja maailma vahel, kus saab nutta ja naerda ning igaüks võtab kaasa selle, millega ta ennast kõige rohkem samastab.“

Foto: Kalev Lilleorg

Merilin Kirbitsa lavastatud komöödia „LÕUNASÖÖK“ on tõeline naistekas, mis räägib naiseks olemise võlust ja valust.

Head Uudised GoodNews