NUTIKAD NÕUANDED LAPSEVANEMALE! Nutikad nõuanded, kuidas puu- ja köögivilju oma väikestele pakkuda
Toome lugejateni Toitumine.ee portaali vahendusel mõned nutikad nõuanded, kuidas puu- ja köögivilju oma väikestele pakkuda.
Näiteks, puu- ja köögivilju ei pea sööma ainult värskelt või keedetud kujul, neid saab märkamatult lisada mitmesugustesse roogadesse.
- Lastele meeldib süüa sõrmedega, tikuga, pulgaga. Milleks seda keelata?
- Vahepalana paku lastele enne õhtusööki, pärast lasteaiast saabumist või televiisorivaatamise ajal krõpsude asemel porgandiviile, õunalõike jms.
- Sünnipäevalaual meeldivad lastele väga viilutatud porgand, paprika, kurk ning lillkapsatükid dipikastmetega. Miks mitte pakkuda ka puuviljavardaid puuviljatükikestega (melon, pirn, arbuus, viinamari).
- On kiire ja pole aega süüa. Hoia alati käepärast puuvili, mille võid lapsele jooksu pealt pihku pista.
- Laste puhul võib olla oluline puu- või köögiviljatüki suurus või selle töötlemise viis. Laps võib eelistada tervet porgandit riivitud porgandist tehtud salatile või hautatud porgandile.
- Väikesed lapsed ei suuda suurt ja kõva porgandit närida, viilutatud porgandit söövad aga meeleldi. Eriti raske on lastel hakkama saada porgandi kõva südamikuga.
- Kui laps ei söö üldse värskeid puu- ja köögivilju, siis lõika neist kujundeid (kuu, süda) – võibolla hakkab maitsema. Miks mitte teha seda kõike lapsega koos!
- Laps võib hea meelega süüa ära väikese ümmarguse võileiva, millele on tehtud köögiviljatükikestest nägu.
- Kui teed lastele salatit, arvesta nende soovidega. Üldjuhul armastavad lapsed toiduaineid süüa eraldi.
- Laps, kes ei söö keedetud kaalikat või porgandit, krõmpsutab seda hea meelega toorelt. Laps, kes ei taha toorest porgandit, sööb seda hea meelega keedetult ühepajatoidu sees.
Puu- ja köögiviljade kasutamiseks toitudes on samuti mitmeid võimalusi
Puu- ja köögivilju ei pea sööma ainult värskelt või keedetud kujul, neid saab märkamatult lisada mitmesugustesse roogadesse:
- suppidesse, köögiviljahautistesse, vormiroogadesse, vokitoitudesse,
- lisada pastatoitudele, kastmetesse, putrudesse.
- köögiviljaputrudesse ja -kotlettidesse.
- maitsetaimi (till, petersell) lisada toitudele
- pirukatesse, kookidesse, lahtistesse pirukatesse, köögiviljadega pitsadesse,
- värskeid marjakastmeid magustoitudele lisandiks, puuvilju tarretistesse ja kissellidesse.
- puuviljakokteilidesse, piima-mahlajookidesse.
Allikas: Toitumine.ee