1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Miks kookosõli nii oluline on?
Miks kookosõli nii oluline on?

Miks kookosõli nii oluline on?

kookosõliKookosõli ei ole nii tuntud, kui muud õlid, kuid tegelikult on ta varjus olev imeõli, mis aitab väga paljude asjade vastu. Kookosõli peidab endas suurt E-vitamiini ning proteiini sisaldust ning säilitab niiskust. Kookosõli teeb kauniks nii naha, kui ka juuksed.

Kookosõlist lähemalt

Antibakteriaalne – tapab haavandeid tekitavaid baktereid, sobib kasutamiseks neelupõletike, kuseteede põletike, igemehaiguste ja teiste bakteriaalsete haiguste raviks.

Vähivastane – kuna kookosõli on antimikroobsete omadustega, siis see takistab vähirakkude levikut ning parandab immuunsüsteemi.

Seenevastane – tapab erinevaid seeni, mis viivad infektsioonideni.

Põletikuvastane – kookosõlil paistab olevat otsene mõju põletike mahasurumisel ning kudede parandamisel. Võib pärssida ka kahjulike soolestiku mikroorganisme, mis põhjustavad põletikke.

Antimirkoobne/nakkusega võitlev – kookosõlis leiduvad keskmise ahelaga rasvhapped ja monoglütseriidid on samad mis inimese (ema) rinnapiimas ning neil on erakordsed antimikroobsed omadused. Umbes poole kookosõli koostisest moodustub lauriinhape. Lauriinhape ja selle metaboliit monolauriin ja teised kookosrasvas sisalduvad rasvhapped kaitsevad teadaolevalt bakterite, viiruste, seente ja parasiitide poolt põhjustatud infektsioonide eest. Samas ei ole sellel negatiivset mõju soolestiku kasulikele bakteritele. Kookosõli inaktiveerib soovimatud bakterid.

Antioksüdant – kaitseb vabade radikaalide tekke ja kahju eest.

Parasiitide vastane – aitab vabaneda erinevatest keha parasiitidest, nagu paeluss ja täid.

Protistide vastane – tapab giardia, tuntud ainurakse poolt tekitatud infektsiooni soolestikus.

Retroviirusevastane – võib vähendada retroviiruste koormust nagu  HIV ja HLTV-1

Milleks kookosõli kasutada?

Tervis

Imetamine – rinnaga toitvatel emadel soovitatakse tarbida päevas 3,5 sl kookosõli päevas, aitab kaasa piimakoguse suurendamisele.

Luud ja hambad – kookosõli toetab kaltsiumi ja magneesiumi imendumist, mis parandavad luude ja hammaste arengut.

Seedimine – kookosõlis leiduvad küllastunud rasvad aitavad pidurdada parasiite ja seeni, mis põhjustavad seedehäireid ja on seotud seedimist häirivate probleemidega nagu ärritunud soole sündroom. Kookosõlis olev rasv aitab kaasa vitamiinide, mineraalide ja aminohapete imendumisele, mis hoiavad meid tervematena.

Energia tõstja – kookosõli suurendab energiat ja vastupidavust, seetõttu sobib see hästi sportlastele ja ka teistele, kes vajavad kiiret “ergutust”.

Fitness – on tõestatud, et kookosõli stimuleerib ainevahetust, parandab kilpnäärme funktsiooni ja tõstab järk-järgult energia taset, kõik see aitab kaotada soovimatuid rasvu ning suurendada lihast.

Insuliini sekretsioon – parandab insuliini sekretsiooni ja veresuhkru kasutamist, mis teeb selle suurepäraseks mõlemale, nii diabeetikule kui ka tervele inimesele.

Kopsude funktsioon – suurendab rakupinna voolavust.

Iiveldus – hõõruda kookosõli randmete siseküljele ja käsivarrele, et rahustada ärritunud magu.

Ilu

Raseerimisvahend: kanna õhuke kiht kookosõli duši all olles jalgadele või muudele piirkondadele ja raseeri nagu tavaliselt. Kookosõli on ideaalne looduslik vahend asendamaks keemilise koositsega ärritavaid raseerimistooteid ning võimaldab seejuures raseerida sujuvalt nahapinna lähedalt ja jätab naha siledaks ja niisutatuks.

Juustele: kuivadele ja krussis juustele on kookosõli asendamatuks juuste taltsutajaks. Parim viis kookosõli kasutamiseks on masseerida õli õrnalt peanahale ja jätta juustesse kuni pooleks tunniks enne pesemist. Kookosõli aitab kahjustunud ja elutuks muutunud juukseid tugevdada ning võidelda kõõma vastu.

Oma kerge konsistentsi tõttu võib kookosõli ka peale pesu juustesse kanda ja seda ilma rasvast muljet jätmata. Nii saad kergesti lendlevaid hobusesabasid ja patse ning muid soenguid siluda ning ühtlasi ka läiget anda.

Massaažiõli: miks mitte kasutada kookosõli ka massaaži tegemiseks. Hea nipp kõigile arvuti taga istujatele: aseta väike tops kookosõliga meeldetuletuseks arvutilauale ja tee oma õlgadele vabal hetkel sügava hingamise saatel paariminutiline massaaž. See parandab keskendumisvõimet ning vähendab pinget ja väsimust ülakehas.

Küünenaha niisutaja: kookosõli sobib hästi maniküüri- või pediküürieelseks niisutajaks, kuna imendub kiiresti ja pehmendab küünenahkasid. Samuti neutraliseerib kookosõli jalgade lõhna.

Kookosõli leiad poelettidelt või apteegist ning see on taskukohase hinnaga!

Tuuli Mäemat
Ilu&Mood toimetaja

Head Uudised GoodNews