1. Avaleht
  2. Ilu-uudised
  3. Ehtekunstnik Maarja Niinemägi avab oma loomingu tagamaid
Ehtekunstnik Maarja Niinemägi avab oma loomingu tagamaid

Ehtekunstnik Maarja Niinemägi avab oma loomingu tagamaid

Maarja Niinemägi Foto: Sven Tali
Maarja Niinemägi
Foto: Sven Tali

Maarja Niinemägi on Eesti Kunstnike Liidu liige ja tema tööd kuuluvad Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi, Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonna, kaasaegse ehtekunsti galerii Marzee (Holland) kogusse ning mitmetesse erakogudesse.

Lisaks esinemisele arvukatel grupi- ja isiknäitustel nii Eestis kui välismaal osales kunstnik rändnäitusel “Prince Charming. The Palace of Happiness” koos ehtekunstnike Tabea Reulecke (Saksamaa) ja Teresa Lane’iga (Austraalia). Näitust eksponeeriti aastatel 2012-2013 Idar-Obersteinis (Saksamaal), Melbourne’is (Austraalias) ja Bangkokis (Tais).

Maarja Niinemägi oli “Tallinn – Euroopa kultuuripealinn 2011” raames korraldatud ambitsioonika, ligikaudu viitkümmet kunstnikku koondanud rahvusvahelise ehtenäituse “UltraMarine” üks korraldajatest (koostöös Julia-Maria Künnapi, Merle Kasoneni ja Kertu Tubergiga) ning ka näituse kujundaja. Selle eest tunnustati kunstnikke Eesti Metallikunstnike Liidu Ede Kurreli nimelise preemiaga.

Rinnanõel Väike Valgekõrv parvel. 2011. Opaal, ahhaat, must tamm, hõbe, kuld
Rinnanõel Väike Valgekõrv parvel. 2011. Opaal, ahhaat, must tamm, hõbe, kuld

2008. aasta sügisel asutas kunstnik koos viie kolleegiga Gram stuudio, mis ühiselt loodud ateljeeruumi kõrval on olnud põnevaks ideede laboriks, kus nüüdseks töötab kümme kunstnikku.

Näitusega kaasnevas raamatus on Hollandi kunstiajaloolane Liesbeth den Besten kunstniku loomingust kirjutanud järgmiselt:
“Maarja Niinemägi armastab töötada vääriskividega, kuna neis leiab palju värve, reljeefe ja pindasid. Tema viimane ehtekollektsioon käsitleb keha liikumist. Rinnanõel „Väike valgekõrv parvel” kujutab makaaki, kes istub vaikselt, pea kõrvale pööratud, õitega kaetud hõljuval oksal. Lisaks makaagile kasutab Niinemägi motiivina ka õit, muutes opaali abstraktseks lilleõieks.”

Rinnanõel Lainehari. 2011. Opaal, pärlmutter, hõbe, kuld
Rinnanõel Lainehari. 2011. Opaal, pärlmutter, hõbe, kuld

Maarja Niinemägi lõpetas Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti osakonnas magistriõpingud 2008. aastal, kuid tema loomingulised otsingud on alguse saanud maaliõpingutest Tartu Ülikoolis. Metallidega käitub ta sama vabalt nagu värviga lõuendil, laskmata end heidutada füüsikaseadustest. Mängulisus, õrnus ja värskus nii traditsiooniliste kui uuenduslike materjalide ühendamisel on loonud talle ainuomase vaba käekirja. Maarja ehted paistavad kui pingutuseta sündinud, ometi on nende vaba vormi varjus päevade pikkust kannatlikkust nõudev töö. Süvendatud huvi vääriskivide töötlemise vastu viis kunstniku mitmeid kordi Saksamaale Trieri, kus ta end täiendas vääriskivide disaini osakonnas.

Veel üliõpilasena 2004. aastal pärjati teda Roman Tavasti nimelise noore ehtekunstniku preemiaga. Tema loomingut on tunnustatud ka väljaspool Eestit (III koht Youth Promotion Prize, Frankfurt 2004; Best prize GZ, Midora Leipzig 2004). Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ostupreemia pälvis kunstnik Tallinna rakenduskunsti triennaalile “Kogumise kunst” esitatud tööde eest (2012).

Kohtumine näituse “FROM THE COOLEST CORNER – Põhjamaade uus ehe” raames toimub sel laupäeval kell 17 Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis.

Kohtumisel tutvustatakse näitust ning Maarja Niinemägi avab oma loomingu tagamaid.

Vestlust juhib Ketli Tiitsar.
Kohtumine kestab 40-50 minutit.
Sissepääs muuseumipiletiga.

Head Uudised GoodNews