1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 10 jalahoolduse põhitõde
10 jalahoolduse põhitõde

10 jalahoolduse põhitõde

Foto: Margus Vilisoo
Foto: Margus Vilisoo

Kui suhtud oma jalgadesse hästi ja hoolitsed nende eest, teenivad need sind aastaid ja valutamata. Kui su jalad saaksid rääkida, siis ilmselt nad kaebaksid, ja suure häälega. Tänu jalgadele saad kõndida, joosta, hüpata ja takistusi ületada ning need viivad su alati sihtkohta, sageli graatsiliselt ja stiilselt. Ilma jalgadeta on raske läbi saada. Miks nende eest siis mitte paremini hoolitseda.

Lisaks piinavatele jalanõudele kannatavad jalad ka igapäevase hügieeni puudumise tõttu. Kui palju inimesi tõepoolest jalgu peseb, kaasa arvatud tallad ja varbavahed, kui paljud kuivatavad varbavahesid? Vannis või duši all käies peavad paljud enesestmõistetavaks, et küll jalgadele jooksev seebivesi ja šampoon need puhtaks peseb. Jalgade hooletusse jätmine põhjustab mitmeid jalahädasid.

Et su jalad saaksid olla terved ja rõõmsad, pea kinni järgmistest lihtsatest põhitõdedest:

Pese jalgu iga päev

Ära unusta küürida varbavahesid ja küünealuseid.

Kuivata jalgu

Pärast duši all käimist kuivata ka jalgu. Ära unusta varbavahesid. Niisked jalad on hea kasvupinnas bakteritele ja jalad hakkavad kiirest haisema.

Kasuta niisutavat kreemi 

Et jalanahk ei hakkaks kuivama ja lõhenema, määri jalgu enne riietumist ja magamaminekut hea paksu niisutava kreemiga.

Jalatalk aitab 

Puista iga päev jalanõudesse veidi higiimavat jalatalki.

Sokid olgu puhtad  

Kanna iga päev puhtaid sokke või sukkpükse.

Varbaküüned lõika sirgelt 

Varbaküünte sissekasvamise vältimiseks lõika need sirgelt ning viili konarused ja teravad nurgad küüneviiliga tasaseks.

Jälgi oma jalgu 

Vaata iga päev jalad üle, kas neil pole vesiville, konnasilmi, mõhnu, kas need pole paistes või pole tekkinud muid jalahädasid. Kui on, tegutse vastavalt. Kõige parem ravi on siiski ennetamine.

Anna jalatsitele puhkust

Kanna seni teisi kingi, kuni jalatsid on täiesti kuivad ja polstri normaalne kuju on taastunud. Nii peavad jalanõud kauem vastu ja su jalad on tervemad.

Tegele jalgadega 

Tegele vähemalt korra nädalal jalgadega pikemalt. Masseeri neid sooja õliga, millele on lisatud paar tilka lavendli-, eukalüpti- või piparmündiõli. See vabastab krampis, stressis jalalihaseid ja lõdvestab suurepäraselt.

Võta kaalust alla 

Kui oled ülekaaluline, võta vähemalt paar kilo alla. Liigne kehakaal koormab juba niigi streeris jalgu.

Head Uudised GoodNews